Ξεκινάει η δίκη για την τραγωδία στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017

Η δίκη των κατηγορουμένων για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, τον Νοέμβριο του 2017, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 24 άτομα, ξεκινάει σήμερα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.

Η Δικαιοσύνη καλείται να αποφανθεί αν οι κατηγορούμενοι, υπεύθυνοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών του Δημοσίου, φέρουν ευθύνες εξαιτίας αμέλειάς τους, για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε το 2017.

Εξηγήσεις για τα πλημμελήματα της πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως και παράβασης καθήκοντος διά παραλείψεως, θα δώσουν συνολικά 21 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων, κ.ά.

Η δίκη θα διεξαχθεί ενώπιον του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας και οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπηθούν στο δικαστήριο από τους δικηγόρους τους. Η υπόθεση οδηγείται στο ακροατήριο έπειτα από πολύμηνες έρευνες των δικαστικών αρχών και κατόπιν διάταξης που είχε εκδώσει, μετά από προκαταρκτική εξέταση, η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Η εισαγγελέας είχε διαπιστώσει πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στη σχετική διάταξη που εξέδωσε τα εξής: «Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα ήτοι στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλλίας – Νέας Περάμου – Ελευσίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button