Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την μετατροπή της χωματερής Φυλής σε Πράσινο Πάρκο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Λ. Κοσμόπουλος: «Η Δυτική Αττική γυρίζει σελίδα στην διαχείριση των απορριμμάτων»

Υπεγράφησαν μεταξύ του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού και αναδόχου του έργου, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, του Υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, του Δημάρχου Φυλής Χ. Παππού και του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου οι συμβάσεις ανάπλασης της Χωματερής σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως πληροφορεί δελτίο τύπου από το γραφείο του κ. Κοσμόπουλου.

Η χωματερή της Φυλής έκτασης 1500 στρεμμάτων μετατρέπεται με την σύμβαση του έργου αυτού σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Το έργο, προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο το οποίο έχει ως στόχο του τη μετατροπή ενός υποβαθμισμένου χώρου, σε ένα υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής. Ταυτόχρονα η ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί θα διατεθεί, κατά προτεραιότητα, σε 5.000 ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου Φυλής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του χαρακτήρισε τη σχετική εξέλιξη ως «ορόσημο για τις προσπάθειες που στοχεύουν στον δραστικό περιορισμό της ταφής απορριμμάτων και το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής». Ενώ χαρακτήρισε ως σημαντικό το γεγονός ότι οι προσπάθειες αποκατάστασης του χώρου, συνοδεύονται από μια σειρά ενέργειες που αναμένεται έως το 2025 να μειώσουν δραστικά τα προς ταφή απορρίμματα σε ποσοστό κάτω του 20% των αποβλήτων που σήμερα θάβονται.

Στον αποκατεστημένο χώρο, αναπτύσσονται φωτοβολταϊκά ισχύος 10 MW, ικανά να παράγουν σχεδόν 15 εκατομμύρια κιλοβατώρες ρεύματος το χρόνο και έτσι να καλύπτουν τις ανάγκες πάνω από 5.600 νοικοκυριών της περιοχής. Επιπλέον, μειώνεται το ανθρακικό αποτύπωμα της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 14.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση.

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι το έργο αυτό είναι μόνο η αρχή και πρόσθεσε: «Σε συνεργασία με το Δήμο Φυλής, το όραμα μας είναι ένα συνολικό σχέδιο αποκατάστασης – ανάπλασης των κλειστών κυττάρων της υγειονομικής ταφής που θα δώσει 50 εκατομμύρια κιλοβατώρες ρεύμα ανά έτος, σε όλες τις οικογένειες του Δήμου, δίνοντας πραγματικό κοινωνικό και οικονομικό όφελος σε όλους τους πολίτες. Εύχομαι καλή επιτυχία και γρήγορη υλοποίηση στο εμβληματικό αυτό έργο και θέλω να σας πω ότι έμπρακτα είμαστε πάντα στο πλευρό των κατοίκων και των δημοτικών αρχών της περιοχής.

Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε σε 4-5 χρόνια έργα που απαιτούνταν εδώ και είκοσι χρόνια. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να το πετύχουμε, σε στενή συνεργασία με τους δήμους, διότι το χρωστάμε σε εσάς και όλους τους πολίτες της Αττικής».

Στην καλή συνεργασία με τη Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη αναφέρθηκε τόσο ο Υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, όσο και ο Δήμαρχος Φυλής Χ. Παππούς ο οποίος τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο, εκτός από τη μεγάλη περιβαλλοντική του σημασία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αρμονικής συνεργασίας, μεταξύ Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε: «Σήμερα η Δυτική Αττική γυρίζει σελίδα στη διαχείριση απορριμμάτων, με ένα έργο-ορόσημο για την περιοχή μας.
Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, το οποίο έχει ως στόχο του τη μετατροπή ενός υποβαθμισμένου χώρου, σε ένα υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής.

Στην Περιφέρεια Αττικής επιδιώκουμε και εργαζόμαστε με στόχο μια πράσινη περιφέρεια, γυρίζοντας την πλάτη σε πρακτικές υποβάθμισης του περιβάλλοντος που έχει πληγεί καταστροφικά. Η Περιφέρεια Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ σε στενή συνεργασία με τους Δήμους της Δυτικής Αττικής και τους πολίτες προωθούμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, σε μια νέο εποχή με βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button