Οι αναγγελίες θανάτου σε τοπική ιταλική εφημερίδα θα μας πείσουν να προσέξουμε;

Η κατάσταση στη γειτονική μας Ιταλία είναι αδύνατον να περιγραφεί με λέξεις. Επικοινώνησα με δύο “πρώην” συμπολίτες μας που κατοικούν τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία και θα προσπαθήσω να σας δώσω μία εικόνα της κατάστασης, με σκοπό να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε λίγες ημέρες μπορεί να ζήσουμε κι εδώ αντίστοιχες καταστάσεις.

Όσα λόγια και να γράψω, όσα νούμερα και στατιστικές και να παραθέσω, το παρακάτω βίντεο, τραβηγμένο από κάποιον στην πόλη Μπέργκαμο της Λομβαρδίας, ίσως μας ταρακουνήσει και μας δείξει με τον πιο απλό τρόπο τι συμβαίνει εκεί. Στο βίντεο παρουσιάζονται 2 διαφορετικά φύλλα μιας τοπικής εφημερίδας που δημοσιεύει αναγγελίες θανάτου καθημερινά. Η μία της 9ης Φεβρουαρίου 2020 και η άλλη χθεσινή, της 13ης Μαρτίου 2020.

Σημ: Οι θάνατοι που δημοσιεύονται σε κάθε φύλλο μπορεί να είναι της προηγούμενης ημέρας ή δύο ημερών πριν.

Η κατάσταση στις πόλεις δραματική, με την κυβέρνηση και τις περιφέρειες να έχουν αναγκαστεί να πάρουν επώδυνες και πρωτόγνωρες αποφάσεις για τους πολίτες και τον περιορισμό των μετακινήσεων. Στρατός στους δρόμους, κίνηση σε ειδικές περιπτώσεις με ειδικές άδειες μετακίνησης για ορισμένη απόσταση, νεκροί που μένουν στα σπίτια τους και τους θάβουν ή τους αποτεφρώνουν χωρίς να τους δουν καν οι συγγενείς τους.

Μεγάλη μάχη δίνεται στις εντατικές και στις ειδικές ιατρικές μονάδες που περιθάλπουν ασθενείς που είναι σε βαριά κατάσταση.

Μόνο στη Λομβαρδία και στην περιοχή του Μπέργκαμο έχουν νοσήσει 71 γιατροί, ενώ ένας από αυτούς έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Παρόλα αυτά, όπως λένε οι διευθυντές των νοσοκομείων, όλο το ιατρικό προσωπικό βρίσκεται στις επάλξεις και με αυταπάρνηση δίνουν τη μάχη της επιβίωσης όχι μόνο των ασθενών αλλά και των ίδιων.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τους δύο συμπολίτες μας, έχει να κάνει με τους νεκρούς από τον κορωνοϊό αλλά και τη διαχείρισή τους. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα δεν γίνονται καν κηδείες, αλλά αποτεφρώσεις και μάλιστα παρουσία μόνο 2-3 συγγενών. Οι πληροφορίες από το ethnos.gr και το primabergamo.it κάνουν λόγο για φέρετρα που συσσωρεύονται κατά δεκάδες στο νεκροταφείο του Μπέργκαμο, όπου ειδικευμένο προσωπικό του Δήμου και της εκκλησίας προχωρούν σε αποτεφρώσεις με γρήγορες διαδικασίες, καθώς δεν υπάρχει ούτε η πολυτέλεια χρόνου.

Θα κλείσω αυτό το άρθρο με τα λόγια του φίλου Τάσου:

«Δεν έχω να σου πω τίποτα άλλο, ελπίζω να σου έκοψα τα πόδια για να καταλάβεις τι γίνεται εδώ, πόσο κοντά είναι σε εσάς και να προσέξετε»

Κείμενο: Αλέξανδρος Αραπέτσικας

Πηγές: ethnos.gr, primabergamo.it, ilgiorno.it, bergamo.corriere.it

Φωτογραφία: InTime

Παρόμοια άρθρα

Back to top button