Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Β. Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου έθεσε το θέμα που αφορούσε την ιδιαίτερη περίπτωση για τις μετεγγραφές των φοιτητών – αδέρφια, όπου απουσιάζει ρύθμιση με την οποία δεν καλύπτεται η περίπτωση των Μεγάρων.
Τι αναφέρεται αναλυτικά στην ερώτηση:
Κύριε Υπουργέ, στις διατάξεις του Ν.4521/18 άρθρο 17 για τις μετεγγραφές φοιτητών-αδέρφια δεν έχετε συμπεριλάβει μέσα στις ρυθμίσεις σας κάποιες ιδιομορφίες που αφορούν περιοχές της Αττικής, όπως για παράδειγμα την περίπτωση των Μεγάρων.
Δυστυχώς δεν έχετε λάβει υπόψιν σας ότι οι φοιτητές που είναι από τα Μέγαρα και σπουδάζουν στα διάφορα Πανεπιστήμια της Αθήνας αναγκάζονται να διαμένουν υποχρεωτικά στην Αθήνα για μια σειρά από λόγους που δεν υπάγονται στην θέλησή τους. Ειδικότερα η χιλιομετρική απόσταση Αθηνών – Μεγάρων είναι πολύ μεγάλη (40-60 χλμ), η αστική συγκοινωνία είναι ανύπαρκτη, το κόστος μεταφοράς με ιδιωτικό όχημα η ΚΤΕΛ είναι δυσβάσταχτο και ο χρόνος μεταφοράς είναι δυσανάλογος. Για παράδειγμα για να μετακινηθεί ένας φοιτητής από τα Μέγαρα στο ΕΚΠΑ χρειάζεται 3-5 μεταφορικά μέσα και πάνω από 4 ώρες ημερησίως διαδρομής. Όπως αντιλαμβάνεστε η πραγματικότητα αυτή καθιστά πρακτικά αδύνατη την παρακολούθηση μαθημάτων πρωί απόγευμα για ένα Μεγαρίτη Φοιτητή.Για τον λόγο αυτό οι Μεγαρίτες φοιτητές που έχουν περάσει στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, διαμένουν υποχρεωτικά στην Αθήνα χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσουν με τα αδέρφια τους που φοιτούν σε σχολές άλλης πόλης.
Ζητούμε να εξετάσετε τα ενδεχόμενα οι φοιτητές των Μεγάρων να μην θεωρούνται ότι ανήκουν στην ίδια Περιφερειακή ενότητα με τους υπόλοιπους φοιτητές της Αττικής, να τεθεί όριο χιλιομετρικής απόστασης και να είναι απαραίτητη η ύπαρξη αστικής συγκοινωνίας.
Θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση ώστε να μπορούν να σπουδάζουν στο ίδιο σπίτι οι φοιτητές – αδέρφια και οι γονείς τους να διαμένουν στα Μέγαρα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε είναι απαράδεκτο να επιβαρύνεται και άλλο ο ήδη περιορισμένος οικογενειακός προϋπολογισμός του κάθε νοικοκυριού και να πρέπει ο κάθε γονιός να συντηρεί 3 και πλέον σπίτια, με αποτέλεσμα πολλές φορές να περιορίζεται η πρόσβαση των νέων ανθρώπων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Κατόπιν αυτών,
Ερωτάστε:
1. Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την περίπτωση των Μεγάρων σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών – αδέρφια και να μην μπαίνουν οι γονείς στην διαδικασία να συντηρούν 3 και πλέον σπίτια;