«Κιβωτός 2021» Αλεποχώρι: Συνεργασία – Eπικοινωνία – Eτοιμότητα αντίδρασης σε καταστροφικά φαινόμενα

Στις 30/10/2021, σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγαρέων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων με Διοικητή τον Αντιπύραρχο, Δημήτρη Καϊάφα, σχεδίασε και πραγματοποίησε άσκηση μεγάλης κλίμακας στο πεδίο και συγκεκριμένα στην περιοχή Αλεποχωρίου για την αντιμετώπιση εκτεταμένων επιπτώσεων μετά την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Η άσκηση με κωδική ονομασία «Κιβωτός 2021» περιελάμβανε μια σειρά επεισοδίων στα οποία καλούνταν οι εμπλεκόμενοι φορείς να αντιμετωπίσουν περιστατικά και καταστροφές όπως εισροής όμβριων υδάτων σε οικίες, εγκλωβισμένων ατόμων και ζώων από πλημμυρισμένες οικίες, εντοπισμός και διάσωση αγνοούμενου ατόμου στον Κορινθιακό Κόλπο, κηλίδα στην επιφάνεια της θάλασσας, διακοπή της κυκλοφορίας λόγω ύπαρξης φερτών υλικών στο οδόστρωμα, παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα άτομα και ζώα και τέλος διάσωση ατόμων από εναέριο μέσο.

Βασικοί στόχοι οι οποίοι και επιτεύχθηκαν ήταν η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, η αξιολόγηση της ετοιμότητας και ικανότητας αντίδρασης των ανθρωπίνων πόρων.

Παρακολουθήστε σε βίντεο στιγμιότυπα από την άσκηση μεγάλης κλίμακος «Κιβωτός 2021» στο Αλεποχώρι και δηλώσεις των εμπλεκομένων.

Η άσκηση έλαβε χώρα παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, του υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιου Δημακογιάννη, του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, καθώς και του γενικού διευθυντή Συντονισμού της Γ.Γ.Π.Π., Φοίβου Θεοδώρου.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο προϊστάμενος Κλάδου Επιχειρήσεων Υποστράτηγος Π.Σ., Χρήστος Λάμπρης, ο συντονιστής επιχειρήσεων Αττικής Υποστράτηγος Π.Σ,. Ιωάννης Πετρούτσος, ο Α’ υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής, Γρίσπος Αναστάσιος, ο διοικητής του Α.Τ. Μεγάρων Αστυνόμος Α’, Βανάκας Δημήτριος, ο πλωτάρχης Λ.Σ., Κόντος Παναγιώτης και τέλος ο υποπλοίαρχος Λ.Σ., Λιάκος Παναγιώτης.

Παρόντες επίσης και ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, ο αντιδήμαρχος Μάνδρας Δημήτριος Δουδέσης,
ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κώτσηρας, ο τμηματάρχης Σχεδιασμού, Πρόληψης, Αντιμετώπισης και Αποκατάστασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Νικόλαος Καστρίτης και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Οι φορείς που ενεπλάκησαν στην άσκηση αποτελούνταν από δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από τη ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών, την 1η ΕΜΑΚ, τη ΔΙ.Π.Υ. Δυτικής Αττικής, τη ΔΙ.Π.Υ. Πειραιά, την Υ.Ε.Μ.Π.Σ., την ομάδα «ΙΚΑΡΟΣ» της Περιφέρειας Αττικής, το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, καθώς και πυροσβεστικό όχημα καυσίμων.

Ακόμα συμμετείχε ο Δήμος Μεγαρέων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, η Ελληνική Αστυνομία Μεγάρων, η Τροχαία Μεγάρων, το Λιμεναρχείο, η Εθελοντική Ομάδα ΕΠΟΜΕΑ Αιγάλεω και Αλεποχωρίου, η Εθελοντική Ομάδα Μεγαριτών ΟΕΜ, η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων ΚΟΥΡΟΣ, η Εθελοντική Ομάδα ΣΕΔ (Σώμα Έρευνας και Διάσωσης), ο Μ.Κ.Ο. Dogs’ Voice για την προστασία των αδέσποτων ζώων, το ΕΚΑΒ, η ΔΕΔΔΗΕ και οι Υπηρεσίες αρμοδιότητας ΠΕ.ΠΥ.ΔΥΤ. Αττικής.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, σε δηλώσεις του απαίτησε την επίσπευση των έργων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της καλοκαιρινής περιόδου. Τόνισε δε, ότι οι ασκήσεις είναι καλές μεν, αλλά τα έργα επιβάλλεται να ξεκινήσουν άμεσα για να μην επαναληφθεί η χρονική καθυστέρηση των έργων της Κινέτας.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button