Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Δελτίο τύπου της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεγάρων αναφέρει: Η πολυεπίπεδη κρίση ακρίβειας που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απειλεί, εκτός των άλλων, την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. Το ζήτημα λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις αν αναλογιστούμε τα δυσμενή στοιχεία του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας.

Σε συνθήκες έκρηξης τιμών των ενοικίων, μείωσης των προσφερόμενων ακινήτων προς ενοικίαση λόγω της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας του Airbnb, δραματικής μείωσης του πραγματικού εισοδήματος λόγω του πληθωρισμού που καλπάζει, πως η ελληνική Πολιτεία προσδοκά αύξηση των γεννήσεων; Πως οι νέοι άνθρωποι να ξεκινήσουν τη ζωή τους, να στήσουν το δικό τους σπιτικό, να νιώσουν ασφάλεια για το μέλλον των οικογενειών τους, να νοικιάσουν σπίτι οι φοιτητές;

Τα ερωτήματα αυτά ταλανίζουν πολλούς συμπολίτες και στην περιοχή μας. Δεν περισσεύουν χρήματα στον κόσμο να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις στεγαστικών δανείων. Η πληρωμή του ενοικίου κατέστη ένας εφιάλτης. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το κόστος στέγασης (που περιλαμβάνει ενοίκιο ή δόση του στεγαστικού δανείου και πάγια έξοδα σπιτιού) την περίοδο Μάιος 2021 – Μάιος 2022 αυξήθηκε κατά 36,1%!

Εν έτει 2022, οι ενοικιαστές στη χώρα μας δαπανούν το 60%-70% ενός μισθού για το κόστος στέγασης και αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία σχεδόν έναν ολόκληρο μισθό!
Προφανώς, η περιβόητη «αυτορρύθμιση» της αγοράς, ως ιερό δόγμα της νεοφιλελεύθερης και αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν «προβλέπει» καμία μέριμνα για τους πολλούς που δοκιμάζονται!

Την Τρίτη 5/7 σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην Πλατεία Κουμουνδούρου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε τις προτάσεις του κόμματός μας για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Το σχέδιο επιγραμματικά προβλέπει:
– Προστασία του δικαιώματος των νέων στην αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωή με διπλασιασμό του επιδόματος στέγης σε 140 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό με ένα μέλος και σε 350 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό με 2 παιδιά και αντίστοιχο διπλασιασμό των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων στα 35.000 για οικογένεια με 2 παιδιά.
-Αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών με κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου της ΝΔ, επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας λαϊκών στρωμάτων και μεσαίας τάξης και επιχορήγηση τμήματος της οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.
– Έλεγχο της δραστηριότητας του Airbnb με απαγόρευση δραστηριοτήτων στα νομικά πρόσωπα και ελεύθερη δραστηριότητα μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και ως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις για μικτή μίσθωση: 8-9 μήνες ως (φοιτητική) κατοικία, 3-4 μήνες ως Airbnb.
– Δημιουργία Τράπεζας Στέγης.

Αναλυτικότερα οι προτάσεις στο παρακάτω link.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button