ΠΑΣΟΚ Δ. Αττικής: «Να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για την τραγωδία στα Τέμπη και τις ευθύνες ΝΔ και Σύριζα»

Ενημερωτικό δελτίο τύπου με αφορμή την ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη απεστάλη από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής και ακολούθως αναφέρει:

Σταθερά πρώτη στο δείκτη θνησιμότητας ανά σιδηροδρομικά χιλιόμετρα ήταν η Ελλάδα σύμφωνα με τις δύο τελευταίες διετείς εκθέσεις (2022, 2020) για την Ασφάλεια και Διαλειτουργικότητα Σιδηροδρόμων στην Ε.Ε. του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ERA), ακόμη και πριν από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες νέους ανθρώπους και φοιτητές.

Αυτό αποκάλυψε σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη.

Τόνισε μάλιστα πως ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2017/6 της Επιτροπής της 5ης Ιανουαρίου 2017, προβλέπει την εγκατάσταση και ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας ERTMS στην Ελλάδα και την ολοκλήρωση του έργου στο σημείο του δυστυχήματος των Τεμπών, ήδη από το 2020 (στο τμήμα Δομοκός – Θεσσαλονίκη).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στηριζόμενος σε δημοσιεύματα, ανέφερε ότι η Ελλάδα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2022 και έλαβε τριετή παράταση.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ερωτά την Επιτροπή:

Ποιους λόγους επικαλέστηκε η Ελληνική κυβέρνηση για να αιτηθεί την τριετή καθυστέρηση;
Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ενώ η Ελλάδα έχει την υψηλότερη θνησιμότητα ανά σιδηροδρομικά χιλιόμετρα βάσει των εκθέσεων του ERA;
Τι έργα για την ενίσχυση της ασφάλειας στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο έχουν χρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας και της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, πότε έπρεπε να ολοκληρωθούν και σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή;

Ως Νομαρχιακή Επιτροπή παρεμβαίνουμε θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για την τραγωδία, για τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button