Ξεκίνησαν οι εργασίες στο όρος Πατέρας για τη μετεγκατάσταση Ρομά

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο όρος Πατέρας από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες γίνονται παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που παραμένουν στην περιοχή επί 24ωρη βάση. Σκοπός είναι η διαμόρφωση του χώρου για την μεταφορά οικίσκων που θα στεγάσουν τους Ρομά Χαλανδρίου. 

roma_ergasies1

Το θέμα ήρθε ξανά στο προσκήνιο όταν έπειτα από επιτόπια έρευνα των νεοεκλεγέντων δημοτικών συμβούλων Μεγαρέων Σταύρου Φωτίου και Γιάννη Δήμα, διαπιστώθηκε η παρουσία μηχανημάτων και συνεργείων οικοδόμων στο σημείο. Η άδεια εργασιών έχει εγκριθεί από την Πολεοδομία Ελευσίνας πριν τις εκλογές, όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος, και αφορά σε εργασίες δόμησης στα όρια του δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και όχι των Μεγάρων.

roma_ergasies2

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στο κομμάτι του δρόμου που οδηγεί στο Κανδήλι, το οποίο είχε υποστεί ζημιές με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την πρόσβαση στο σημείο, δεν αποκαταστάθηκε πλήρως, αλλά υπέστη διαπλάτυνση για τις ανάγκες των εργασιών.  

roma_ergasies3

Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Κουμπέτσος, “δεν μπορεί να γίνει καμία εργασία στα διοικητικά όρια του δήμου μας, αλλά δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία στο δήμο Μάνδρας. Πρέπει να ξεσηκωθεί ο δήμος Μάνδρας και να κινήσει τις διαδικασίες. Η διοίκηση του δήμου μας κίνησε τις διαδικασίες αυτοφώρου εχθές, όταν ο δήμαρχος μετέβη στο σημείο και διαπίστωσε ότι υπήρχαν μηχανήματα στα δικά μας όρια, αλλά για τη Μάνδρα δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ώστε να του παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται”. Επιπλέον, ο δήμαρχος, Γιάννης Μαρινάκης, δηλώνει “όπως είχε τονιστεί στη διοίκηση του δήμου Μάνδρας, εάν είχαν κάνει τις διαδικασίες που είχε κάνει ο δήμος Μεγαρέων και είχε ανακληθεί η άδεια που δόθηκε για τις εργασίες στα όρια του δήμου Μάνδρας, δεν θα υπήρχε καμία τέτοια εξέλιξη σήμερα”.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προχωρά κανονικά απ’ τη στιγμή που δεν έχει ανακληθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύμφωνα με το νέο δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, ο οποίος τονίζει ότι μόνο με κινητοποιήσεις μπορούμε πλέον να αποτρέψουμε τη μετεγκατάσταση.

roma_ergasies4

Κι ενώ ο δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας πρόσφατα κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης για μετεγκατάσταση των Ρομά Χαλανδρίου στο όρος Πατέρας, ακολουθώντας τους δήμους Μεγαρέων, Λυκόβρυσης – Πεύκης και Χαλανδρίου, αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία ενημέρωση σε σχέση με τις εργασίες που γίνονται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, Παναγιώτη Κανάκη. Η εξέταση των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι τέσσερις δήμοι, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει οριστεί για τις 21 Οκτωβρίου, ενώ η δικάσιμος για την προσφυγή ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι Ρομά Χαλανδρίου δεν έχει οριστεί ακόμα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της τεχνικής εταιρείας που έχει αναλάβει τις εργασίες, αρχές Αυγούστου αναμένεται η ολοκλήρωσή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η ημερομηνία έναρξης της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο Χαλανδρίου είναι η 30η Σεπτεμβρίου, έπειτα από την παράταση που δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

roma_ergasies5

roma_ergasies6

roma_ergasies7

roma_ergasies8

Παρόμοια άρθρα

Back to top button