Συνεδρίαση για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων

Πριν από λίγα λεπτά ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου ανάρτησε τα παρακάτω στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, μετά από έκτακτο Σ.Ο.Π.Π (Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου πολιτικής Προστασίας) που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφρρεια Δυτικής Αττικής.

«Με εντολή της Περιφερειάρχη Αττικής κ.Ρένας Δούρου, πραγματοποιήθηκε έκτακτο Σ.Ο.Π.Π στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, με αντικείμενο τον συντονισμό για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων στο οποίο ανέφερα τα εξής:

Κυρίες και Κύριοι Καλημέρα σας και ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σας.
Το Σ.Ο.Π.Π (συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας) Δυτικής Αττικής που έζησε και διαχειρίστηκε την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου, εκφράζει την συντριβή του για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, εξ’ αιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς της Ανατολικής Αττικής.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας, στεκόμαστε πλάι στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, και το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εκφράσουμε τα πιο θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια.
Πριν προχωρήσουμε δε, θα σας παρακαλέσω στην μνήμη των θυμάτων να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή.
Κύριες και κύριοι πρίν πάρει τον λόγο ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας κ. Λειβαδάρος Γιάννης, θα αναφερθώ σε πέντε ζητήματα.

1-Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε ως αποτέλεσμα και της κλιματικής αλλαγής, τα οποία βλέπουμε να διαδέχονται το ένα το άλλο απαιτούν από όλους μας ψυχραιμία, συνεργασία αλλά και αποφασιστικότητα, ως προς τις ενέργειες που κάνουμε για την αντιμετώπιση τους, με κεντρικό μέλημα την προστασία των ανθρωπίνων ζωών.

2- Θέλω να εξάρω τον αναντικατάστατο ρόλο όλων των ένστολων για την συμβολή τους όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, την αρίστη η συνεργασία που έχει η Περιφέρεια Αττικής μαζί τους, αλλά και να διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκρινόμαστε πάντοτε σε όποια αιτήματα υπάρχουν εκ μέρους της Πυροσβεστικής υπηρεσίας που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη, δεδομένου ότι ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής είναι επικουρικός.

3- Επειδή συστατικό στοιχείο των κρίσεων είναι η αντικειμενική εξέταση των καταστάσεων που προκύπτουν, ώστε όσοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν να λειτουργούν με καθαρό μυαλό και όχι υπο καθεστώς πανικού, σας καλώ να κλείνουμε τα αυτιά σε οτιδήποτε εντύπως η από το διαδίκτυο, η από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.
Είμαστε υποχρεωμένοι να συγκεντρωθούμε στο καθήκον και στην αποστολή που έχει κάθε ένας από εμάς, αλλά και όλοι μαζί ως Σ.Ο.Π.Π να επιτελέσουμε.

4- Καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της πυρκαγιάς, που ξεκίνησε από 13 σημεία στην περιοχή της Κινέττας, κυρίως όμως ότι δεν θρηνήσαμε νεκρούς, έπαιξε η διαταγή εκκένωσης που πρότεινε η Πυροσβεστική υπηρεσία, η υλοποίηση αυτής από τον Δήμο και τις εθελοντικές ομάδες, οι δυνατότητες διαφυγής που υπήρχαν στην συγκεκριμένη περιοχή από τους πολίτες, και ασφαλώς η παρουσία της Πυροσβεστικής στο πεδίο από την πρώτη στιγμή εκδήλωση της.
Δείχνοντας δε τα ίδια αντανακλαστικά η Πυροσβεστική υπηρεσία και το σούρουπο του Σαββάτου, κατάφερε ευτυχώς να ελέγξει άμεσα και μια άλλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε κορυφογραμμή της Ψάθας, που εάν δεν το είχε καταφέρει θα υπήρχαν σημαντικές συνέπειες.

5- Τέλος επειδή τις πυρκαγιές διαδέχονται οι πλημμύρες κοκ, αυτό που χρειάζεται σήμερα να κάνουμε δεν είναι θεωρητική συζήτηση.
Είναι η αναφορά τυχών κενών που υπάρχουν στην πολιτική προστασία η δυσλειτουργιών σε ότι αφορά την επικοινωνία μας, η την εμφάνιση νέων προβλημάτων που υπήρξαν και εντοπίσαμε, με κεντρικό πάντα προσανατολισμό την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ώστε να καταλήξουμε σε επιπρόσθετα μέτρα τα οποία πρέπει να παρουμε όχι άμεσα, αλλά σήμερα.
Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα του έκτακτου Σ.Ο.Π.Π.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button