Παρουσία πλήθους κόσμου η παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή κ. Στέλιου Γκίνη

Παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Καθηγητή κ. Στέλιου Γκίνη «Οι Μεγαρίτες σκλαβωμένοι και αλύγιστοι πολιορκημένοι», των εκδόσεων Νάστου, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Μεγάρων.

605a5437

605a5418

Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας και προλογίζοντας ο εκδότης της εφημερίδας «Ενημέρωση Μεγάρων και Δυτ. Αττικής» Άγγελος Βασίλαινας. Ακολούθησαν ομιλίες από την ιστορικό φιλόλογο Ελευθερία Σαμούρη-Βόρδου και την Αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Ενημέρωση» Επικοινωνιολόγο Αλέκα Σταματιάδη. Ο συγγραφέας Στέλιος Γκίνης έκλεισε την παρουσίαση, αναφερόμενος σε σημεία της ιστορίας του τείχους που φωτίζουν αθέατες όψεις του αγώνα αντανακλώνται ακόμα και στο σήμερα.

605a5426

Το βιβλίο με τον τίτλο «ΟΙ ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΥΓΙΣΤΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» αναφέρεται στο έπος των Μεγαριτών κατά την Τουρκοκρατία και την πολιορκία τους στο ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας. Η ιδιαιτερότητά του ως ιστορικό βιβλίο είναι ότι αποτελείται από δύο μέρη, ένα πεζό κείμενο σχετικό με την Ιστορία μας και ένα θεατρικό έργο γραμμένο στην σημαντικά ιστορική μεγαρική διάλεκτο.

 

«Με την πένα του ο κ. Στέλιος Γκίνης αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την αγάπη του για τον τόπο του, ανέφερε χαρακτηριστικά η ιστορικός φιλόλογος Ελευθερία Σαμούρη-Βόρδου. Μας διδάσκει με τη γνώση και το λαμπρό πνεύμα του και γεφυρώνει για όλους εμάς τους νεότερους το χάσμα με το παρελθόν κρατώντας άσβηστες τις αξίες της αρχαίας ρίζας τούτου του τόπου.

605a5360

Διαφυλάττει και διασώζει τους θησαυρούς της μνήμης για να διδασκόμαστε και να προχωράμε αλύγιστοι σαν τους προγόνους μας απέναντι στις προκλήσεις των δικών μας καιρών.

 

Πολυγραφότατος και φιλίστωρ ο κ. Γκίνης μας ταξιδεύει στα ταραγμένα χρόνια της Ενετικής και Οθωμανικής κυριαρχίας στον τόπο αυτό και κυρίως στα χρόνια της Επανάστασης του ‘21. Νους ερευνητικός κι ανήσυχος αναζητά με τη γλαφυρή του πένα να ξεδιαλύνει τα θολά νερά της ιστορικής πραγματικότητας του 19ου αιώνα.

 

Η συλλογή των πληροφοριών σχετικά με μια τόσο ασταθή ιστορική περίοδο απαιτεί βαθιά γνώση της τοπικής ιστορίας, των γεγονότων, της ντόπιας νοοτροπίας, που περιλαμβάνει τα ήθη και τον κύκλο των εθίμων, ακόμα και της ντοπιολαλιάς, δηλαδή του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος, που όλο και λιγότεροι Μεγαρείς γνωρίζουν ή θυμούνται στις μέρες μας.

 

Η επαφή με το παρελθόν ξυπνά μνήμες και έργο της Ιστορίας είναι να διδάσκει και να διαμορφώνει τις συνειδήσεις. Συχνά αγνοούμε πόσα «προικιά» κουβαλάμε μέχρι σήμερα κληροδοτημένα από τις γενιές που πέρασαν και χάθηκαν στο χρόνο.

 

Πληθυσμός μικρός αλλά υπέρμετρα γενναίος έδωσε δυναμικά το παρόν στον Αγώνα για τη Λευτεριά χωρίς να υπολογίζει το τίμημα. Αποδείχτηκαν με τη θυσία τους πατριώτες σε μια πατρίδα που τότε γεννιόταν μέσα από τις στάχτες της μακροχρόνιας σκλαβιάς.

