Σε έξαρση η εποχική γρίπη και η ιογενής γαστρεντερίτιδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την εποχική γρίπη καθώς μπαίνουμε όπως τονίζουν στην περίοδο κορύφωσης της. Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι οι μήνες που καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά καθώς οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση.

 

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει τεθεί σε επιφυλακή και η εκτίμηση των ειδικών είναι πως μετά από 2 χρόνια η χώρα μας θα έχει κρούσματα γρίπης τύπου Α, Η3Ν2 -πέρυσι είχαμε τον Η1Ν1, τη γνωστή γρίπη των χοίρων που έπληξε το 2009- ενώ συνιστούν άμεσο εμβολιασμό για όλα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς το εμβόλιο έχει στελέχη του Η3Ν2 και προσφέρει κάλυψη και προστασία 50-60%.

 

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί δέκα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ένας θάνατος, από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τύπου Α. Το κρούσμα ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη γρίπη.

 

Την ίδια ώρα σε έξαρση βρίσκεται επιδημία κυρίως γαστρεντερίτιδας, η οποία έχει σαν κύρια συμπτώματα την διάρροια και τον πόνο στο στομάχι. Εκείνο που προτείνουν οι  γιατροί, είναι η προφύλαξη και η αποφυγή πολυκοσμίας και κλειστών χώρων.

 

Για να μειωθεί ή να αποτραπεί η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών καθώς και ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των τροφίμων πριν το μαγείρεμα. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε η κοινή χρήση σκευών, όπως τα ποτήρια, καθώς και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

 

Συνίσταται έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμα και στα άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και την έγκαιρη λήψη αντιϊκών φαρμάκων μετά από ιατρική συμβουλή καθώς και οικειοθελής απομάκρυνση (π.χ. σχολείο, εργασία) για τα άτομα με συμπτώματα γρίπης, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

 

Συμπτώματα γρίπης:

Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο μία (1) ημέρα πριν και τρεις με τέσσερις (3-4) μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.   Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι :

  • Πονοκέφαλος
  • Πόνος στο λαιμό
  • Πόνοι στις αρθρώσεις, στην πλάτη & στους μύες
  • Ζάλη & ίλιγγος
  • Αδυναμία , κομμάρες & έντονη εφίδρωση
  • Υψηλός πυρετός που έρχεται συνήθως απότομα και  συνοδεύεται από ρίγη & διαρκεί 3-4 ημέρες.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button