Παρέμβαση Α. Χοροζάνη για την συνάντηση των φορέων για την Τουριστική Ανάπτυξη

Λόγω του ότι δεν υπήρχε κάποια εισήγηση, δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε τον χαρακτήρα αυτής της συνάντησης, το ποιος θα υλοποιήσει αυτές τις προτάσεις, σε ποιον απευθύνονται, αν τελικά θα ωφελήσουν το λαό, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες ή κάποιους μεγαλοεπενδυτές.

Πρώτα πρώτα εμείς λέμε πως οι περισσότεροι κλάδοι έχουν σχέση με τον τουρισμό: η αγροτική οικονομία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός κ.α. Αν μιλήσουμε για αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση, θα πείτε τι σχέση έχουν με τον τουρισμό. Αν πούμε για τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων στον τουρισμό, για το πόσοι μπορούν να πάνε διακοπές, θα πείτε τι σχέση έχουν αυτά με τον τουρισμό. Δηλαδή, δεν παίζει ρόλο το ότι μειώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις κατά 40%, ότι οργιάζει η μαύρη ανασφάλιστη εργασία;

Την ίδια στιγμή που το 4ο μνημόνιο οδηγεί τους εργαζόμενους στην πλήρη εξαθλίωση, όλα αυτά τα αιματηρά «πλεονάσματα» καταλήγουν στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών. Όλη αυτή η εξαθλίωση ανοίγει την  όρεξη για «λαμπρές» επενδύσεις, το δρόμο για «ανάπτυξη» και στον τουρισμό. Αυτόν τον χαρακτήρα είχε και το ταξίδι του δημάρχου στην Κίνα, αφού μας ανακοίνωσε σχέδια για υδατοδρόμιο, μαρίνα, θεματικό πάρκο.

Ασχολούμαστε με την τουριστική ανάπτυξη γιατί βλέπουμε να υπάρχει τις δυο τελευταίες δεκαετίες αύξηση στον αριθμό των ξενοδοχείων, νέα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, ενώ η πόλη μας μένει απ’ έξω. Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο ωφελημένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της πόλης μας από τα μεγάλα συγκροτήματα που έχουν τους τουρίστες με το «βραχιολάκι», ποιο το όφελος από την παραχώρηση δασών και ακτών σε μεγάλα συμφέροντα που ουσιαστικά θα στερήσουν την πρόσβαση στο λαό, αν και του ανήκουν;

Επομένως, δεν μπορούμε να ξεκόψουμε τον τουρισμό από την πολιτική που ακολουθείται και που αν δεν τους σταματήσουμε θα ακολουθείται μέχρι το 2060! (και μετά;)

Για να έχουμε πραγματικά τουριστική ανάπτυξη και να βγουν ωφελημένοι οι πολίτες θα πρέπει να υπάρχουν οι βασικές υποδομές, χωρίς τις οποίες όλα τα σχέδια βρίσκονται στον αέρα:

  • Αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση
  • Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο τον ιστό της πόλης.
  • Σωστή λειτουργία σχολείων και Μονάδων Υγείας δίχως να βάζουν γονείς και ασθενείς το χέρι στην τσέπη.
  • Ολοκληρωμένες αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές για όλους.
  • Αξιοποίηση των δασών με έργα αντιπυρικής προστασίας, αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης για την πρόσβαση όλου του λαού στην παραλία.
  • Ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής
  • Ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής μας
  • Ανάδειξη του Βουρκαρίου με σεβασμό στο περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής.

Η τουριστική ανάπτυξη συνδέεται απαραίτητα με όλα αυτά, με την καλυτέρευση στη ζωή των εργαζομένων που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «εργάτες χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως όλα αυτά δεν πρέπει να αποτελέσουν πεδίο επιχειρηματικής κερδοφορίας, αλλά να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, διασφαλίζοντας την ποιότητα και κυρίως το ότι όλος ο λαός θα έχει πρόσβαση σ’ αυτά. Δείτε για παράδειγμα το Γηροκομείο, μια σημαντική υποδομή που δεν πρέπει να τη χαίρονται μόνο λίγοι.

Πιστεύουμε πως μ’ αυτή μας την παρέμβαση βοηθήσαμε στο να δοθεί ένας προσανατολισμός που πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, αν θέλουμε ο λαός να βγει ωφελημένος. Σας ευχαριστώ….

Παρόμοια άρθρα

Back to top button