9 Οκτωβρίου 1944. Ημέρα απελευθέρωσης των Μεγάρων από τους Γερμανούς

Η 9η Οκτωβρίου 1944 αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην μακραίωνα ιστορία των Μεγάρων, αφού την ημέρα εκείνη έγινε η απελευθέρωση της πόλης των Μεγάρων, από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις του εκλεκτού συμπολίτη μας κ. Στέλιου Γκίνη, την ημέρα εκείνη, ο Γερμανός φρούραρχος κάλεσε τον τότε Δήμαρχο Μεγαρέων Θεόδωρο Τσεκέ και του ανακοίνωσε ότι, σε λίγο οι δυνάμεις του θα αποχωρούσαν από τα Μέγαρα. Ο Γερμανός αξιωματικός και ο Δήμαρχος μετέβησαν στην φυλακή των Γερμανών (το υπόγειο του καφενείου Καρβέλα στη γωνία 28ης Οκτώβριου & Χρ. Μωραΐτου), όπου απελευθερώθηκε ένα δεκαεξάχρονος κρατούμενος. Στη συνέχεια, ο Γερμανός αξιωματικός παρέδωσε συμβολικά την αλυσίδα και το λουκέτο στο Δήμαρχο, τα οποία τηρούνται σε γυάλινη προθήκη, στο Δημαρχείο.

 

Η αποχώρηση των Γερμανών έγινε στις 9 Οκτωβρίου 1944, 4.20 το απόγευμα, ενώ λίγη ώρα μετά, έκαναν την εμφάνισή τους στα Μέγαρα Έλληνες αντάρτες και Άγγλοι στρατιώτες.

 

Οι Μεγαρείς, ευτυχείς για την απελευθέρωση της πόλης, έστησαν χορούς με τραγούδια στις γειτονιές, ως τα μεσάνυχτα. Και την επόμενη ημέρα πήγαν στο αεροδρόμιο της Πάχης, για να βοηθήσουν στην επισκευή της πίστας. Εκεί δόθηκε νικηφόρα μάχη των απελευθερωτικών δυνάμεων κατά των εναπομεινουσών Γερμανικών δυνάμεων, που είχαν οχυρωθεί προς την Λάκκα, με την οποία ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση των Μεγάρων.

 

Στο πλαίσιο της επετείου της απελευθέρωσης των Μεγάρων από τους Γερμανούς, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η επέτειος για την 9η Οκτωβρίου 1944 φέρνει στο νου ημέρες δόξας, ηρωισμού, θάρρους, γενναιότητας και αυτοθυσίας των Μεγαρέων, όπως και όλων των Ελλήνων, για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Αποτελεί επίσης ένα ακόμη ανεξίτηλο κληροδότημα των προηγούμενων γενεών προς εμάς τους νεότερους, το οποίο θυμίζει την διαχρονική ευθύνη όλων μας, για την διαφύλαξη της υπέρτατης αξίας, που είναι η Ελευθερία της Πατρίδας. Διότι όπως είχε πει από τον 6ο π.Χ. αιώνα, ο Μεγαρεύς Ελεγειακός ποιητής Θέογνις "Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο Πατρίς", δηλαδή, "Δεν υπάρχει τίποτε πιο αγαπημένο από την Πατρίδα».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button