Παράσταση διαμαρτυρίας πολιτών για το θέμα ανεμογεννητριών στα Γεράνεια

Παράσταση διαμαρτυρίας πολιτών έλαβε χώρα έξω από το Δημαρχιακό κατάστημα του Δήμου Μεγαρέων πριν από την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, με αφορμή την έκδοση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ, ούτως ώστε να εκφραστεί η ανησυχία τους για ενδεχόμενη μελλοντική εγκατάσταση ανεμογεννήτριας στα Γεράνεια. Το κάλεσμα σε διαμαρτυρία έγινε από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, Γεώργιο Στρατούρη, με προτροπή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Με αφορμή αυτό το γεγονός ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Τώρα» και υποψήφιος δήμαρχος Μεγαρέων, Παναγιώτης Μαργέτης, έθεσε, ως προ ημερήσιας, το θέμα αναφέροντας:
«Υπάρχει μία αίτηση που εγκρίθηκε για τοποθέτηση ανεμογεννητριών, κυρίως στην Κορινθία, αλλά αναφέρεται σαφώς και στα Μέγαρα – Αττική. Νομίζω ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Η Αττική υποτίθεται ότι δεν έχει εγκεκριμένη άδεια χωροθέτησης για τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε όλες τις περιοχές που αναφέραμε και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Μώπως πρέπει να ενημερωθούμε από εσάς για το τι έχει συμβεί για να μην ερχόμαστε εκ των υστέρων να κάνουμε ενέργειες; Καθώς επίσης και τι προθέσεις έχετε επί του θέματος για να προλάβουμε τις εξελίξεις;».

Να σημειωθεί ότι σε δευτερολογία του ο κ. Μαργέτης πρότεινε προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα ήταν καλό να έρθει ο Δήμος σε επαφή με Πανεπιστημιακό ή οποιοδήποτε άλλον φορέα που θα συντάξει όλους εκείνους τους απαραίτητους λόγους προστασίας των ορεινών μας όγκων για να έχουμε «όπλα» εναντίον οποιασδήποτε μελλοντικής αρνητικής, για τον Δήμο, απόφασης.

Απαντώντας ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, στον κ. Μαργέτη ανέφερε: «Νομίζω ότι το θέμα εξαντλήθηκε στο ΔΣ της 2ας Νοεμβρίου. Λάβαμε και το ομόφωνο ψήφισμα – πλην ενός που διεφώνησε – ότι δεν θα το επιτρέψουμε και ζητάμε από την Κυβέρνηση να μη δώσει άδεια για εγκατάσταση ανεμογεννήτριας. Τώρα δεν ξέρω γιατί – καλώς βεβαίως γίνεται – αλλά το 2010 που βγήκαν οι αποφάσεις δεν θυμάμαι κανέναν να ασχολήθηκε. Το 2010 η 1435/10 απόφαση για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζει και την περιοχή της άδειας που «πιάνει» και λίγο τα Μέγαρα με το μεγαλύτερο κομμάτι στον Δήμο Λουτρακίου. Οι άδειες αυτές δεσμεύουν χωρητικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν σημαίνει ότι θα γίνει. Για εγκατάσταση ανεμογεννητριών πρέπει να πάρει άδεια εγκατάστασης, η οποία θα περάσει οπωσδήποτε από τον ενδιαφερόμενο Δήμο. Δεν μπορεί κρυφά να γίνει κάτι. Την άδεια παραγωγής όμως τη δίνει η ΡΑΕ και δεν ρωτάει κανέναν. Και από το 2010 έχει δοθεί αυτή η άδεια και δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα. Αν υπάρξει ωστόσο περιστατικό αδειοδότησης για εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα παλέψουμε όπως έχουμε ψηφίσει ομοφώνως να μην στηθεί ανεμογεννήτρια».

