Υπόμνημα Κλ. Βαρελά για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική

Υπόμνημα που απέστειλε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί με Όραμα», Κλεάνθης Βαρελάς σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, στους αρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη.

Διαβάστε το:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Εδώ και πολλά χρόνια, η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαρέων, έχει υποστεί βάναυσες παρεμβάσεις με οχλούσες υπερτοπικές χρήσεις, δηλαδή με τη δημιουργία δημόσιων δομών και υποδομών που τελικά την έχουν υποβαθμίσει.

Τέτοιες χρήσεις και δομές είναι οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη νήσο Ρεβυθούσα, ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που διασχίζει τη μεγαρική αγροτική γη, η προβλήτα φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών στην Πάχη, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών στο Πέραμα Μεγάρων το αγκυροβόλιο ανοικτά της Πάχης.

Αντίθετα, ποτέ στην περιοχή του Δήμου Μεγαρέων, από την πολιτεία δεν έγιναν επενδύσεις και έργα ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Έργα που θα μειώσουν την ανεργία, έργα που θα φέρουν τουριστική ανάπτυξη.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της περιοχής μας, που αποτελεί ένα σοβαρό εργαλείο ανάπτυξης, δεν έχει ακόμη εγκριθεί, παρά την εικοσιπενταετή προσπάθεια όλων των Δημοτικών Αρχών.

Όλες οι κατά καιρούς αντιδράσεις των Δημοτικών αρχών και των δημοτών μας για αυτές τις οχλούσες χρήσεις που υποβαθμίζουν την περιοχή μας, πάντα με νόμιμες και δημοκρατικές ενέργειες, έχουν πέσει στο κενό.

Πριν από περίπου ενάμισι χρόνο ενημερωθήκαμε ότι μία ακόμη οχλούσα χρήση, ένα ακόμα έργο, πρόκειται να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την περιοχή μας. Συγκεκριμένα ένα σύστημα υποβρύχιων και υπόγειων ηλεκτρικών αγωγών διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Αττικής, υπερυψηλής τάσης 500kV, 2.000 MW, θα προσαιγιαλωθεί στην Πάχη και θα διασχίσει όλο το Δήμο Μεγαρέων, για να καταλήξει στο ΚΥΤ Ασπροπύργου.

Η έλευση αυτής της είδησης έχει αναστατώσει σε μεγάλο βαθμό όλους τους Δημότες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Διαπιστώνουν ότι στην κεντρική Διοίκηση για μία φορά ακόμη βλέπουν τα Μέγαρα, τη Νέα Πέραμο και τη Κινέττα ως εντελώς υποβαθμισμένες περιοχές, και θέλουν συνεχώς και με μανία να τις υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο.

Τα ζητήματα και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

  • Εφόσον ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει την κατάληξη των αγωγών σε σταθμό μετατροπής ηλεκτρικού ρεύματος στο ΚΥΤ Ασπροπύργου, γιατί η προσαιγιάλωση πρέπει να γίνει στην Πάχη και η διέλευση πρέπει να γίνει από το Δήμο Μεγαρέων; Υπάρχει κάτι που δεν ανακοινώνεται και όταν ανακοινωθεί θα είναι πολύ αργά;
  • Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρει με σαφήνεια ότι θα υπάρχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες σε τοπικό επίπεδο μη αναφέροντας όμως το μέγεθος και το είδος των επιπτώσεων. Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει τον ταλαιπωρημένο λαό των Μεγάρων και της Νέας Περάμου ότι δεν θα συντρέξει λόγος ανησυχίας στο μέλλον από τυχόν δυσλειτουργία αυτού του τεράστιου από κάθε άποψη έργου;
  • Για μία ακόμη φορά σχεδιάζεται ερήμην και δίχως τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας η καταπάτηση της μεγαρικής γης. Το ίδιο συνέβη και στο παρελθόν με τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, με την πόλη των Μεγαρων να μην είναι στον προγραμματισμό για να πάρει φυσικό αέριο. Και όλα αυτά, τη στιγμή που πόλεις εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας (Αλεξανδρούπολη), έχουν συνδεθεί με το φυσικό αέριο.
  • Τέλος, ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε παρόμοιο έργο ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις πραγματικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον. Τα μέλη μιας ολόκληρης κοινωνίας θα γίνουν πειραματόζωα επιστημόνων που ίσως στο μέλλον δείχνουν με το δάχτυλο την περιοχή μας ως παράδειγμα ενός πειράματος με άγνωστα αποτελέσματα. Εφόσον δεν υπάρχει η πλήρως τεκμηριωμένη διαβεβαίωση ότι το έργο είναι απόλυτα ασφαλές για τον άνθρωπο και με δεδομένο ότι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής είναι το ύψιστο καθήκον κάθε κυβερνήτη, πιστεύουμε ότι η διέλευση των αγωγών από το δήμο Μεγαρέων δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Με τιμή,
Κλεάνθης Βαρελάς
Δημοτικός σύμβουλος δήμου Μεγαρέων
Επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button