Σπ. Κουντεμάνης: «Κα. Γκοσδή, για μια ακόμα φορά το κείμενό σας είναι παντελώς ατεκμηρίωτο.»

Απάντηση του Συμβούλου Κοινότητας Μεγάρων, Σπύρου Κουντεμάνη, στην επιστολή της Προέδρου της Κοινότητας Μεγάρων, Χρυσής Γκοσδή, με θέμα: «Χρ. Γκοσδή προς Κουντεμάνη: «Ψευδείς κατηγορίες με νομικές επιπτώσεις»:

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι αιτία των επιστολών μου είναι ο αναβρασμός στα Τοπικά Συμβούλια, λόγω της προσπάθειας απαξίωσής τους. Η παρούσα επιστολή μου είναι μακροσκελής, και ζητώ εκ των προτέρων την κατανόηση των αναγνωστών, για έναν κυρίως λόγο: η διοίκηση του τοπικού συμβουλίου και εν γένει του Δήμου, σκοπίμως ή μη, δεν δημοσιοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα τεκταινόμενα στα δημοτικά μας πράγματα.

Οπότε, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης οφείλουμε να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για την διαχείριση των προβλημάτων που απασχολούν όλους μας στην περιοχή.

Το πρόβλημα στα Τοπικά Συμβούλια όλων των Κοινοτήτων του Δήμου μας είναι πολιτικό και ουσιαστικό. Πολιτικό γιατί βλέπουμε ότι δεν συζητούνται οι προτάσεις της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια της διοίκησης για φίμωση και απαξίωση του ρόλου των εκπροσώπων των πολιτών στην αντιπολίτευση. Επίσης, είναι ουσιαστικό γιατί οι Κοινότητες εμφανίζουν μεγάλες ελλείψεις τόσο σε χρηματοδότηση όσο και σε ουσιαστικό ρόλο, καθώς δεν αφήνονται να παράγουν ουσιαστικό έργο, ούτε καν σε επίπεδο προτάσεων.
Εν προκειμένω, θα ήθελα να ενημερώσω την Πρόεδρο κ. Χρυσή Γκοσδή, πως θα πρέπει να είναι επαρκέστερα διαβασμένη, ως καθ’ ύλην αρμόδια, όταν επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Τοπικού Συμβουλίου.

Σε αυτή την επιστολή, όπως και στην προηγούμενη, οι θέσεις μου αναφέρονται σε παραπομπές στον ισχύοντα νόμο 3852/2010 (και όχι ν.3852/201032 όπως λανθασμένα αναφέρει στο άρθρο της η κ. Γκοσδή) και στην διευκρινιστική του εγκύκλιο με Αριθμό Εγκυκλίου: 88 ΑΠ: 59846/21.08.2019 (την ύπαρξη της οποίας μάλλον αγνοεί, ενώ έχει τίτλο «Λειτουργία Κοινοτήτων») και όχι σε πρακτικές και απόψεις που δεν έχουν κανένα θεσμικό και νομικό υπόβαθρο. Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που το κείμενο είναι μακροσκελές, αν και ενσωμάτωσα μόνο όσα είναι απαραίτητα για να τεκμηριώσω αυτά που λέω. Νομίζω ότι όποιος κάνει τον κόπο να το διαβάσει θα καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει.

Οι όποιες δε αιτιάσεις και χαρακτηρισμοί δεν αφορούν στην προσωπικότητα της κ. Γκοσδή, αλλά στηλιτεύουν τις πράξεις θεσμικού χαρακτήρα και κυρίως τις παραλείψεις της, που απορρέουν από την ιδιότητά της ως Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου.

