Πρόληψη κι αντιμετώπιση γρίπης/κρυολογήματος μέσα από τη διατροφή μας

Ποιος είναι κατά κοινή ομολογία ο μεγαλύτερος μας φόβος το χειμώνα; 8/10 ανθρώπους θα λέγαμε ότι φοβόμαστε να μην αρρωστήσουμε. Ένα απλό κρυολόγημα ή μια γρίπη μπορεί να μας ταλαιπωρήσει αρκετά και κατ’ επέκταση να σταθεί εμπόδιο στην πολυάσχολη καθημερινότητά μας. Ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να είναι 2 μέρες ή και 2 εβδομάδες, και οι υποχρεώσεις σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι αρκετές. Μία επίσκεψη στο γιατρό σίγουρα θα επισπεύσει την δυσμενή αυτή κατάσταση που αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε κι είναι κι η πιο σωστή κίνηση για τον εαυτό μας ή για τα παιδιά μας. Ωστόσο, με πολύ μικρές αλλαγές στη διατροφή μας δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας από τα κρυολογήματα και κάνουμε τον οργανισμό μας πιο δυνατό κι υγιή. Μπορούμε να προλάβουμε μια ασθένεια ή και να επιταχύνουμε την ανάρρωσή μας υιοθετώντας κάποια απλά αλλά σημαντικά στοιχεία στην καθημερινότητά μας.

Βιταμίνη C
Ο πιο σημαντικός μας σύμμαχος είναι η βιταμίνη C, την οποία εξασφαλίζουμε από τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ) αλλά κι από πιο άγνωστες για το κοινό πηγές τροφίμων όπως είναι οι πιπεριές, το κουνουπίδι, οι πατάτες και το σέλινο. Η βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα του οργανισμού καθώς έχει αντιοξειδωτική δράση. Η καλύτερη πηγή είναι ο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιών, ενώ έχει αποδειχθεί ότι «μεγαδόσεις» βιταμίνης C θα μπορούσαν να συντομεύσουν την ίαση ενός απλού κρυολογήματος κατά 1-1,5 ημέρα. Λύση στην ανεπαρκή πρόσληψη της βιταμίνης δίνουν τα συμπληρώματα τα οποία προμηθεύομαστε από το φαρμακείο σε πολύ οικονομικές τιμές.

Σούπες-Πηγές πρωτεϊνών
Η κλασσική ελληνική μαμαδίστικη συνταγή μπορεί να καταστεί θαυματουργή. Άρρηκτα συνδυασμένο με το χειμώνα, το φαγητό αυτό είτε με κρέας, ή χωρίς πρέπει να καταναλώνεται γιατί κυρίως βοηθάει στην επαρκή πρόσληψη υγρών, σημείο πολύ σημαντικό για όσους ασθενούν. Η πρωτεϊνη που αποδίδεται στον οργανισμό αν η σούπα είναι με κοτόπουλο ή μοσχάρι ενισχύει, αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό των αντισωμάτων που παράγονται για να καταπολεμήσουν τον ιό που μας προσέβαλε. Εναλλακτικά, σημαντικές πηγές πρωτεϊνών που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας είναι τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά καθώς και οι ξηροί καρποί.

Τσάι
Όλα τα είδη τσαγιού όπως και βότανα με τα οποία φτιάχνουμε αντίστοιχα αφεψήματα (χαμομήλι, μαλωτήρα, δίκταμο) είναι πλούσια σε κατεχίνες μια ομάδα αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τη γρίπη και το κρυολόγημα. Επιπλέον, αυξάνουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που με τη σειρά τους βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των αιμοπεταλίων στο αίμα μας. Άρα, ένα αχνιστό φλιτζάνι τσάι ή αφέψημα δε βοηθάει μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του πονόλαιμου αλλά έχει και πιο ουσιαστική επίδραση στον οργανισμό μας.

Μέλι
Σε συνέχεια με το τσάι που αναφέραμε παραπάνω, προτιμούμε να του προσθέτουμε μέλι αντί για ζάχαρη. Το μέλι εκτός από το ότι απαλύνει τον πονόλαιμο έχει αντιμικροβιακές κι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ιών, των βακτηρίων και των μυκήτων που έχουν προσβάλλει τον οργανισμό μας.

Μαύρη σοκολάτα
Το κακάο περιέχει πολυφαινόλες μια ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών, που όμως η διατροφική τους αξία επικαλύπεται από τα πρόσθετα σάκχαρα και λίπη που περιέχονται σε μια απλή σοκολάτα. Επομένως, η λύση για τους λάτρεις των γλυκών «αμαρτιών», είναι η μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο μεγαλύτερη από 70%.

Υγρά
Όσο ασθενούμε δε θα πρέπει να ξεχνάμε να προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα υγρών (νερό, τσάι, χυμοί, σούπες). Οι συστάσεις για το γενικό πληθυσμό είναι γύρω στα 8-10 ποτήρα υγρών την ημέρα. Προσοχή, σε περιπτώσεις νεφροπαθών ή καρδιοπαθών που η σύσταση από το γιατρό η το διατροφολόγο τους είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε κάποιος βασικούς κανόνες υγιεινής για να αποτρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανότητα να αρρωστήσουμε. Αερίζουμε καλά τους κλειστούς χώρους που βρισκόμαστε, πλένουμε συχνά τα χέρια μας, τρεφόμαστε επαρκώς, εντάσσουμε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας από το από περπάτημα μέχρι και κάποιο αθλητική δραστηριότητα, στεκόμαστε σε απόσταση ασφαλείας από τους συνομιλητές μας και αποφεύγουμε το κάπνισμα ή το παθητικό κάπνισμα το οποίο καταβάλλει το αναπνευστικό μας σύστημα.

Μαριάννα Καλλιόστρα
Τελειόφοιτη διαιτολόγος-διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Πρόεδρος Ευρωπαϊκού δικτύου φοιτητών διαιτολόγων (ENDietS)

Παρόμοια άρθρα

Back to top button