Μ. Θεμιστοκλέους: «Στόχος μας ο κορωνοϊός να εξελιχθεί ως μια βαριά γρίπη»

Αρχές Οκτωβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Συντονιστής Εμβολιαστικού του Σχεδίου «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ ΜΠΕ, Ε. Φουσέκη, για το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, την εντατικοποίηση της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, αλλά και για το σήμερα και το αύριο του τομέα της υγείας.

«Ο απώτερος, στόχος μας είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δε θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή» και ο επόμενος στόχος, τονίζει ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι ένα νέο ψηφιοποιημένο σύστημα Υγείας με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. «Η ψηφιοποίηση, αποτελεί βασικό βραχίονα των νέων αλλαγών» και «η Επιχείρηση «Ελευθερία» μας δείχνει το δρόμο για την επόμενη ημέρα».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν έχει επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως περισσότεροι από 6.440.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, το 61% δηλαδή του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 11η θέση στους ημερήσιους εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 17η θέση στους εμβολιασμούς με μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς. Σε αυτά τα ποσοστά είναι σημαντικό να προσθέσουμε και τον αριθμό των ατόμων που έχουν νοσήσει, ώστε να προσδιορίσουμε πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρισκόμαστε στο τείχος ανοσίας.

«Ο απώτερος στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί ο αριθμός εκείνος, που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα χωρίς γενικευμένα lock-down και χωρίς σημαντικό αριθμό νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων από τον ιό. Ο απώτερος, λοιπόν, στόχος μας είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δε θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή».

Για τις απόψεις των ειδικών επιστημόνων ότι ο Οκτώβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας – κρουσμάτων απάντησε ότι γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε ένα γενικευμένο lock- down με τις πολύ σοβαρές συνέπειές του. Διανύοντας την τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν είμαστε πλέον απροστάτευτοι απέναντι στον ιό. Έχουμε στα χέρια μας το πιο δυνατό όπλο πρόληψης και προστασίας, το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. Εμείς σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και με κάθε μας δύναμη προσπαθούμε να πλησιάσουμε κάθε πολίτη ώστε να ενημερωθεί και να εμβολιαστεί, ακόμα και οι πιο διστακτικοί.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών από τους παιδιάτρους ανέφερε ότι είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός στα παιδιά έχει ξεκινήσει και προχωράει κανονικά στα εμβολιαστικά κέντρα. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 165.000 παιδιά 12-17 ετών, το 25% των ηλικιών αυτών. Τώρα σε σχέση με το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα διαδικαστικά, έχουν πραγματοποιηθεί και οι απαραίτητες εκπαιδεύσεις και το μόνο που μένει είναι όσοι ιδιώτες παιδίατροι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα να το δηλώσουν και να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

«Πιστεύω ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button