Θα πρέπει λοιπόν να έχετε απολύτως υπόψιν σας κ. Γκοσδή, ότι όταν ενεργείτε με την ιδιότητα της Προέδρου οι πράξεις σας και κρίνονται και υπόκεινται σε έλεγχο, βάσει της πάγιας αρχής, ο κρίνων κρίνεται και ο ελέγχων ελέγχεται. Στην προσωπική σας ζωή έχετε το απόλυτο δικαίωμα να μην παίρνετε άδεια από κανέναν, αλλά στον δημόσιο βίο, με την ιδιότητα της Προέδρου, πρέπει να τηρείτε και να διαφυλάσσετε τη νομιμότητα. Μην προσπαθείτε λοιπόν να με εκφοβίσετε, προτάσσοντας το Σύνταγμα και νομικίστικες απειλές και επίσης καταλάβετε, ότι δεν έχετε να κάνετε με κανένα σχολιαρόπαιδο που θα «βάλει την ουρά στα σκέλια». Η, επί χρόνια, ενασχόλησή μου με τα κοινά μου επιτρέπει να διακρίνω τι είναι προσωπικό και τι αφορά στον δημόσιο βίο, όταν πρόκειται για πρόσωπα που κατέχουν αξιώματα.

Με κατηγορείτε για αδιαφορία σε δράση που είχε αναλάβει το Τοπικό Συμβούλιο στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Γκοσδή έστειλε το παρακάτω μήνυμα στο messenger (στο κείμενό της το αναφέρει ως ηλεκτρονική πλατφόρμα), εάν είναι δυνατόν:

15 ΣΕΠ 15:05
«Καλησπέρα παιδιά μετά από αυτό το δημοσίευα που διάβασα θα κατέβω το απόγευμα λουτρακι με τον άντρα μνα πάω κάποια πράγματα στους ανθρώπους . Περνάνε δύσκολες ώρες . Αν θέλετε να προσφέρετε κάτι νερό και γάλα είναι τα βασικά στείλτε ένα μυνημα εδώ . Ευχαριστώ πολύ»
https://www.loutraki365.gr/blog/post/ekklisi-gia-nera-kai-eidi-protis-anagkis-gia-toys-anthropoys-poy-epiheiroyn-sta-geraneia?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
«Στις 5:30 με 6:00 θα αναχωρήσω»

Δημοσιεύω το κείμενο, αυτολεξεί, αφού δημοσίως ισχυρίστηκε ότι αποτελεί ενημέρωση-ειδοποίηση προς τα μέλη του Συμβουλίου «για δράσεις που είχε αναλάβει το Τοπικό Συμβούλιο».

Θεωρείτε κ. Γκοσδή ότι η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου για κάποια δράση μπορεί να γίνεται με αυτόν τον τρόπο (μέσω messenger), δυο ώρες πριν αυτή λάβει χώρα; Έχω την εντύπωση πως κάνετε μεγάλο λάθος.

Επιπροσθέτως, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι τα υπόλοιπα μέλη δεν αμείβονται για την συμμετοχή τους στο Τοπικό Συμβούλιο -όπως εσείς- και ότι η μέρα και η ώρα ήταν εργάσιμη. Δεν θα απολογηθώ λοιπόν, για το γεγονός ότι δεν άφησα την εργασία μου, για να δω εάν έχετε στείλει κάποιο μήνυμα στο messenger, για την εντελώς ξαφνική επίσκεψη, με τον σύζυγό σας, στο Λουτράκι.

Θα μπορούσατε κ. Γκοσδή να μας δικαιολογήσετε την απόφασή σας να επισκεφτείτε μόνη σας τα σχολεία του Δήμου την 9η Οκτωβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης των Μεγάρων, ως Πρόεδρος του Τοπικού;

Γιατί δεν ενημερώσατε κανένα μέλος του Συμβουλίου, ούτε στην συνεδρίαση στις 7 Οκτωβρίου το βράδυ, ούτε με τον «θεσμικό» τρόπο της επικοινωνίας, που έχετε επιλέξει, μέσω messenger;
Μάλλον θα φανώ αυστηρός αν μιλήσω για ξεκάθαρη προσπάθεια προσωπικής προβολής, αφού μάλιστα η ενέργειά σας αυτή δημοσιεύτηκε – διαφημίστηκε και σε εγκωμιαστικό δελτίο τύπου του Δήμου.

Όσον αφορά το θέμα του ορισμού της αναπληρώτριας Προέδρου
(ΑΔΑ: 6ΝΦΙΩΚΠ-3ΧΑ στις 02/10/2019)

Και πάλι είστε πλημμελώς ενημερωμένη κ. Γκοσδή.

Θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε παρακάτω, μήπως και καταλάβετε ποιες είναι οι υποχρεώσεις σας, γιατί αυτές και κυρίως οι παραλήψεις σας, παράγουν νομικά αποτελέσματα:

Αριθμός Εγκυκλίου: 88
ΑΠ: 59846/21.08.2019,
Παράγραφος 5. Δημοσίευση – εκτελεστικότητα αποφάσεων οργάνων διοίκησης Κοινοτήτων.
«Οι κανονιστικού περιεχομένου αποφάσεις δημοσιεύονται σε πλήρες κείμενο στο δημοτικό κατάστημα, σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία, ενώ περίληψή τους δημοσιεύεται σε μία τουλάχιστον έντυπη, ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα και καταχωρούνται, με ευθύνη του Προέδρου Κοινότητας ή του Προέδρου Συμβουλίου Κοινότητας, στην ιστοσελίδα του Δήμου.* Οι αποφάσεις αυτές παραμένουν συνεχώς εκτεθειμένες σε χώρο του καταστήματος της κοινότητας που είναι προσιτός στο κοινό. Η μη δημοσίευση των αποφάσεων κατά τον ανωτέρω τρόπο τις καθιστά ανυπόστατες.
Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα για την όσο το δυνατόν ευρύτερη δημοσιοποίηση των αποφάσεων αυτών, μέσω των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκδίδοντας ειδικούς οδηγούς ενημέρωσης των κατοίκων και των οικείων επαγγελματικών τάξεων και χρησιμοποιεί, για τον ίδιο σκοπό, οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο».
*μέχρι την στιγμή που γράφεται το συγκεκριμένο κείμενο (22/12/2019 και ώρα 14:30) δεν υπάρχει ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου. Στις «Αποφάσεις Κοινότητας Μεγάρων» μετά το 40 ακολουθεί το 42.

Επιπλέον είναι τοις πάσι γνωστό ότι σε ένα επίσημο έγγραφο όταν αναφέρεται ότι αυτό κοινοποιείται, ο υπογράφων έχει την ευθύνη της κοινοποίησής του.

Στην απόφασή σας για τον ορισμό της αναπληρώτριάς σας με ΑΔΑ: 6ΝΦΙΩΚΠ-3ΧΑ στις 02-10-2019 αναγράφεται ρητά :

«ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Γραφείο κ. Δημάρχου
2. Κοινότητα Μεγαρέων»

Δε βλέπω λοιπόν κανέναν λόγο που να δικαιολογεί τη μη κοινοποίηση στα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Μεγαρέων. Και βέβαια η μη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου, για την οποία είχατε την ευθύνη, την καθιστά ανυπόστατη κατά το νόμο, αλλά ας μην μπούμε σε τόσο βαθιά νερά γιατί θα «πελαγώσετε» κ. Γκοσδή.

Σχετικά με τα θέματα που μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη και την ενημέρωση των Μελών του Συμβουλίου για την πορεία των αποφάσεων.

Και πάλι πλημμελώς ενημερωμένη κ. Γκοσδή.

Τα θέματα μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη χωρίς να απαιτείται καμία έγκριση όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Οι αποφάσεις είναι αυτές που τίθενται υπόψη των αρμοδίων οργάνων του Δήμου για περαιτέρω έλεγχο.

Επίσης ο πρόεδρος υποχρεούται να ενημερώσει αμέσως τα μέλη του Συμβουλίου για την εξέλιξη των αποφάσεων που πάρθηκαν και όχι να τους παραπέμπει στο γραφείο της Τοπικής κοινότητας, όπως κάνατε στην επιστολή σας.