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» λαμβάνοντας τον λόγο εξήγησε γιατί είχε τοποθετηθεί αρνητικά στο ψήφισμα λέγοντας «ότι το θέμα δεν είναι να φύγει από το δικό μας βουνό να πάει σε ένα άλλο, αλλά το ποιος έχει τη συνολική διαχείριση ηλεκτρικής ενέργειας που θα μετακυλήσει το κόστος της υπεραξίας της στον λαό καταναλωτή. Και αυτό δεν ετέθη, όπως πρότεινα, στο ψήφισμα».

Αμέσως μετά ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Γεώργιος Στρατούρης, τοποθετήθηκε με τη σειρά του λέγοντας: «Ο Δήμαρχος παραπλανά τον κόσμο επί του θέματος. Η απόφαση 1444/22 (με ημερομηνία 16/11/22) δίνει άδεια για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα αποκρύπτει η Διοίκηση ότι, ενώ υπάρχει ένα έγγραφο αναρτημένο με αριθμό ΑΔΑ, έχουμε 30 μέρες από την έκδοσή του – όπως λέει η τελευταία παράγραφος του συγκεκριμένου εγγράφου – ενδικοφανούς προσφυγής. Αυτό θέλει να αποκρύψει ο κ. Δήμαρχος. Πρέπει λοιπόν να κάνει προσφυγή. Αν δεν γίνει αυτή η ενέργεια δεν θα μπορούμε στο μέλλον να κάνουμε τυχόν ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να καθυστερήσουμε την εκτέλεση οποιασδήποτε απόφασης. Άρα η μέχρι τώρα στάση του Δημάρχου είναι η μη δράση έστω κι αν αυτό κοστίσει ένα αιολικό πάρκο στα Γεράνεια. Παρακαλώ και προτρέπω στο λίγο εναπομείναν διάστημα να καταθέσει αυτά που προβλέπονται από τον νόμο για να διεκδικήσουμε στη συνέχεια αυτά που δικαιούμαστε».

Ο κ. Σταμούλης επέμεινε στην πρώτη του τοποθέτηση διαβάζοντας το περί ου ο λόγος έγγραφο, αναφέροντας ότι «πρόκειται περί αδείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 15 Μεγαβάτ για 25 χρόνια. Άλλο άδεια παραγωγής και άλλο άδεια έγκρισης λειτουργίας που θα πρέπει να πάρει και τις κατάλληλες εγκρίσεις από τον Δήμο και τους συναρμόδιους φορείς».

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί με Όραμα», Κλεάνθης Βαρελάς, λαμβάνοντας τον λόγο ανέφερε ότι «έχουμε κατανοήσει το θέμα και περί τίνος πρόκειται και ότι δεν αφορά στον Δήμο μας, αλλά μπορεί και να επεκταθεί και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας καταθέτοντας προτάσεις συγκεκριμένες και μελετημένες ούτως ώστε να αποτρέπουν την όποια μελλοντικώς τέτοια απόφαση. Διότι αν η Κυβέρνηση το αποφασίσει δεν μας σώζει τίποτα. Πρέπει με προτάσεις να είμαστε προετοιμασμένοι».

Τέλος τον λόγο πήρε και πολίτης, μετά από παρέμβαση του κ. Στρατούρη, για να τοποθετηθεί ως εκπρόσωπος των πολιτών που παραστάθηκαν διαμαρτυρόμενοι αλλά και όσων δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν. Ο κ. Θάνος Καργόπουλος, κάτοικος Αγίας Τριάδας Μεγάρων, έθεσε «τον φόβο και την ανησυχία όλων για το θέμα ανάπτυξης ανεμογεννητριών λόγω της γενικότερης τάσης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής του Δήμου Μεγαρέων, όπως ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, καλώδιο υπερυψηλής τάσης», καθώς χαρακτηριστικά ανέφερε. Και εν συνεχεία δήλωσε: «Θέλουμε να σας δείξουμε τη συμπαράστασή μας, την αρωγή μας και την αγωνιστική μας στάση απέναντι σε περίπτωση τοποθέτησης ανεμογεννητριών στα Γεράνεια. Θέλουμε όμως να είμαστε και σίγουροι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, εμπρόθεσμα και προς το συμφέρον του τόπου και των δημοτών».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button