Σπ. Κουντεμάνης: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η παραπληροφόρηση και ο εφησυχασμός»

Άρθρο - επιστολή του τοπικού συμβούλου Μεγάρων της δημοτικής παράταξης «ΤΩΡΑ»

Τις τελευταίες ημέρες διάβασα, έκπληκτος, τις ανακοινώσεις του δήμου μας τόσο για το κέντρο υγείας Μεγάρων όσο και για την εξέλιξη της διασποράς του ιού στο δήμο μας.

Και στις δυο ανακοινώσεις που διάβασα υπάρχουν κάποια σημεία που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά και πολλά που είναι παντελώς ανακριβή και οφείλονται είτε σε έλλειψη ενημερώσεις της διοίκησης, είτε σε μια προσπάθεια παραπληροφόρησης, προκειμένου να παρουσιαστεί μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Για το θέμα της αύξησης των κρουσμάτων στο δήμο μας διάβασα:

«Γίνονται τακτικά (η τελευταία 4 Φεβρουαρίου) αναλύσεις των λυμάτων του Βιολογικού, στον οποίο πέφτουν λύματα από Μέγαρα και Νέα Πέραμο, για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Σε όλες τις αναλύσεις τα ευρήματα είναι μηδενικά».

Για ποιο λόγο προσπαθείτε, κύριοι, να παρουσιάσετε την κατάσταση με αυτόν τον τρόπο;
Γιατί αναφέρεστε στα λύματα και όχι στα ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ που σας κοινοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας;

25 Ιανουαρίου
Σύνολο ενεργών κρουσμάτων: 30
Νοσηλεία : 11

1 Φεβρουαρίου
Σύνολο ενεργών κρουσμάτων: 39
Νοσηλεία : 10

8 Φεβρουαρίου
Σύνολο ενεργών κρουσμάτων: 59
Νοσηλεία : 16

Δεν πρέπει να ανησυχούμε, και να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, όταν έχουμε ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ των ενεργών κρουσμάτων μέσα σε 15 μέρες;

Δεν πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου;

Δεν πρέπει να πούμε στους συνδημότες μας ότι εάν συνεχίσουμε έτσι η κατάσταση θα βγει, με μαθηματική ακρίβεια, εκτός ελέγχου;

Αυτό που έχουμε να τους πούμε είναι ότι στις αναλύσεις των λυμάτων τα αποτελέσματα είναι αρνητικά;

Για το θέμα του κέντρου υγείας Μεγάρων διαβάζω στην ανακοίνωση:

«Με ενέργειες της διοίκησης του δήμου το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ έχει χαρακτηριστεί ως ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ».

Παρακάτω στην ίδια ανακοίνωση:

«Είναι γνωστό σε όλους ότι η ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” που αφορά τον εμβολιασμό των πολιτών ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας».

Η αλήθεια είναι ότι η ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού «Ελευθερία» ανήκει στο υπουργείο Υγείας, άρα καμία ενέργεια, καμίας διοίκησης, κανενός δήμου δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση για το ποια θα είναι τα σημεία εμβολιασμού.

Παρακάτω στην ίδια ανακοίνωση:
«Το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη λειτουργήσει οφείλεται στο ότι ακόμη ο αριθμός των εμβολίων, που προμηθεύεται η χώρα μας είναι μικρός και διατίθενται κατά κύριο λόγο στα Νοσοκομεία και σε ιδιαίτερες μόνο περιπτώσεις σε κέντρα υγείας (ακριτικά νησιά κλπ.)».

Η πλήρης αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά κέντρα υγείας στην ευρύτερη περιοχή που λειτούργησαν από την περίοδο εμβολιασμού των 85 ετών και άνω. Και το λέω με βεβαιότητα γιατί προσπάθησα να δω τις εναλλακτικές που υπήρχαν για τον εμβολιασμό του πατέρα μου (91 ετών).

Στο «ακριτικό νησί» της Σαλαμίνας λειτουργούσαν ως εμβολιαστικά κέντρα ΔΥΟ κέντρα υγείας και στο «ακριτικό» Κορωπί άλλο ένα κέντρο υγείας.
Και βέβαια στην Ελευσίνα, εκτός του Θριασίου, μπορούσες να επιλέξεις και το κέντρο υγείας Ελευσίνας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για τα σημεία εμβολιασμού και το ποια κέντρα υγείας ενεργοποιήθηκαν και πότε.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η παραπληροφόρηση και ο εφησυχασμός.

Κύριοι της διοίκησης του δήμου, μπορεί να μην έχετε ευθύνη για την πανδημία και για τα μέτρα αντιμετώπισής της, που σχεδιάζονται και εκτελούνται από την κεντρική διοίκηση, άλλα έχετε καθήκον να ενημερώνετε άμεσα και με απόλυτη ειλικρίνεια τους συνδημότες μας για τα στοιχεία που σας κοινοποιούνται, σε σχέση με την πορεία της διασποράς του ιού στο δήμο μας.

Η επικοινωνιακή τακτική του «άδικου θορύβου» δεν θα μας βγει σε καλό, όπως δεν μας βγήκε και η τακτική των «ανυπόστατων φημών» στο πρόσφατο παρελθόν. Μην αναγκάζετε την κοινωνία μας να τρέχει συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις.

Όχι στο φόβο και στον πανικό.
Όχι στην ελλιπή ενημέρωση και τον εφησυχασμό.
Φοράμε σωστά τη μάσκα μας, κρατάμε αποστάσεις, απολυμαίνουμε τακτικά τα χέρια μας, δεν μετακινούμαστε χωρίς λόγο.

Αν κάνουμε ΟΛΟΙ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, αυτά τα απλά πραγματάκια θα κρατήσουμε την κοινωνία μας όρθια, μέχρι να ξεπεράσουμε και αυτήν την τρομερή περιπέτεια.

ΚΟΥΝΤΕΜΑΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Μεγαρέων «ΤΩΡΑ»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button