Παρέμβαση Κατερίνας Πιπιλή στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το Βουρκάρι

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με μια πληθώρα ζητημάτων συνεδρίασε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

 

Εκτός των άλλων, συζητήθηκε και το θέμα του Υγροβιότοπου «Βουρκάρι», του οποίου ο χαρακτηρισμός ως «Περιφερειακό Πάρκο» κινδυνεύει να απορριφθεί λόγω της κατάργησης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ).

 

 

Η Κατερίνα Πιπιλή ως Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Αττικής δήλωσε τα εξής:

«Ο τόπος μας έχει την τύχη να είναι ευλογημένος με ένα εξαίσιο φυσικό τοπίο το οποίο έχει αναγνωρισθεί ως σημαντικότατος οικολογικά τόπος υπερτοπικής σημασίας. Ο Υγροβιότοπος Βουρκάρι, παρά τις συνεχείς καταπατήσεις, εξακολουθεί να διαθέτει μοναδική ομορφιά καθώς υπάρχει αξιοσημείωτη πανίδα, αποτελούμενη από είδη τα οποία προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες λόγω του γεγονότος ότι τα περισσότερα συγκαταλέγονται στα παγκοσμίως απειλούμενα.

 

Ειδικοί επιστήμονες και Πανεπιστήμια έχουν διεξάγει μελέτες, οι οποίες ενισχύουν την αξία του Υγροβιότοπου. Η προστασία του και η αναβάθμισή του θεωρείται από πανελλήνιες οργανώσεις, φορείς και από το Υπ. Περιβάλλοντος ως περιβαλλοντικό ζήτημα ολόκληρης της Αττικής.

 

Να υπενθυμίσω πως ο Υγροβιότοπος Βουρκάρι έχει ήδη υποφέρει αρκετά από τη βιομηχανική ζώνη και την οικοπεδοποίηση που συντελέστηκε  τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά, από τα 5 τ.χλμ λιμνοθάλασσας έχουν απομείνει μόνο 0,9 τ.χλμ, τα οποία ακόμα δεν έχουν εξασφαλισθεί. Η δημόσια διοίκηση έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ολιγωρία στην προώθηση του θέματος παρόλο που ένα τέτοιο ζήτημα έπρεπε να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

 

Σήμερα, που μετά από επισημάνσεις και προσπάθειες ευαισθητοποιημένων ανθρώπων και συλλόγων υπήρξε μια δρομολόγηση ώστε να χαρακτηρισθεί ο Υγροβιότοπος Βουρκάρι ως «Περιφερειακό Πάρκο», η κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) που αναμένεται στις 28 Φεβρουαρίου 2014, απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα. Ενώ έχει υποβληθεί στον εν λόγω οργανισμό  Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (την οποία μάλιστα έχει χρηματοδοτήσει) υπάρχει περίπτωση να μη γίνει τελικά η τυπική παραλαβή της μελέτης εάν δεν συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού ή αν γίνει, να μην συμπεριληφθεί ως θέμα. Έτσι λοιπόν, μένει ένα Προεδρικό Διάταγμα «κενό» , το οποίο αποτελεί τη «σανίδα σωτηρίας» του Υγροβιότοπου Βουρκάρι.

 

Παρακαλώ, λοιπόν, ως Πολίτης πρώτα απ’ όλα που ενδιαφέρεται για το Περιβάλλον, για την άμεση προώθηση του θέματος ώστε να ολοκληρωθεί το έργο».  

Παρόμοια άρθρα

Back to top button