Στ. Πουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Δελτίο τύπου του του Α’ επιλαχόντος βουλευτή της ΝΔ Δυτικής Αττικής, Σταμάτη Πουλή, αναφέρει ότι η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης της γενοκτονίας που συντελέστηκε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, της πρώτης οργανωμένης γενοκτονίας στον 20ο αιώνα. Η αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού συνιστά μια μεγάλη ιστορική πρόκληση έναντι των οικουμενικών αξιών του δικαίου και της ηθικής. Γι’ αυτό και συνιστά ύψιστο εθνικό χρέος η διατήρηση της μνήμης.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός στερήθηκε τη ζωή, τη γη, την περιουσία του. Δεν κατάφεραν ωστόσο να του στερήσουν την ψυχή του. Αν και επιχειρήθηκε συστηματικά η αλλοίωση της εθνικής συνείδησης και της πολιτιστικής ταυτότητας των Ποντίων, εν τούτοις απέδειξαν πως η δύναμη της ψυχής είναι ανώτερη από τη δύναμη των όπλων.

Ζώντας από κοντά τους αγώνες και τις αγωνίες του Ποντιακού στοιχείου της Δυτικής Αττικής, γνωρίζω από πρώτο χέρι αυτή τη δύναμη της ποντιακής ψυχής. Παρά τις περιπέτειες και τις δυσκολίες, αποδεικνύεται πως ο Ποντιακός Ελληνισμός με αδάμαστο φρόνημα είναι ακμαίος, είναι ζωντανός και συνεχίζει να μεγαλουργεί στις νέες εστίες του.

Το παράδειγμα αυτό δείχνει καθαρά πως η ιστορική μνήμη, η ενότητα, η αλληλεγγύη, η δημιουργικότητα και η φιλότιμη προσπάθεια είναι οι σταθεροί πυλώνες πάνω στους οποίους μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button