 

Ο ‘τοίχος’ όπως αποκαλούσαν οι Μεγαρίτες το τείχος της Αγίας Τριάδας τους κράτησε ζωντανούς στη πιο δύσκολη δοκιμασία και εγγυήθηκε την ιστορική συνέχεια του τόπου. Γιατί τίποτα δεν μαρτυρά την Ιστορία ενός τόπου με τρόπο πιο ξεκάθαρο κι απόλυτο όσο τα μνημεία του».

 

«Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ανέφερε η Αλέκα Σταματιάδη, θα μπορούσε κανείς να δει ένα ντοκιμαντέρ καθώς ο συγγραφέας επιχειρεί μια έντονα εικονοπλαστική καταγραφή της πολιορκίας του τείχους. Σαν να έχει μια κάμερα και με τη δύναμη του διαλόγου και της λαϊκής γλώσσας μας μεταφέρει στον τόπο του ιστορικού αγώνα.

605a5373

Η πολιορκία και ο αγώνας των Μεγαριτών ζωντανεύει μέσα από διαλόγους γραμμένους όπως ακριβώς μιλούσαν οι αλύγιστοι πολιορκημένοι, στα μεγαρίτικα. Δεν πρόκειται για στείρα ιστορική καταγραφή, με χρονολογία, γεγονός, αίτιο αποτέλεσμα, αλλά για ανθρώπινες ιστορίες που φωτίζουν με ζεστό φως το παρελθόν αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες που σκιαγραφούνται τόσο από το πρώτο μέρος το ιστορικό πολλώ δε μάλλον από το θεατρικό των τριών πράξεων που αποτελεί το δεύτερο μέρος . Το θεατρικό έργο ζωντανεύει την ιστορία, φέρνει αριθμούς και γεγονότα κοντά στα ανθρώπινα, της δίνει άλλο νόημα και για τους σύγχρονους Έλληνες και Μεγαρείς που μπορεί να μην έχουν τον κατακτητή και τις στερήσεις της ελευθερίας, της τροφής, αλλά έχουν την απομόνωση, την οικονομική κρίση

 

Συνδέει τα ιστορικά γεγονότα και τις μικρές καθημερινές ιστορίες με πανανθρώπινες διαχρονικές αξίες. Βάζει τις ιστορίες του τείχους στο νήμα της μεγάλης ιστορίας του ανθρώπου.  Φιλίες και ανθρώπινες σχέσεις της περιόδου της πολιορκίας στο τείχος, που δεν θα ήταν δυνατόν να καταγραφούν σε ένα ιστορικό κείμενο έρχονται και συναντούν τον αναγνώστη του σήμερα.

 

Ακόμα και στον πόλεμο, η ζωή βρίσκει χαραμάδες να ρίξει το σπόρο της, να μεγαλώσει και να ανθίσει.

 

Ένα έργο βαθιά ανθρώπινο, κατέληξε, που δείχνει με συγκινητικό τρόπο για τον αναγνώστη την σημασία των ανθρώπινων σχέσεων, της φιλίας, της ανδρικής φιλίας, της ντομπροσύνης, του φιλότιμου, και του μητρικού ενστίκτου, της αγάπης της μάνας για όλα τα παιδιά του κόσμου ανεξαρτήτως χρωμάτων ακόμα και του εχθρού».

 

Το βιβλίο προσφέρθηκε δωρεάν στην εκδήλωση της παρουσίασης, χορηγία Αθανασίου Μαρτίνου.

605a5416

Στην παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων Νάστου παρευρέθηκαν ο Αρχιμανδρίτης Ηγούμενος Ι. Μ. Βλασίου π. Σεραφείμ Δρίτσας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων Γιώργος Μιχάλαρος, οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Μπουρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κων/νος Φυλακτός, Λευτέρης Κοσμόπουλος, Κλεάνθης Βαρελάς, Θανάσης Δρένης, Γιώργος Μπερδελής, ο πρώην Δήμαρχος Χρυσόστομος Σύρκος, κ.ά.

605a5434 605a5421 605a5419 605a5362

Παρόμοια άρθρα

Back to top button