Πρόταση για τη διαχείριση των αδέσποτων από τον Κλεάνθη Βαρελά

Με αφορμή το πολύ άσχημο περιστατικό της επίθεσης ενός μικρού παιδιού από ένα αδέσποτο σκυλί θα ήθελα μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου να προσεγγίσω το θέμα των αδέσποτων ζώων του δήμου μας.

 

Καταρχήν θα ήθελα πραγματικά να εκφράσω τη λύπη μου για το συμβάν και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση του μικρού μας συμπολίτη, και έπειτα την αγανάκτησή μου στο θέαμα μιας δημοτικής αρχής που αδιαφορεί ώστε να επιλύσει ουσιαστικά ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Οι περισσότεροι είμαστε γονείς ή εμπλεκόμαστε με κηδεμονία ή φροντίδα παιδιών, οπότε γνωρίζουμε τι σημαίνει το βίωμα ενός τέτοιου συμβάντος.

 

Πριν λίγες εβδομάδες η δημοτική αρχή απέστειλε δελτίο τύπου ενημέρωσης σχετικά με τις ταΐστρες και τις ποτίστρες που τοποθέτησε σε διάφορα σημεία του δήμου. Μία τέτοια ενέργεια ακούγεται θετική και προσωπικά έδωσα δημόσια συγχαρητήρια στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Μεγάρων κ. Μουσταΐρα. Όμως ανήκει στην κατηγορία των ημιμέτρων. Απόδειξη είναι ότι τα αδέσποτα ζώα κυκλοφορούν μέσα στις πόλεις και είναι επιθετικά.

 

Η σίτιση είναι μία από τις ενέργειες που δίνουν λύση στην επιθετικότητα. Δυστυχώς όμως τα σταθερά σημεία σίτισης δίνουν τη δυνατότητα  στους διεστραμμένους να τοποθετήσουν φόλες με ότι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των ζώων και τη δημόσια υγεία. Η άλλη ενέργεια, και καμία διάθεση υπάρχει από τη δημοτική αρχή, είναι ο μη πολλαπλασιασμός τους. Αυτός επιτυγχάνεται με την περισυλλογή, την στείρωση και τον εμβολιασμό του κάθε αδέσποτου στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.

 

Λαμβάνοντας καθημερινά μηνύματα από τους συμπολίτες μου έκανα σε διάστημα ενός έτους δύο παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Η πρώτη ήταν στις 4 Μαρτίου 2015 και η δεύτερη 9 Φεβρουαρίου 2016. Και οι δύο έγιναν έπειτα από περιστατικά επίθεσης αδέσποτων σκύλων προς ανθρώπους. Οι απαντήσεις που έλαβα κινήθηκαν ανάμεσα σε ανεπαρκείς πράξεις και σε υποσχέσεις.

 

Θέλω να υπενθυμίσω ότι επί της προηγούμενης διοίκησης ο δήμος, σε συνεργασία με τους φιλόζωους και τους κτηνίατρους της περιοχής, είχε υλοποιήσει τέτοια προγράμματα και μάλιστα με επιτυχία. Παρά τις φωνές που μας κατηγορούσαν ότι σε δύσκολους οικονομικά καιρούς διαθέτουμε κονδύλια για τα ζώα, εμείς συνεχίσαμε σταθεροί προς το στόχο μας, ο οποίος ήταν κυρίως ανθρωποκεντρικός.

 

Διαπιστώνουμε με άσχημο τρόπο ότι το πρόβλημα των αδέσποτων παραμένει, είναι μπροστά μας και θα διογκωθεί αν δεν υπάρξουν άμεσα ενέργειες.

 

Η πρόταση μου εστιάζεται στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να περιλαμβάνει:

  • τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας στελεχωμένης από προσωπικό που πρώτα θα αξιολογηθεί και θα εκπαιδευθεί, με όχημα περισυλλογής και με τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
  • Τα αδέσποτα μετά τη περισυλλογή τους θα υποβάλλονται σε αποπαρασιτισμό, στείρωση και εμβολιασμό και θα σημαίνονται με microchip ώστε να καταχωρούνται σε βάση δεδομένων.
  • Συνεργασία με τα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων της περιοχής μας. Εναλλακτικά συνεργασία με το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ). Το κέντρο αυτό διαθέτει όλες τις υποδομές και είναι ικανό να στηρίξει το δήμο μας στην επίλυση ή τον περιορισμό του προβλήματος.
  • Προωθητικές ενέργειες με σκοπό την προβολή της υιοθεσίας των ζώων που θα είναι πλέον ασφαλή και υγιή.
  • Διεκδίκηση των κονδυλίων που προβλέπονται από τα σχετικά υπουργεία για την υλοποίηση ενεργειών διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

 

Η συνεργασία με τους φιλόζωους της περιοχής μας είναι επιβεβλημένη. Οι φιλόζωοι, οργανωμένοι και μη,  χαρακτηρίζονται από αλτρουϊσμό. Η δημοτική αρχή οφείλει να αξιοποιήσει τη διάθεση και τις γνώσεις τους για την ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος.

 

Τα προβλήματα του δήμου και των πολιτών είναι μεγάλα και πολλά. Με την απραξία, την αδιαφορία και το σκέπασμα κάτω από το χαλί όχι απλά δεν αλλάζει κάτι αλλά αυτά διογκώνονται. Γι’ αυτό βασική προϋπόθεση είναι η αναγνώριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων ως μείζονος για την ασφάλεια των πολιτών και φυσικά η μη απαξίωση του.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button