Προς την Ενότητα

Δεν υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει έλλειψη φωτός και αν το έρεβος είναι το τρίπτυχο

αδιαφορία, ατομικισμός, ωχαδερφισμός, τότε το φως είναι το ακριβώς αντίθετο

δηλαδή, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!

 

Το ενδιαφέρον για ό,τι συμβαίνει γύρω μας είναι το χαρακτηριστικό του ενεργού

πολίτη, του σκεπτόμενου πολίτη, αυτού που νοιάζεται για το παρόν, αλλά και για

το μέλλον το οποίο κατά κανόνα θα έχει την υπογραφή του και παράλληλα τη

φυσική απουσία του. Νομοτελιακά λοιπόν δεν θα είναι εκεί για να δρέψει τους καρπούς των πράξεων του, των αποφάσεων του, όμως θα έχει αφήσει μια σοβαρή κληρονομιά σε αυτούς που έρχονται, έχοντας τους παράλληλα εκπαιδεύσει ώστε παίρνοντας αυτοί τη σκυτάλη να σταθούν σοβαρά και υπεύθυνα στη ζωή που τους αφορά. Τα πάντα είναι αποτέλεσμα των δικών μας αποφάσεων και μόνο!

 

Γκρεμίζω επιτέλους τα τείχη που έκτισα γύρω μου όπου τελικά με οδήγησαν στην απομόνωση και τη μιζέρια. Περνάω στη συλλογικότητα κοιτάζω τον δίπλα μου, ακούω την ανάγκη του και αυτός τη δική μου. Το πρόβλημα παύει να είναι πρόβλημα όταν το μοιραστώ, έτσι έχω ήδη θανατώσει ένα μεγάλο μέρος του. Μπορεί και αυτό να ήθελε να φύγει αλλά τα τείχη μου δεν το άφηναν, εξετράφη στο μικρό κελλί μου.

Τώρα το φως αρχίζει να απλώνεται παντού, τίποτα δε μοιάζει δύσκολο πιά!

Πολλοί άνθρωποι μαζί κάνουν περισσότερα και ομορφότερα πράγματα. Κοινό το πρόβλημα αλλά και η χαρά κοινή!

 

Συμμετέχω στις αποφάσεις γι'αυτά που αφορούν τη ζωή μου. Στην ουσία συναποφασίζω με τους συνανθρώπους-συμπολίτες-συμπατριώτες μου και δεν παραδίδω σε κανέναν αυτό το προνόμιο να αποφασίζει ερήμην μου. Αυτή είναι εξ'ορισμού μια εσφαλμένη, πρόχειρη και πιθανόν βολική ενέργεια με πάντα καταστροφικά αποτελέσματα. Συμμετέχω σημαίνει διεκδικώ τη ζωή μου, εδραιώνω και προστατεύω τα δικαιώματα μου γίνομαι πολίτης. Συμμετέχω σημαίνει σέβομαι τούς  προγόνους μου, τα κεκτημένα τους  και τη γη που πατάω τη γη που με θρέφει. Συμμετέχω σημαίνει να είμαι υπεύθυνος για τον εαυτό μου ώστε να καταλήξω να γίνω ελεύθερος.

Ο αξεπέραστος αρχαίος μας πρόγονος, ο μέγιστος ρήτορας Δημοσθένης διατύπωσε το εξής θεμελιώδες : ''να μη σκέπτεσαι για τη πολιτεία σαν να είναι κάτι ξένο, αλλά σαν να είναι κάτι δικό σου''.

Αγνοώντας τη ρήση του Δημοσθένη οδηγούμαστε με τρομακτική ακρίβεια στα λόγια

του συγχρόνου μας M.L.King:''οι ζωές μας αρχίζουν να τελειώνουν την ημέρα που γινόμαστε σιωπηλοί για τα πράγματα που έχουν σημασία''.

Η Συμμετοχή λοιπόν είναι ύψιστο χρέος όλων μας, του ενός απέναντι στον άλλον!

 

Τέρμα το βόλεμα για οποιοδήποτε λόγο, για οποιοδήποτε σκοπό. Ξερίζωμα απο το μυαλό και κάψιμο στη πυρά άπαξ δια παντός της παροιμιώδους νεοελληνικής και άκρως καταστροφικής φράσης που έμελε να γίνει το mottoτης εποχής μας, ''εγώ θ'αλλάξω την ελλάδα;''. Ναι απαντάμε εμείς , εγώ, εσύ ο άλλος, όλοι μαζί θα την αλλάξουμε απο τη θέση και το τομέα που βρίσκεται ο καθένας.

 

           '' Η πρόοδος είναι αδύνατη χωρίς αλλαγή και εκείνοι που δεν μπορούν

              να αλλάξουν τα μυαλά τους δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα!''

 

                                                                     George Bernard Shaw

Παρόμοια άρθρα

Back to top button