Στην «κόψη του ξυραφιού»: ΝΕΜ – Ελευθερούπολη 80-82

Για την 28η αγωνιστική της Elite League Ερρίκος Ντυνάν, στη NEM BC Arena, Νεανική Εστία Μεγαρίδος και ΓΣ Ελευθερούπολης αναμετρήθηκαν σε ένα παιχνίδι συναρπαστικό και πλούσιο σε φάσεις, γεμάτο ένταση και πάθος, αλλά και άστοχα σφυρίγματα της διαιτησίας.

Η εκπνοή του αγώνα βρήκε την ομάδα της Ελευθερούπολης νικήτρια με δύο πόντους διαφορά παίρνοντας τη νίκη με 80-82 κυριολεκτικά στην «κόψη του ξυραφιού». Δεν θα ήταν περίεργο – αφού κανείς δεν ήξερε μέχρι να ακουστεί το τελικό σφύριγμα – να έπαιρνε τη νίκη η ΝΕΜ. Οι δύο ομάδες διαχειρίστηκαν τις περιόδους του αγώνα με δύναμη και πάθος και ήταν θέμα απόλυτης λεπτομέρειας το ποιος θα έκοβε το νήμα με τους περισσότερους πόντους.

Έλαμψαν για τη ΝΕΜ οι περισσότεροι παίκτες της με μπροστάρη τον Άγγελο Γκάτζια, τον Μηνά Παπαγιάννη που για μια ακόμη φορά ήταν σε καλή φόρμα, τους δύο αμερικάνους, Ντουμπίνσκι και Ουάιλι σε εξαιρετική μέρα και τον Γερομιχαλό επίσης. Αλλά πέρα από τη συγκομιδή των πόντων για τους παίκτες της ΝΕΜ, η παρουσία όλων στο παρκέ, απέδειξε ότι είναι μία ομάδα. Μία ομάδα με ψυχή, καρδιά και πάθος.

Η αδυναμία να πετύχουν τα σουτ δύο και τριών πόντων στην πρώτη περίοδο καθόρισαν και το σκορ που βρήκε την Ελευθερούπολη να προηγείται με το ισχνό 20-21. Στη β’ περίοδο η ΝΕΜ βρήκε το «χέρι» της και με τον Γκάτζια μπροστάρη πήρε μια καλή διαφορά ημιχρόνου με 44-37.

Στην τρίτη περίοδο και αφού η ΝΕΜ φαινόταν ότι «έβαζε το νερό στο αυλάκι» οι παίκτες της – ίσως από υπερβολικό ενθουσιασμό – έδειξαν να βιάζονται για να φθάσουν στη νίκη. Αψήφισαν, ίσως, ότι το παιχνίδι είχε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά και κάποιες ενθουσιώδης μεν, αλλά αποτυχημένες στο αποτέλεσμα ενέργειες έφεραν το παιχνίδι στα ίσια και το ταμπλό να γράφει 59-62 υπέρ Ελευθερούπολης.

Η δ’ περίοδος παίχτηκε στη λεπτομέρεια με τις δύο ομάδες να μοιράζονται λάθη και επιτυχημένες προσπάθειες. Με δυναμικό παιχνίδι και οι δύο αντίπαλοι – και με τους παίκτες τους συγκεντρωμένους – όλα συνέτειναν στο ότι ο αγώνας θα κριθεί στην απόλυτη λεπτομέρεια. Τέτοια παιχνίδια έχει κερδίσει πολλές φορές η ΝΕΜ. Σήμερα ήταν η μέρα που δεν της «έγινε το χατήρι». Και η Ελευθερούπολη πήρε τη νίκη κάπως «άτσαλα», αφήνοντας μια πικρή γεύση στην ομάδα της ΝΕΜ, αλλά και στους φιλάθλους της εξέδρας με τη μαθητιώσα νεολαία «στα κάγκελα», με φωτεινό χαμόγελο όμως.

Τα λάθη της διαιτησίας που έγιναν, αλλά για μια ακόμη φορά δεν κρίθηκαν αυστηρά από τον coach Μάνταλο – ως πάγια και απαρέγκλιτη αρχή του – δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς με βεβαιότητα ότι έκριναν το αποτέλεσμα. Σίγουρα όμως στάθηκαν ικανά να αφήσουν έντονο το συναίσθημα της απογοήτευσης σε όλους όσοι παρακολούθησαν σήμερα το παιχνίδι και είδαν ότι η ΝΕΜ μπορούσε να έχει πετύχει τη νίκη.

