Συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων Νέας Περάμου για το Κέντρο Υγείας Μεγάρων

Συγκέντρωση στην Πλατεία Ηρώων, στη Ν. Πέραμο, πραγματοποίησαν, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, δεκάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, του Συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Δυτικής Αττικής και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.
Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης, στην οποία συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και αντιπροσωπείες του Σωματείου Συνταξιούχων Μεγάρων, του Εμπορικού Συλλόγου, και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων της περιοχής, είναι:
► να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων με μόνιμους γιατρούς και εργαζόμενους για να επανέλθει σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία
► να δημιουργηθεί Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στη Ν. Πέραμο και να λειτουργήσουν Περιφερειακά Ιατρεία σε Κινέτα και Αλεποχώρι.
► να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό το ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο και να εξασφαλιστεί πλήρης κρατική χρηματοδότηση. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό από μαθητές του Λυκείου της Νέας Περάμου, που αναφέρθηκαν στις ανάγκες των ανθρώπων για Παιδεία, Υγεία κλπ. που πρέπει να ικανοποιούνται δωρεάν, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Μίλησαν επίσης ο Π. Ψάλτης, καθηγητής στο Λύκειο Ν. Περάμου και ο Μ. Παπαδόπουλος εκ μέρους του Συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Δυτικής Αττικής, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνολική έλλειψη υποδομών, αναγκαίων για τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής, όπως αντιπλημμυρικά, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης και η διάνοιξη της οδού νοτίως της σχολής Πυροβολικού.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μ. Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου, που ξεκίνησε θυμίζοντας ότι για την προετοιμασία της κινητοποίησης είχαν πραγματοποιηθεί Συσκέψεις σωματείων και μαζικών φορέων στη Ν. Πέραμο, στις 26 Σεπτεμβρίου και στα Μέγαρα στις 4 Οκτωβρίου.

Αναφέρθηκε ότι σκοπός της κινητοποίησης είναι «να συνεχιστεί ο αγώνας για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μεγάρων με μόνιμους γιατρούς και προσωπικό γιατί, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και τις προκλητικές δηλώσεις τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, χειροτερεύει η υποστελέχωση του και παραμένει η αναστολή της 24ωρης καθημερινής λειτουργίας του, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι να ταλαιπωρούνται, να κινδυνεύει η υγεία τους ή να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.
Δεν ανεχόμαστε ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι υγειονομικοί, που πολλοί αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, ο οργανισμός του Κέντρου Υγείας να προβλέπει 11 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων, που είναι η βάση για την 24ωρη λειτουργία και σήμερα να υπηρετούν μόνο 2, από τους οποίος ο ένας έχει μετακινηθεί από το περιφερειακό Ιατρείο Αλεποχωρίου, που οδηγείται σε κλείσιμο..
Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες βασικές ειδικότητες γιατρών, που είναι απαραίτητες για την ολοκληρωμένη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Για παράδειγμα δεν υπάρχει κανένας οφθαλμίατρος, γυναικολόγος ή ψυχίατρος, ενώ η μία μόνο επικουρική ακτινολόγος και η μοναδική μικροβιολόγος δεν αρκούν για την εξασφάλιση της 24ωρης λειτουργίας των εργαστηρίων του κέντρου υγείας.
Ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ αρκετοί από τους γιατρούς και υπόλοιπους εργαζόμενους είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (είτε επικουρικοί είτε μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ) και κινδυνεύουν με απόλυση.
Επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία προκαλεί και η ανεπαρκής φύλαξη του Κέντρου Υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά περιστατικά κλοπών εξοπλισμού και επιθετικών συμπεριφορών σε βάρος υγειονομικών, ενώ διατηρείται ο διαχωρισμός, αν και συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, μεταξύ Κέντρου Υγείας και Μονάδας Υγείας, που είναι ό,τι έχει απομείνει από την πρώην μονάδα του ΙΚΑ.
Ανύπαρκτες ουσιαστικά είναι οι δημόσιες μονάδες Υγείας και στις υπόλοιπες περιοχές, στη Ν. Πέραμο, Κινέτα και Αλεποχώρι, ενώ και το κοντινότερο νοσοκομείο της Αττικής, το “Θριάσιο”, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.
Εξήγησε ότι «η απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας οφείλεται στην εφαρμογή από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι ατομική ευθύνη, η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται και οι παροχές Υγείας πρέπει να μειωθούν, γιατί αυξάνουν το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Γι’ αυτό, αφήνουν ανενόχλητους τους εργοδότες να μην παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων, παραβιάζοντας τη νομοθεσία για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου.
Γι’ αυτό, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Γι’ αυτό προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως “αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων” που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την “πώληση” υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Γι’ αυτό, προωθούν το θεσμό του “οικογενειακού γιατρού”, με βασικό όμως προσανατολισμό να δυσκολεύουν την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες Υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου και την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, για τη μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης για φάρμακα και εξετάσεις.