Και τέλος, δεν έλαβα ποτέ αντίγραφα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου και των αποφάσεων αυτού και των άλλων συλλογικών οργάνων του δήμου, όπως σαφώς αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Αριθμός Εγκυκλίου: 88
ΑΠ: 59846/21.08.2019,
Παράγραφος 7. Διαδικασία υλοποίησης αποφάσεων οργάνων κοινότητας
Οι αποφάσεις του προέδρου κοινότητας έως και τριακοσίων (300) κατοίκων, καθώς και του συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων κατοίκων, με τις οποίες διατυπώνονται προτάσεις για ζητήματα της αρμοδιότητάς τους σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 82, 83 κα 84 του ν. 3852/2010, διαβιβάζονται στον δήμαρχο μέσα σε προθεσμία οκτώ (8) ημερών από τη λήψη τους. Ο δήμαρχος φροντίζει να τεθούν αμέσως υπόψη των αρμόδιων οργάνων του δήμου (δηλ. του δημοτικού συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής), τα οποία οφείλουν να τις μελετήσουν και να ενημερώσουν σχετικά για κάθε θέμα το αρμόδιο όργανο της κοινότητας μέσα σε ένα (1) μήνα.
Τα αρμόδια όργανα του δήμου μπορούν:
α) να επιστρέψουν την απόφαση του οργάνου της κοινότητας με παρατηρήσεις για τυχόν επανεξέταση του θέματος,
β) να την παραπέμψουν στο δημοτικό συμβούλιο,
γ) να τη διαβιβάσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση τα αρμόδια όργανα του δήμου οφείλουν να ενημερώνουν τον πρόεδρο της κοινότητας ή τον πρόεδρο του συμβουλίου της κοινότητας για τα μέτρα που παίρνονται για την προώθηση των θεμάτων που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις των οργάνων της κοινότητας.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας στον οποίον κοινοποιούνται όλες οι ενέργειες, πράξεις και παρατηρήσεις των οργάνων και υπηρεσιών του δήμου που αναφέρονται στις αποφάσεις του συμβουλίου της κοινότητας, υποχρεούται να ενημερώνει αμέσως το συμβούλιο κοινότητας.

Στους προέδρους και στα συμβούλια των κοινοτήτων αποστέλλεται αντίγραφο της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου και των αποφάσεων αυτού και των άλλων συλλογικών οργάνων του δήμου.

Σχετικά με την φράση, που ακούστηκε από το προεδρείο στην συνεδρίαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, «άλλο τι λέει ο Κλεισθένης και άλλο τι κάνουμε εδώ».

Δεν ανέφερα ποτέ, πως την φράση αυτή την είπε η κ. Γκοσδή και χαίρομαι που την στηλιτεύει. Θα έπρεπε όμως η αντίδρασή της να είναι αφ’ ενός άμεση και αφ’ ετέρου να επαναφέρει στην τάξη αυτόν που το είπε, καθιστώντας σαφές ότι το Συμβούλιο δεν μπορεί να λειτουργεί έκνομα. Εκείνη άλλωστε είναι η μόνη που έχει την ευθύνη, ως Πρόεδρος, να διευθύνει τη συζήτηση. Παρόλα αυτά προτίμησε να σιωπήσει. Έστω και αργά, και κατόπιν της αναφοράς μου στο συμβάν, που το θεωρώ μείζονος σημασίας, είναι θετικό που παίρνει θέση δοθείσης της ευκαιρίας, αρκεί να εφαρμόσει από τούδε και στο εξής και την ουσία της θέσης αυτής, που δεν είναι άλλη από την τήρηση αυτών που προβλέπονται από τον Νόμο.

Ας δούμε λοιπόν ποια θέματα θεωρεί η κ. Γκοσδή, μη άρτια και μη υλοποιήσιμα και δεν τα εισήγαγε για συζήτηση στις 12 Δεκεμβρίου 2019 (χωρίς να έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα από το Νόμο). Μπορούμε βεβαίως να τα συγκρίνουμε με θέματα και θέσεις που η ίδια έχει φέρει και έχει υποστηρίξει στο Τοπικό Συμβούλιο.

