Σπ. Κουντεμάνης: «Τα κίνητρά μας για την αποτροπή δημιουργίας δομής φιλοξενίας δεν είναι ρατσιστικά.»

Τα κίνητρα και τα επιχειρήματα μας για την αποτροπή της δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στο Δήμο μας ΔΕΝ είναι ρατσιστικά.

Γράφει ο: Σπύρος Κουντεμάνης
Μέλος Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στο Δήμο μας.

Τις τελευταίες μέρες διαβάζω στα social media, κυρίως, αρκετές αναρτήσεις που αφήνουν να εννοηθεί, ή μιλάνε ευθέως, για ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την άρνησή μας για την δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στο Δήμο μας.

Ως μέλος της Επιτροπής Αγώνα θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει κανένα ρατσιστικό υπόβαθρο πίσω από τις προσπάθειές μας.

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη της ύπαρξης δομών προκειμένου να φιλοξενηθούν αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας που, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας του συνόλου, σχεδόν, των ανθρώπων αυτών.

Τα κίνητρα και τα επιχειρήματά μας έχουν να κάνουν, αποκλειστικά και μόνο, με τον απαράδεκτο τρόπο και κυρίως με τον ακατάλληλο τόπο που το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και Ασύλου, με την σύμφωνη γνώμη της οικονομικής επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος, επέλεξε για την δημιουργία αυτής της δομής.

Όσον αφορά τον τρόπο, που πάρθηκε η απόφαση, θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, προκειμένου να μπορέσουμε να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις μας.

Η απόφαση για δίκαιη κατανομή στην ενδοχώρα δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπ’ όψη της τις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου. Τα κριτήρια δεν μπορεί να είναι, αποκλειστικά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά. Δεν μπορεί να λαμβάνεται μια απόφαση, για την δημιουργία μια δομής, με μοναδικό κριτήριο τη ύπαρξη κάποιων κτηρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το σκοπό.

Εκτός από την διαχρονική υποβάθμιση της περιοχής μας από έργα που είχαν μεγάλο κοινωνικό, οικονομικό και κυρίως περιβαλλοντολογικό κόστος, ο Δήμος μας είναι ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προσπαθεί να «κλίσει τις πληγές του» από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι θεομηνίες των τελευταίων ετών.

Δεν είναι πολύς ο καιρός που έχει περάσει από τότε που μείναμε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να λειτουργεί, σε εικοσιτετράωρη βάση, το Κέντρο Υγείας, το οποίο ακόμα και σήμερα έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

Όσον αφορά τον τόπο, που έχει επιλεγεί, για τη δημιουργία της δομής φιλοξενίας, θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα, εντελώς, ακατάλληλο σημείο.

Η γειτνίασή του με εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου και με στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι εντελώς ασύμβατη με την συγκεκριμένη χρήση.

Είναι κατανοητό σε όλους ότι η παραμονή, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μεγάλου αριθμού ατόμων, κάτω από δύσκολες έως απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, οδηγεί σε εντάσεις. Είναι πολλές η φορές που οι άνθρωποι που φιλοξενούμαι σε τέτοιες δομές – κολαστήρια διαμαρτύρονται. Πολλά ατυχήματα με πυρκαγιές είτε από ατυχήματα είτε για λογούς διαμαρτυρίας έχουν συμβεί σε παρόμοιες δομές. Τι θα σήμαινε ένα τέτοιου είδους ατύχημα στο συγκεκριμένο σημείο για τους ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί, κυρίως, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή; Ούτε που θέλουμε να το φανταστούμε.

Το κράτος μας πρέπει επιτέλους να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες του. Νομίζω ότι τέτοιου είδους αποφάσεις, όταν παίρνονται με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η δημιουργία δομών που ξεκινούν για να φιλοξενήσουν μερικές εκατοντάδες ανθρώπων και καταλήγουν να μετατρέπονται σε κολαστήρια για χιλιάδες ψίχες δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν υπάρχει κανένας, υγιώς σκεπτόμενος, άνθρωπος που να συμφωνεί με τις πρακτικές αυτές. Και δυστυχώς αυτός είναι, διαχρονικά, ο κανόνας για την εξέλιξη που έχουν οι δομές αυτές.

Μια διαβούλευση με το σύνολο τον Δημοτικών Αρχών της χώρας είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό πρόβλημα. Η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων αυτών θα τους εξασφαλίζει και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Όταν μπορέσει να κατανεμηθεί το φορτίο ανάλογα με το τι μπορεί να αντέξει ο κάθε Δήμος θα έχει γίνει ένα πρώτο βήμα.

Θεωρώ ότι οι απόψεις και τα επιχειρήματά που ανέφερα βρίσκουν σύμφωνους όλους όσους συμμετέχουμε στην Επιτροπή Αγώνα.

Έγραψα αυτό το κείμενο για να καταστήσω σαφές, σε όλους τους συνδημότες μας, ότι δεν έχουμε κανένα, μα κανένα, ρατσιστικό κίνητρο που να μας κινητοποιεί. 

Οι προσπάθειές μας, για τη αποτροπή δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στο Δήμο μας, έχουν ως εφαλτήριο την απαίτησή μας για μια δίκαιη αντιμετώπιση της περιοχής μας από την εκάστοτε κεντρική εξουσία.

Νομίζω ότι αυτό είναι ένα κίνητρο που θα πρέπει να κινητοποιήσει όλους τους κατοίκους του Δήμου μας και ελπίζω ότι θα σταθούμε ο ένας διπλά στον άλλο δίνοντας έναν δίκαιο αγώνα μακριά από κάθε είδους, παραταξιακά ή κομματικά παιχνίδια.

Τελειώνοντας ήθελα να αναφέρω ότι οι, τελευταίες, εξελίξεις είναι πολύ θετικές. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, έπειτα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου και με την αρωγή του Σεβασμιότατου Ποιμενάρχη μας κ.κ. Κωνσταντίνου, έλαβε απόφαση για μη παραχώρηση του ακινήτου του π. στρατοπέδου της 75 ΜΕ.

Επειδή είναι πιθανό να έχουμε και «άλλα επεισόδια» όσον αφορά την προσπάθεια για την δημιουργία δομής στο Δήμο μας, μιας και ο Υπουργός ξεκαθάρισε την πρόθεση του για δημιουργία δομής στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, θα παραμείνουμε στης επάλξεις, ενωμένοι και με μοναδικό οδηγό το καλό του τόπου μας.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

 

 

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button