Στόχος τους είναι να εξοικονομούν κρατικά κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξασφαλίζουν πελατεία και σίγουρη κερδοφορία στις ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Αντίθετα, τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί, στα πλαίσια του Προγράμματος Σταθερότητας 2019-2022, για την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, και όλοι καταλαβαίνουμε τις συνέπειες για τη στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας και τη λειτουργία τους.
Ακόμα περισσότερο, η προγραμματική θέση της νέας κυβέρνησης ότι “τα Κέντρα Υγείας θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση, αλλά και στην επιβολή νέων τοπικών φόρων στο όνομα να μην «κλείσουν» τα κέντρα υγείας.
Επεσήμανε ότι οι προτάσεις τοπικών κυβερνητικών βουλευτών και των δημοτικών παρατάξεων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ (είτε για δίκτυο «εθελοντών φαρμακοποιών και γιατρών» είτε για ιδιώτες γιατρούς με πληρωμή είτε για υποχρεωτική μετακίνηση γιατρών, για κάποιες μέρες το μήνα, από άλλες δημόσιες μονάδες υγείας) βοηθούν μόνο την κυβέρνηση να αποφεύγει την ευθύνη της για στελέχωση του Κέντρου Υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Οι προτάσεις αυτές υπονομεύουν τον αγώνα εργαζομένων και κατοίκων και χρειάζεται να απομονωθούν.
Συνέχισε αναφέροντας ότι «Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για να στελεχωθεί με μόνιμους γιατρούς και προσωπικό το Κέντρο Υγείας και να επανέλθει σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να λειτουργήσει Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στη Ν. Πέραμο και Περιφερειακά Ιατρεία σε Κινέτα και Αλεποχώρι. Να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό και πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση το Θριάσιο Νοσοκομείο.
Σε αυτή την κατεύθυνση, προγραμματίζουμε Συγκέντρωση στην Κινέτα, νέα κινητοποίηση στα Μέγαρα και παρέμβαση στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ.
Ξέρουμε ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός και δύσκολος. Για να έχουμε αποτελέσματα, χρειάζεται η συμμετοχή όσων περισσότερων κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής, πρώτα από όλα των ίδιων των υγειονομικών.
Ξεκαθαρίζουμε ότι για να αγωνιστούμε μαζί, δεν ζητάμε ως προαπαιτούμενο από κανένα εργαζόμενο ή κάτοικο να συμφωνήσει σε όλα μαζί μας, του ζητάμε όμως να μη δεχθεί να θυσιάσει την υγεία του, την υγεία των παιδιών του, την υγεία συνολικά των λαϊκών οικογενειών για να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε ότι «το ζήτημα της υγείας δεν περιορίζεται μόνο στην ύπαρξη ή μη υγειονομικών μονάδων, αλλά είναι ευρύτερο και περιλαμβάνει πρώτα από όλα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την πρόληψη, αφορά τις συνθήκες εργασίας και κατοικίας, τον ελεύθερο χρόνο και τη συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για Υγεία, όταν παιδιά υποσιτίζονται, οικογένειες είναι χωρίς θέρμανση, τους έχουν κόψει το ρεύμα, κινδυνεύουν να τους πάρουν το σπίτι οι τράπεζες ή η εφορία.
Γι’ αυτό ο αγώνας για την υγεία των λαϊκών οικογενειών συνδέεται άμεσα με τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μέτρα προστασίας των ανέργων, κατάργηση της φοροληστείας, απαγόρευση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Άλλωστε, ζούμε σε μια χώρα που έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί και να θρέψει όλα της τα παιδιά και με το παραπάνω. Η Ελλάδα έχει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό που σήμερα το τσακίζει η ανεργία, μορφωμένο επιστημονικό δυναμικό που αναγκάζεται να μεταναστεύσει, τεράστιο αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο, κατάλληλο μεσογειακό κλίμα για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, πλεονεκτική γεωγραφική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
Φανταστείτε για παράδειγμα τα οφέλη από τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα για την έρευνα, παραγωγή και τη διάθεση φαρμάκων, μηχανημάτων και υγειονομικού υλικού. Πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν, πόσο θα ανακουφίζονταν οι ασθενείς με τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, πόσα θα γλιτώναμε από τις εισαγωγές.
Για να ανοίξει ο δρόμος γι’ αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική πρέπει να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες. Αγώνες που στρέφονται όχι μόνο ενάντια στο έναν ή στον άλλο αντιλαϊκό νόμο, όχι μόνο ενάντια στη μία ή την άλλη αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά συνολικά ενάντια σε αυτούς που ευθύνονται και βγαίνουν κερδισμένοι από την επίθεση στα δικαιώματα μας, δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση που τους στηρίζουν. Αγώνες που θα διεκδικούν ριζικές αλλαγές στην παραγωγή, στην οικονομία, στην κοινωνία γενικότερα. Ώστε οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας να αξιοποιούνται για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σε αυτόν το δρόμο σας καλούμε να αγωνιστούμε μαζί»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button