Τα θέματα που αρνήθηκε η Πρόεδρος να μπουν στην ημερήσια διάταξη ως μη άρτια ή μη υλοποιήσιμα είναι τα ακόλουθα:

Πρώτο θέμα
«Εκπαίδευση στην κυκλοφοριακή αγωγή για όλα τα σχολεία των Μεγάρων, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και για τα ΚΑΠΗ»

Πολλοί Δήμοι έχουν καθιερώσει την εκπαίδευση των δημοτών τους σε ετήσια βάση σε θέματα που αφορούν την κυκλοφοριακή αγωγή.

Ο κ. Σωτήρης Γιαννόπουλος θα μας παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο εκπαίδευσης για όλες τις σχολικές βαθμίδες, ακόμη και για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Το συγκεκριμένο πλάνο, ή μέρος από αυτό, ο συμπολίτης μας και εξόχως αρμόδιος επί του θέματος, κύριος Γιαννόπουλος, το εκτελεί στους γειτονικούς Δήμους της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου εδώ και χρόνια, αλλά κατά την κρίση της κ. Γκοσδή, αυτό είναι μη άρτιο και μη υλοποιήσιμο στα Μέγαρα.

Παρόλα αυτά δείτε μια πρότασή της για την κατάρτιση Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου 2019-2023 (συνεδρίαση της 11ης Νοεμβρίου 2019).

Δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής. Η ενημέρωση κι η παιδεία πάνω στην κυκλοφοριακή αγωγή θα πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα του δήμου μας. Η αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κι η μη τήρηση του Κ.Ο.Κ. όλο κι αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.

Δεύτερο θέμα
«Απευθείας κάλυψη των συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μεγαρέων.»
Νομίζω ότι είναι υποχρέωσή μας η όσο το δυνατόν πιο άμεση και πλήρης ενημέρωση των συνδημοτών μας για τα θέματα που συζητούνται αλλά και για τις απόψεις και τοποθετήσεις των Συμβούλων στα ζητήματα που απασχολούν την Δημοτική Κοινότητα Μεγάρων.

Και αυτό το θέμα το θεωρεί μη άρτιο και μη υλοποιήσιμο η κ. Γκοσδή. Είναι βέβαια κατανοητό ότι δεν επιθυμεί να ενημερώνονται οι συνδημότες μας για ότι συμβαίνει στις συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου, παρόλο που αναγράφεται ρητά στην παράγραφο 5 της εγκυκλίου 88 που αναφέρω παραπάνω. Αλλά αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το, γιατί επί αυτού του θέματος, δεν πρέπει να αποφασίσει το ίδιο το Συμβούλιο. Να προσθέσω ακόμα ότι όταν είχα φέρει το θέμα σε προηγουμένη συνεδρίαση, ως προ ημερησίας διάταξης θέμα και το προεδρείο, μου είπε ότι πρέπει να εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη σε επόμενη συνεδρίαση. Μάλλον κάποια «ανώτερη δύναμη» είχε διαφορετική άποψη.

Τρίτο θέμα
«Κατασκευή καταφυγίου για τα αδέσποτα μέσω της δυνατότητας για χρηματοδότηση 300.000€ που παρέχεται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”.»

Η κατασκευή ενός καταφύγιου για αδέσποτα θα είναι η αρχή για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια τον Δήμο μας.

Είτε με το υπάρχον νομικό καθεστώς είτε με την επικείμενη εναρμόνισή του με σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία το αμέσως επόμενο διάστημα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να παρέμβουμε και να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τον αριθμό των αδέσποτων εάν δεν υπάρχει ένα καταφύγιο.

Είναι λοιπόν μεγάλη ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε σαν Δήμος την δυνατότητα για χρηματοδότηση της κατασκευής του καταφυγίου από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

