«Ελάχιστη προσφορά από καρδιάς της Ι. Μητροπόλεως» το ντοκιμαντέρ “Μέγαρα 1821”

«Ελάχιστη προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος στο ανεπανάληπτο γεγονός που εορτάσαμε από τα 200 χρόνια της ελληνικής επαναστάσεως» αποτελεί η ταινία – ντοκιμαντέρ “Μέγαρα 1821”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του κατά την προβολή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνος.

Η ταινία – ντοκιμαντέρ, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση της Μητροπόλεως στις 6 Ιουλίου στα Πευκάκια, είναι βασισμένη στο πλούσιο, ιστορικού υλικού, προσωπικό αρχείο του πλοιάρχου Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία Γεωργίου Σαλιαγκάκη και περιέχει γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα που αφορούν στα προεπαναστατικά, τα επαναστατικά και μεταεπεναστατικά χρόνια αποκαλύπτοντας στο ευρύ κοινό άγνωστες πτυχές της ιστορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαλιαγκάκης στην ομιλία του τόνισε το γεγονός ότι «ο ιερός κλήρος ήταν αυτός που κράτησε ζωντανά τα ιδανικά και τις αξίες του ελληνισμού, καθώς και εκείνος που πρώτος «πήρε» τα όπλα κατά την επανάσταση».

Το ντοκιμαντέρ εκπονήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ρούσση και εκτέλεση παραγωγής της Genesis360 (MegaraTv).

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία της Μητροπόλεως όπου υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Χρήστου Παπαηλία ερμήνευσε πατριωτικά τραγούδια. Άξιο αναφοράς επίσης ότι τη χορωδία συνόδευσε ο Σπύρος Στρατούρης με κρουστά και τμήμα της Ορχήστρας του Μουσικού Εργαστηρίου του Λαογραφικού Μουσείου Μεγάρων με τους εξής μουσικούς: Αντιγόνη Παπαηλία στο κανονάκι, Δέσποινα Παντελάκη στην κιθάρα και Γιώργος Μπερδελής στο βιολί.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν κληρικοί της Μητροπόλεως, ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, μέλη της Διοίκησης του Δήμου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής, Γιώργος Κώτσηρας, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button