Εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμών στο πλήρωμα του Α/Τ Ψαρά

Ο Δήμος Μεγαρέων, για δεύτερη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Στρατιωτικών Ενόπλων Δυνάμεων και με αφορμή την επέτειο της βύθισης του αντιτορπιλικού Ψαρά στη θαλάσσια περιοχή της Πάχης Μεγάρων την Κυριακή του Πάσχα 20 Απριλίου 1941 συνδιοργάνωσε, εχθές Κυριακή 15 Μαΐου 2022 και ώρα 11:00 στο λιμάνι της Πάχης, εκδήλωση τιμής και μνήμης η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις επίσημες επετειακές εκδηλώσεις του Πολεμικού Ναυτικού, παρουσία της ηγεσίας του ΓΕΝ και με τη συμμετοχή πολεμικού πλοίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης μετά το τρισάγιο ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του συλλόγου Στρατιωτικών Ενόπλων Δυνάμεων Μεγάρων Υποναύαρχο (ΕΑ) Κωνσταντίνο Μονιό ΠΝ, τον δήμαρχο Μεγαρέων κ. Γρηγόρη Σταμούλη, τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχο, Στυλιανό Πετράκη ΠΝ Α/ ΓΕΝ και ομιλία για τη δράση των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Π.Ν. κατά τη διάρκεια της κατοχής από τον Αντιναύαρχο (ΕΑ) Κωνσταντίνο Μαζαράκη – Αϊνιάν, Επίτιμο Αρχηγό Στόλου και Πρόεδρο του ΕΛ.Ι.Ν.Ι Σ.».

Μετά το τρισάγιο ο αντιστράτηγος ε.α. και δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης αναφέρθηκε στην σημασία της επετείου και τη θυσία των Μεγαριτών πεσόντων. Εν συνεχεία το μέλος του Συλλόγου Αντιπλοίαρχος ε.α. Γεώργιος Σαλιαγκάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της βύθισης κατά την οποία απωλέσθηκαν 37 μέλη του πληρώματος (Υπαξιωματικοί, Ναυτοδίοποι κι ένας Ναυτόπαις 16 ετών).

Ακολούθως οι παρευρισκόμενοι επιβιβάστηκαν σε σκάφη και έριξαν στεφάνι στο σημείο του Ναυαγίου. Δύτες δε του σώματος έρευνας και διάσωσης καταδύθηκαν και τοποθέτησαν στο ναυάγιο τιμητική μαρμάρινη πλακέτα στη μνήμη των πεσόντων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση μνήμης και τιμής βύθισης του Α/Τ Ψαρά και του πεσόντος ηρωικού πληρώματός του παρευρέθησαν εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος, οι βουλευτές Δυτικής Αττικής, Γιώργος Κώτσηρας, Αθανάσιος Μπούρας και Ευάγγελος Λιάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κομόπουλος, η Διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων καθώς και επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι των δημοτικών παρατάξεων.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Αρχηγού του ΓΕΝ

ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟΥ ΨΑΡΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΕΒΗ ΕΔΩ, ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΜΕΓΑΡΩΝ, 73 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.

ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ
ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟ ΨΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ. ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΟΜΩΣ, ΤΙΜΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ, ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ, ΝΑΥΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΨΑΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ. ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ.
ΤΟ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΨΑΡΑ ΝΑΥΠΗΓΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 1931- 1933 ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΥΨΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΝ 1Η ΜΑΙΟΥ 1933 ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ LA SPEZIA.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 1940-1941, ΣΤΙΣ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΟΤΡΑΝΤΟ ΚΑΙ ΩΣ ΠΛΟΙΟ ΣΥΝΟΔΕΙΑΣ ΝΗΟΠΟΜΠΩΝ. ΣΤΙΣ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 1941 ΣΕ ΘΕΣΗ 11 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΑΛΚΟΝΕΡΑΣ, ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΛΟΙΑΡΧΟ ΚΩΝΣΤΑ, ΠΡΟΞΕΝΗΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΙΤΑΛΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ, ΕΝΩ ΣΤΙΣ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 1941, ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ ΒΥΘΙΣΕ ΕΧΘΡΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΕΜΕΛΕ ΝΑ ΒΥΘΙΣΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΕΔΩ ΤΑ ΝΕΡΑ, ΗΡΩΙΚΑ ΜΑΧΟΜΕΝΟ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΥ 1941, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΩΝ, ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 37 ΑΤΟΜΩΝ.
ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΧΡΥΣΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΗΡΩΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΨΑΡΑ, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΜΑΣ, ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ.

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ,

ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ, Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.
Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ, ΕΠΑΙΖΕ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΤΗ ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ.

ΣΗΜΕΡΑ, ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΥΛΩΝΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ. Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΔΕ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ
ΜΕΣΟΓΕΙΟ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ,

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΣΥΜΦΩΝΩΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ – ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ – ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΤΟ ΓΕΕΘΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΚΟΙΤΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΕΧΕΙ ΟΡΑΜΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ, ΚΤΙΖΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ, ΑΝΑΠΤΥΣΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ, ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ.

ΘΕΛΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ.
ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΧΕΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΛΙΚΟ ΨΑΡΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button