Ως εθνικό έργο θα προχωρήσει από την “Αριάδνη” η διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη

Ως εθνικό έργο, χωρίς δηλαδή να είναι ενταγμένο στο PCI της EuroAsia που φιλοδοξούσε να διασυνδέσει ηλεκτρικά την Αττική με την Κρήτη, την Κύπρο και το Ισραήλ, θα υλοποιηθεί το ηλεκτρικό καλώδιο Αττικής – Κρήτης.

Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ με επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης έχει ενημερωθεί η Κομισιόν ότι η χώρα μας δεν στηρίζει το συνολικό έργο PCI, παρά μόνον, εάν βεβαίως προχωρήσει, το τμήμα Κρήτη – Κύπρος και Κύπρος – Ισραήλ.

Φορέας υλοποίησης της “μεγάλης” διασύνδεσης της Κρήτης θα είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, και οι διαγωνισμοί για τα καλώδια και τους σταθμούς μετατροπής θα συνεχιστούν κανονικά ώστε να υλοποιηθεί έγκαιρα το έργο.

Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη κατά το τελευταίο 15μερο, ειδικά δε τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης. Οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες είχε άμεση εμπλοκή το πρωθυπουργικό γραφείο, δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Ειδικότερα, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Ως εθνικό έργο με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, όπως ενημέρωσε σήμερα ο Υπουργός ΠΕΝ κ. Κωστής Χατζηδάκης τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας κ. Miguel Arias Canete.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση παρέχει ισχυρή πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο των διασυνδέσεων Κρήτης-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ στον αναθεωρημένο κατάλογο των PCI, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την ανάγκη ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας, αλλά και τα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου με την Τουρκία.

Η θέση του ΥΠΕΝ υπαγορεύθηκε από την ανάγκη ταχείας υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που είναι μείζονος εθνικής σημασίας. Και τούτο διότι όχι μόνο διασφαλίζει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες και επιτρέπει τον παροπλισμό των ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ όλων των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς η μη διασύνδεση της Κρήτης συνεπάγεται επιβάρυνση του εν λόγω λογαριασμού κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επιθυμώντας να διευκολύνει την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου, η ελληνική κυβέρνηση ενθάρρυνε και υποστήριξε τη διεξαγωγή εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να εξευρεθεί συναινετική λύση. Στόχος ήταν ν υλοποιηθεί η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest-PCI). Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη δεν τελεσφόρησαν.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τα καλώδια που θα συνδέσουν την Αττική με την Κρήτη –που δεν αμφισβητήθηκε από καμία πλευρά κατά τις προαναφερθείσες διαπραγματεύσεις- ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που υποβλήθηκαν. Ο δεύτερος διαγωνισμός για τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική θα προχωρήσει χωρίς αλλαγές και καθυστερήσεις και με τρόπο που δεν δημιουργεί τεχνικά ζητήματα διαλειτουργικότητας”.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button