Ποιοτικός έλεγχος υδάτων

 

Ξεκίνησε ο έλεγχος των υπόγειων υδάτων των γεωτρήσεων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μεγαρέων από το Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης  (ΕΚΒΑΑ διάδοχος φορέας του ΙΓΜΕ).

 

Η έναρξη των ελέγχων είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Διοίκησης του Δήμου και της άμεσης αντίδρασης στην ανάγκη να δοθούν απαντήσεις για τις ποσότητες εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα και κυρίως στις περιοχές Βένιζα, Τούτουλη και Αλεποχωρίου.

 

Ο έλεγχος διεξάγεται από το ΕΚΒΑΑ μετά από σύμβαση που υπέγραψε με το Φορέα ο Δήμος Μεγαρέων. Η υπογραφή της σύμβασης και η ανάγκη εστιασμένου και ενδελεχούς ελέγχου προέκυψε από προηγούμενους δειγματοληπτικούς ελέγχους όπου είχε βρεθεί ποσότητα εξασθενούς χρωμίου ελάχιστα πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Αμέσως η Διοίκηση του Δήμου προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών και να μηδενιστεί η πιθανότητα δυσφήμισης των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής του Δήμου Μεγαρέων.

 

Οι έλεγχοι από τον φορέα θα ξεκινούσαν πολύ νωρίτερα εάν στο μεταξύ ο αρμόδιος Φορέας (ΙΓΜΕ) δεν εντασσόταν στους υπό κατάργηση φορείς και εάν δεν συγχωνευόταν στις ευρύτερες αρμοδιότητες του  ΕΚΒΑΑ.

 

Ο έλεγχοι ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν εντός δύο μηνών. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα ανακοινωθούν και εάν χρειαστεί θα ληφθούν μέτρα.

 

Η Διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς και από τους αρχικούς ελέγχους έχει φανεί ότι τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις στις τρεις γεωτρήσεις στις περιοχές Βένιζα και Τούτουλη, ήταν ελάχιστα πάνω από τα ανώτατα όρια που θέτει η ελληνική πολιτεία.

 

Επίσης το νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση, ακόμη κι αν ανιχνεύονται μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες ποσότητες χρωμίου, δεν επηρεάζει τις καλλιέργειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές της Αττικής έχουν εμφανιστεί πολύ μεγαλύτερες ποσότητες χρωμίου στο νερό και διαδοχικές ανεξάρτητες μελέτες έδειξαν ότι δεν έχει επηρεαστεί η αγροτική παραγωγή.

 

Όμως η Διοίκηση του Δήμου είναι υποχρεωμένη να δώσει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, σαφείς επιστημονικές απαντήσεις και για άλλη μία φορά αποδεικνύει ότι δεν τοποθετεί τα ζητήματα «κάτω από το χαλί» όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αναδεικνύει και κυρίως αντιμετωπίζει τα ζητήματα, βρίσκεται σε εγρήγορση και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα όπου κρίνεται αναγκαίο.

 

Ταυτόχρονα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής στις 12-07-2012 παρουσία του Δημάρχου Μεγαρέων ο Περιφερειάρχης Αττικής προανήγγειλε αντίστοιχους ελέγχους στις περιοχές της Δυτικής Αττικής για τους ίδιους προληπτικούς λόγους. Ο Δήμαρχος Μεγαρέων ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό και την Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Δήμου για την πρωτοβουλία τους να διεξάγουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στη Δυτική Αττική, οι οποίοι θα διαρκέσουν για διάστημα 30 μηνών.

 

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης, χαιρετίζει την απόφαση της Περιφέρειας καθώς με την παράλληλη διεξαγωγή ελέγχων και από την Περιφέρεια θωρακίζεται η περιοχή και διασφαλίζεται η ποιότητα των υπόγειων υδάτων.

 

 

Η Διοίκηση του Δήμου, ταυτόχρονα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις προαναφερθείσες περιοχές επικεντρώνει το ενδιαφέρον της και στις γεωτρήσεις και τα πηγάδια στην περιοχή του πρώην ΧΑΔΑ. Σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο διενεργούνται έλεγχοι για την ποιότητα των υδάτων στην περιοχή. Στόχος των συγκεκριμένων ερευνών να ληφθούν μέτρα εάν υπάρξει ανάγκη πριν από την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης της χωματερής.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής Ιωάννης Σγουρός στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  ανακοίνωσε και την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης 10 χωματερών (ΧΑΔΑ) στην Αττική καθώς εγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης και τευχών δημοπράτησης των εξής έργων:

ΧΑΔΑ Μεγάρων με προϋπολογισμό 6.150.000 ευρώ.

ΧΑΔΑ Κερατέας με προϋπολογισμό 4.300.000 ευρώ.

ΧΑΔΑ Σπετσών με προϋπολογισμό 4.460.000 ευρώ.

ΧΑΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τους ΧΑΔΑ Κάλαμου, Βαρνάβα, Γραμματικού και Αυλώνα με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ.

ΧΑΔΑ Νοτιοανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τον ΧΑΔΑ Παλαιάς Φώκαιας και ΧΑΔΑ Καλυβίων με προϋπολογισμό 5.200.000 ευρώ.

ΧΑΔΑ Νησιών Αττικής που περιλαμβάνει ΧΑΔΑ Υδρας, Μεθάνων και Αγκιστρίου με προϋπολογισμό 2.300.000 ευρώ.

 

Η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και η τοποθέτηση των Μεγάρων στους πρώτους Δήμους της Αττικής που εντάσσονται σε μία τέτοια διαδικασία, αποδεικνύει ότι η Διοίκηση παρά τις κραυγές αμηχανίας της αντιπολίτευσης, συνεχίζει με αποτελεσματικότητα το έργο της, δίνει προτεραιότητα στο περιβάλλον και αντλεί κάθε προσφερόμενη δυνατότητα για την βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος της περιοχής.

 

Ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης, για το θέμα των ελέγχων των υπόγειων υδάτων διευκρινίζει ότι οι συγκεκριμένοι έλεγχοι σε καμία περίπτωση δεν πραγματοποιούνται εξαιτίας της επικινδυνότητας των υδάτων στις γεωτρήσεις της περιοχής. Η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να προλαμβάνει τις εξελίξεις και εξαντλεί την αυστηρότητά της προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών, να λάβει αυστηρά μέτρα όπου χρειάζεται και να προστατεύσει την αγροτική οικονομία της περιοχής.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button