Και αυτό το θέμα θεωρήθηκε μη άρτιο. Το θέμα είχε έρθει προ ημερησίας διάταξης και στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον σύμβουλο του «ΤΩΡΑ» κ. Γεωργακή και ο Δήμαρχος κ. Σταμούλης είχε πει ότι θα το εξέταζε η διοίκηση. Είναι λοιπόν φανερό ότι δεν υπάρχει η βούληση να δημιουργηθεί φάκελος προκειμένου να διεκδικηθεί η επιχορήγηση ύφους 300.000 ευρώ. Βεβαίως με την καθυστέρηση της διοίκησης του Δήμου τα χρήματα κινδυνεύουν να χαθούν αφού στις 31 Δεκεμβρίου το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» κλείνει και δεν ξέρουμε αν θα αντικατασταθεί και ποιες δράσεις θα χρηματοδοτούνται. Το πρόβλημα θα παραμείνει χωρίς να γίνεται τίποτα ουσιαστικό από τον Δήμο αφού η θέση της διοίκησης είναι ότι το πρόβλημα δεν έχει λύση με τον υπάρχοντα νόμο για τα αδέσποτα. Στο μεταξύ ο αριθμός των αδέσποτων αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο αποτελώντας ένα μεγάλο πρόβλημα για όλο το Δήμο. Δυστυχώς όμως η λύση του δε φέρνει ψήφους, ούτε παράγει γρήγορα και επικοινωνιακώς εκμεταλλεύσιμα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου «δεν είναι ένα θέμα άρτιο και υλοποιήσιμο» και δεν μπορεί να τεθεί σε συζήτηση, κατά την κ. Γκοσδή.

Απεναντίας η κ. Γκοσδή εισάγει θέματα και εκφράζει θέσεις άρτιες και υλοποιήσιμες από τον Δήμο μας.
Ας δούμε μερικά.

Θέμα της συνεδρίασης στις 19 Σεπτεμβρίου 2019

Για χάρη ενός γνωστού της, όπως η ίδια μας ανέφερε, πέρασε ως άρτιο το ακόλουθο θέμα:

«Εισηγούμαι όπως το συμβούλιο μας αναλάβει το επόμενο χρονικό διάστημα, ενημέρωση στα δημοτικά σχολεία της πόλης μας με θέμα την πυρασφάλεια και τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο περιβάλλον.
Την ενημέρωση θα πραγματοποιήσει πτυχιούχος δασοπόνος ο οποίος έχει εργαστεί και με 5ετη θητεία στο πυροσβεστικό σώμα .
Με την ενημέρωση αυτή ως Δήμος θα προσφέρουμε στα παιδιά της πόλης μας την γνώση για την προστασία τους από πυρκαγιά όπως και την αισθητοποίηση τους στο περιβάλλον».

Όταν της είπα, μαζί με άλλους συναδέλφους, πως θα ήταν προτιμότερο αυτή η χρήσιμη κατά τα άλλα ενέργεια, να υλοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού, που αρχίζουν οι φωτιές και κατ’ επιταγήν της εποχής, καλύτερο θα ήταν να μιλήσουμε στα παιδιά για τις πλημμύρες, η κ. Γκοσδή και πάλι διαφώνησε. Δυστυχώς η πραγματικότητα με τις πλημμύρες στην Κινέτα μας δικαίωσε. Παρόλα αυτά το ψήφισα, όπως και όλοι οι συνάδελφοι, θέλοντας να δείξω διάθεση σύμπνοιας και συναδελφικότητας, που δεν την ανταπέδωσε ποτέ η κ. Γκοσδή.

Προτάσεις της κας Γκοσδή για την για κατάρτιση Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου 2019-2023

Αναφέρω ενδεικτικά μερικές άρτιες και υλοποιήσιμες προτάσεις:

Προτάσεις Προβολής του Τόπου μας

• Μέσα από τους εμπόρους και τον εμπορικό σύλλογο την θερινή περίοδο να υπάρξει διανομή χαρτών της πόλης μας στους λουόμενους επισκέπτες ώστε ύστερα από την διασκέδαση και την χαλάρωση να επέρχεται η γνώση της ιστορίας μας και εν δυνάμει μια επίσκεψη στο μουσείο.
• Η εύρεση, η καταγραφή των επιστημόνων που είναι εν ζωή αλλά και εκείνων που δυστυχώς έχουν «φύγει».
• Η δημιουργία τουριστικών υποδομών, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, μαγαζιών με είδη πρώτης ανάγκης στην περιοχή της Πάχης καθώς και η παράλληλη ενημέρωση ότι η Πάχη είναι κομμάτι των Μεγάρων.

