Ψήφισμα για την Ανεξαρτητοποίηση του Δήμου Νέας Περάμου

Αντιδρούμε στην συνέχιση της ανιστόρητης επέμβασης του νόμου 3852/2010 («Καλλικράτης»), που είναι αρνητική για το λαό της Νέας Περάμου.

 

Διεκδικούμε αυτονόμηση – διαχωρισμό του Δήμου Μεγαρέων σε δύο αυτοτελείς και αυτόνομους δήμους και ανασύστασης του Δήμου Νέας Περάμου όπως αυτός υφίστατο προ «Καλλικράτη».

 

Ζητάμε κατάργηση του καλλικρατικού Δήμου Μεγαρέων και την ανασύσταση του ανεξάρτητου Δήμου Νέας Περάμου.

 

Διότι «Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»:

 

Στέρησε την αυτονομία της Νέας Περάμου, η οποία ουσιαστικά απορροφήθηκε από τον κεντρικό – δεσπόζων Δήμο και σιγά – σιγά απογυμνώθηκε και περιθωριοποιείται όλο και περισσότερο, έχοντας ήδη φτάσει σε οικονομικό, διοικητικό, πολιτιστικό τέλμα.

 

Απομάκρυνε τη δημοτική αρχή από τον λαό της Νέας Περάμου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής και ουσιαστική αντιπροσώπευση του και να μην διασφαλίζεται η συμμετοχή και έκφραση των πολιτών – Νεοπεραμιωτών.

 

Το Τοπικό Συμβούλιο παρέμεινε αδρανές, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, χωρίς πόρους, χωρίς τοπικό πρόγραμμα δράσης, χωρίς ουσιαστική θεσμική λειτουργία, παρά μόνο με «συμβουλευτικό χαρακτήρα», λειτουργούν ως «επαίτης» προς τον δεσπόζοντα δήμο.

 

Στέρησε την διαχείριση όλων των δομών του παλαιού δήμου (διοικητική, οικονομική στελέχωση υπηρεσιών κ.λπ.), η οποία προστέθηκε στην κεντρική υπηρεσία, με αποτέλεσμα να επικρατεί η λογική της υπεροχής της έδρας του ισχυρότερου πληθυσμιακά Δήμου, το δε «υπόλοιπο», δηλαδή η Νέα Πέραμος να λειτουργεί πια ως απλό «παράσιτο» χωρίς να υπάρχει μείωση λειτουργικών δαπανών.

 

Στέρησε την αίσθηση της ιστορικότητας αυτού του τόπου καθώς η Νέα Πέραμος αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους προσφυγικούς οικισμούς σε πανελλήνιο επίπεδο, με πλούσια ιστορικά αποθέματα, που όμως αποτρέπεται η ανάδειξή τους, εξαιτίας της διαφορετικότητας της κουλτούρας του δεσπόζοντος Δήμου, με τον οποίο υπάρχει μέγα χάσμα σε όλους του τομείς (κοινωνικό – πολιτιστικό).

 

Απειλεί να εδραιώσει μια κατάσταση υποβάθμισης της περιοχής μας, αφού εμπόδισε την ανάπτυξη έργων και δράσεων στο Δήμο μας. Εξάλλου ο δεσπόζων Δήμος είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα να συμπαρασύρεται στον οικονομικό όλεθρο και ο Δήμος Νέας Περάμου, που εντάχθηκε εκ των υστέρων και που ως ανεξάρτητος λειτουργών Δήμος είχε ικανοποιητική και διαχειρίσιμη οικονομική πορεία.

 

Τώρα είναι ανάγκη αλλά και ευκαιρία να δρομολογηθεί ο διαχωρισμός του Δήμου Νέας Περάμου από τον καλλικρατικό Δήμο Μεγαρέων.

 

Γιατί υπάρχει η εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης για συνολικό επανασχεδιασμό του Καλλικράτη.

 

Γιατί η Νέα Πέραμος είναι ένας ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ που πληροί όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει η νέα φιλοσοφία επανασχεδιασμού.

 

Γιατί η τοπική κοινωνία της Νέας Περάμου, έχοντας την εμπειρία του καλλικρατικού Δήμου το υποστηρίζει και το απαιτεί.

 

Γιατί από μια άριστα διαχειρίσιμη ζώνη 10 τ.χλμ η Νέα Πέραμος μπήκε σε μία μη διαχειρίσμη ζώνη 330 τ.χλμ.

 

Σε αυτή τη προσπάθεια καλούμαστε όλοι οι Νεοπεραμιώτες χωρίς σκοπιμότητες και δεύτερες σκέψεις, χωρίς τοπικούς ανταγωνισμούς.

 

Γιατί πάνω απ’ όλα προέχει το συμφέρον και το μέλλον της Νέας Περάμου.

 

Τώρα είναι η ώρα για τον διαχωρισμό και την ανεξαρτητοποίηση της Νέας Περάμου, από το Δήμο Μεγαρέων και την ανασύσταση και ανάπτυξη νέου, ξεχωριστού και ανεξάρτητου «Δήμου Νέας Περάμου»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button