Πρωτοβουλία της Προέδρου Τοπικής Κοιν. Μεγάρων με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης των Μεγάρων

Πρωτοβουλία της Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μεγάρων Χρυσής Γκοσδή, με την ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης των Μεγάρων από τα στρατεύματα κατοχής την 9η Οκτωβρίου 1944.

Δείτε το δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων:

Το πρωί της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2019, γιορτάστηκε στην πόλη μας η επέτειος της απελευθέρωσης των Μεγάρων από τα στρατεύματα της Ιταλογερμανικής κατοχής με Δοξολογία που έγινε στην Μητρόπολη των Μεγάρων, παρουσία των τοπικών αρχών και αντιπροσωπειών από τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ηρώων.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για αυτή την επέτειο η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας των Μεγάρων Χρυσή Γκοσδή, είχε μία θαυμάσια πρωτοβουλία άξια επαίνου.

Συγκεκριμένα αγόρασε με δικά της έξοδα 15 ελληνικές σημαίες και επισκέφθηκε όλα τα Δημοτικά Σχολεία των Μεγάρων, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια τις οποίες επέδωσε στους Διευθυντές των Σχολείων μαζί με μία επιστολή.

Στο κείμενο αυτής της επιστολής η Πρόεδρος αναφέρει:
«Η μέρα της απελευθέρωσης έφτασε. Είναι Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 1944 γύρω στις 16:00 το απόγευμα, όταν ένας Γερμανός στρατιώτης εμφανίζεται έξω από το σπίτι του τότε δημάρχου Μεγαρέων κ. Θεόδωρου Τσεκέ και του ανακοινώνει την αποχώρησή τους.
Μέχρι την στιγμή της απελευθέρωσης ο Γερμανικός φόβος κυρίευε τους συμπολίτες μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Γερμανοί λεηλατούσαν καθώς και ανατίναξαν αφενός τα πυρομαχικά, που βρίσκονταν σε αποθήκες στα Μέγαρα και αφετέρου το αεροδρόμιο στη περιοχή της Πάχης. Στη συνέχεια, δύο συμμαχικά αεροπλάνα καταδιώξαν γερμανικό φορτηγό με πυρομαχικά. Λυπηρό γεγονός της συγκεκριμένης έκρηξης είναι η απώλεια Ελλήνων, οι οποίοι φόρτωναν το φορτηγό.
Η ώρα της Λευτεριάς ζύγωσε. Οι Γερμανοί αρχίσαν να καταλαβαίνουν την αδυναμία τους. Αποχωρούν από τα ΜΕΓΑΡΑ. Ο φόβος για την επακόλουθη ήττα οδηγεί όλες τις Γερμανικές δυνάμεις να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα, όπου και θα αποχωρίσουν στις 12 του Οκτωβρίου (ημέρα απελευθέρωσης Αθήνας).
Σας παραθέτω αυτή την Ελληνική Σημαία ως ένδειξη τιμής στους συμπατριώτες μας, οι οποίοι έδωσαν ο καθένας ξεχωριστά την μάχη του. Θα παραμένουν στην μνήμη μας ΑΘΑΝΑΤΟΙ.
»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button