Άμεσα Υλοποιήσιμες Προτάσεις

Το μεγαρίτικο ελαιόλαδο και τα φυστίκια «Αιγίνης» να αναγράφουν πάνω στην συσκευασία τους το μέρος όπου παρασκευάζονται και όπου προέρχονται.

Μετά από παρέμβασή μου διορθώθηκε σε «κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων» αφού ενημέρωσα την κ. Γκοσδή ότι το φιστίκι των Μεγάρων είναι προϊόν Π.Ο.Π., πράγμα το οποίο αγνοούσε.

Δημιουργία παιδικών χαρών ή αναβάθμιση των υπαρχόντων με παιχνίδια που μπορούν να λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πχ εκμετάλλευση του γύρο όλοι και παραγωγή ενέργειας.

Μακροπρόθεσμοι Στόχοι

• Η δημιουργία νέων καλλιεργούμενων προϊόντων με σκοπό την διεύρυνση της αγοράς.
Θεσμοθέτηση πεντάθλου για τις γυναίκες και έπταθλου για τους άνδρες.

Όλα αυτά είναι άρτια και υλοποιήσιμα από το Δήμο, κατά την κ. Γκοσδή.

Δεν θα σας κουράσω άλλο με τις άρτιες και υλοποιήσιμες προτάσεις της Προέδρου και δεν θα σχολιάσω την δομή του «άρτιου» κειμένου, που είναι αναρτημένο στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Νομίζω ότι όποιος είχε την δύναμη να διαβάσει όλο το άρθρο έβγαλε τα συμπεράσματά του.

Κ. Γκοσδή, θέλω να γνωρίζετε, ότι πριν γράψω το οτιδήποτε, διαβάζω πολύ προσεκτικά και σας προτρέπω να κάνετε το ίδιο, γιατί αν συνεχίσετε έτσι θα εκτίθεστε όλο και περισσότερο. Ο νόμος 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), στον οποίο αναφέρεστε στο κείμενό σας, έχει τροποποιηθεί τα τελευταία εννέα χρόνια. Η πιο πρόσφατη εγκύκλιος (με αριθμο:88 ΑΠ: 59846/21.08.2019), που έχει τον τίτλο «Λειτουργία Κοινοτήτων» είναι αυτή που πλέον ορίζει το πως πρέπει να λειτουργούν οι Τοπικές Κοινότητες. Είναι μάλλον αυτή στην οποία «δεν έχετε εντρυφήσει και διερευνήσει όσο θα έπρεπε». Επίσης, ό,τι αναφέρω στα κείμενά μου μπορώ να τα τεκμηριώσω με έγγραφα, και μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν παρόντες στις συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Μεγάρων. Εγώ δεν δημοσιεύω ποτέ αφηγήματα και ατεκμηρίωτες εκθέσεις ιδεών.

Στους συνάδελφους Τοπικούς Σύμβουλους όλων των Κοινοτήτων του Δήμου μας, θέλω να πω ότι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε την διοίκηση να καταλάβει το αυτονόητο. Οι συνδημότες μας μας ψήφισαν για να μπορούμε να εκφράζουμε και να συζητάμε τις απόψεις μας για τα προβλήματα που τους απασχολούν και να προτείνουμε λύσεις. Αυτό είναι ένα δικαίωμα που πηγάζει από την Δημοκρατία και τους Νόμους του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος και καμία διοίκηση δεν μπορεί και δεν θα αφήσουμε να μας το στερήσει.

Σε όσους πιστεύουν ότι με τακτικισμούς και μεθοδεύσεις μπορούν να μας χειραγωγήσουν, να μας φιμώσουν και να μας απαξιώσουν, τους ενημερώνουμε πως είμαστε αρκετά διαβασμένοι και έμπειροι για να απαντήσουμε με ό,τι προβλέπει ο Νόμος.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

ΚΟΥΝΤΕΜΑΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Τοπικός Σύμβουλος Μεγάρων του συνδυασμού «ΤΩΡΑ»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button