Ο προπονητής, Γιώργος Μάνταλος, δήλωσε μετά το παιχνίδι:

«Συγχαρητήρια στην Ελευθερούπολη, είναι μια καλή ομάδα. Δεν είναι το πρώτο παιχνίδι που χάνουμε, πάμε παρακάτω. Κι εμείς έχουμε κερδίσει στον πόντο. Συνεχίζουμε.

Με τη νίκη του Κοροίβου επί του Χαρίλαου Τρικούπη, είμαστε και μαθηματικά εκτός playout. Οπότε, ο βασικός στόχος της σεζόν, αυτός της παραμονής, επετεύχθη. Έχουμε μια μικρή πικρία, γιατί σήμερα έπρεπε να νικήσουμε, αλλά έτσι είναι το μπάσκετ. Ουσιαστικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, γιατί πετύχαμε τον βασικό μας στόχο και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά. Ούτως ή άλλως, έπαιξαν εκπληκτικά σήμερα.

Δεν μιλάω ποτέ για τη διαιτησία. Θα το αποφύγω και σήμερα, αν και υπήρξε ένα παιδί που έπαιξε με 14 φάουλ, αλλά δεν έχει νόημα. Εμείς κάτι πρεσβεύουμε, πρέπει να το λέμε συνέχεια, οπότε θα δώσω συγχαρητήρια στη διαιτησία, όπως σε όλα τα παιχνίδια, και θα συνεχίσουμε με αυτό το μοτίβο, διότι πρέπει να το υποστηρίξουμε μέχρι το τέλος.

Σήμερα λειτούργησε η μαθητική εξέδρα, το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Δεν μπορεί να πρεσβεύσεις αυτό το πράγμα και μετά να διαμαρτύρεσαι, διότι όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Εγώ δεν κάνω λάθος, δηλαδή; Το παιχνίδι είναι στη λεπτομέρεια, στην κόψη του ξυραφιού. Δόθηκε ένα φάουλ, ένα άλλο δεν δόθηκε, αυτά συμβαίνουν, είναι ανθρώπινα κι έτσι πρέπει να τα περνάμε προς τα έξω, για να δίνουμε το παράδειγμα. Αξιολογικά αν το δεις, έχει γίνει λάθος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σηκώσουμε κάποια κορώνα.

Αν σήμερα νικούσαμε, θα είχαμε ένα μεγάλο αβαντάζ για τη συνέχεια. Δεν μπορείς, όμως, ενώ μέχρι πριν από μία αγωνιστική κοιτούσες πως να σωθείς, τώρα να σώθηκες και να δηλώνεις ότι δεν είσαι ευχαριστημένος. Πρέπει να καταλαβαίνουμε και να προσδιορίζουμε ως οργανισμός τους στόχους μας κι αυτοί να είναι μακροπρόθεσμοι, να μην επηρεαζόμαστε από το ευμετάβλητο της κάθε αγωνιστικής και να μην αλλάζουν τα συναισθήματά μας. Εγώ έχω μια πικρία σήμερα από τον τρόπο με τον οποίο χάθηκε το παιχνίδι. Όχι, όμως, ότι είμαι απογοητευμένος αν θα μπούμε ή όχι στα playoffs.

Ο μεγάλος στόχος της παραμονής επετεύχθη. Οφείλω, πρώτα από όλα, να δώσω πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες μου, που έκαναν μια εκπληκτική σεζόν και βοήθησαν τον οργανισμό να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο και να δώσω συγχαρητήρια στους συνεργάτες μου, για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν, και σε αυτόν τον καταπληκτικό κόσμο, γιατί, αυτό που συμβαίνει στα Μέγαρα πρέπει να προσεχθεί».

Συγχαρητήρια για την πορεία αλλά και το χαρακτήρα και ύφος της ομάδας της ΝΕΜ έδωσε, με δήλωσή του μετά το τέλος του αγώνα, και ο υποψήφιος βουλευτής Δ. Αττικής της ΝΔ, Σταμάτης Πουλής.

Παρακολουθήστε τον αγώνα ξανά

Όλα τα στατιστικά του αγώνα Ε Δ Ω.

ρεπορτάζ Α. Μπακαούκας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button