Παν. Μαργέτης: Οι ανεμογεννήτριες, οι ΑΠΕ, το ενεργειακό πρόβλημα των πόλεών μας και οι ενέργειες για να προστατεύσουμε την περιοχή μας

Ακολουθεί άρθρο – επιστολή του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Μεγαρέων και υποψήφιου δημάρχου Μεγαρέων Παναγιώτη Μαργέτη.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 2/11 συζητήθηκε το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Γεράνεια όρη, μετά το ψήφισμα του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Εξεδόθη και από τον Δήμο μας ψήφισμα κατά της εν λόγω εγκατάστασης, το οποίο ενέκρινε σχεδόν το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων. Προφανώς και είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά εκείνων που έχουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για το περιβάλλον. Τα Γεράνεια, μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, είναι αδιανόητο να δεχθούν αιολικά πάρκα!

Όμως, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν επαρκούν από μόνα τους τέτοια ψηφίσματα για να προστατεύσουμε τα σημεία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους της περιοχής μας, αλλά και να δώσουμε λύσεις στα ενεργειακά προβλήματα των συμπολιτών μας (δυσβάσταχτα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας).
Εξέφρασα την άποψη ότι ο Δήμος μας δεν πρέπει να μένει θεατής των εξελίξεων και να έρχεται εκ των υστέρων να κινητοποιείται σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Γι’ αυτό άμεσα έκανα αίτηση (πριν ακόμα συνταχθεί η πρόσκληση με την ημερήσια διάταξη από την διοίκηση του Δήμου) να συζητηθούν στο
Δημοτικό Συμβούλιο:

1ον) το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Γεράνεια όρη και
2ον) το θέμα της βελτίωσης των υποδομών (δικτύων) της ΔΕΗ στην περιοχή μας προκειμένου να είναι εφικτή η υποδοχή ενέργειας από ΑΠΕ – φωτοβολταϊκές μονάδες στις στέγες νοικοκυριών και επιχειρήσεων (σύστημα αυτό-παραγωγής – net metering) της περιοχής μας.

Είναι ζητούμενο να προετοιμάσουμε με πράξεις ουσίας (επιστημονικές μελέτες ειδικών), τα επιχειρήματά μας ούτως ώστε να αποτρέψουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις ως αποτέλεσμα αποφάσεων του κεντρικού κράτους. Στη βάση αυτή, όπως υποστήριξα και προσωπικά, αλλά και οι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του συνδυασμού Τώρα κκ. Γ. Μπερδελής και Ι. Πομώνης:

1ον) Να συζητηθεί σε επόμενο Δ. Σ/λιο, με την συνδρομή ειδικών, το θέμα της αναβάθμισης των δικτύων της ΔΕΗ, ώστε να μελετηθεί εναλλακτική πρόταση του Δήμου μας για συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια για ΑΠΕ φιλικές προς το περιβάλλον.
2ον) Ο Δήμος οφείλει να επικαιροποιήσει επιστημονικές μελέτες/έρευνες, όπως εκείνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου (με επικεφαλής τον αείμνηστο καθηγητή Μάργαρη) για το περιβάλλον της περιοχής μας επί διοικήσεως Δημητρίου Στρατιώτη με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου του Δ. Σ/λίου Λουκά Μπισταράκη! Δεν είναι δυνατόν από το 1999 μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούμε δεδομένα της μελέτης εκείνης για να στοιχειοθετήσουμε επιχειρήματα προστασίας του περιβάλλοντος στο Δήμο μας, ιδιαίτερα μετά το πλήγματα που υπέστη πρόσφατα (φωτιές και πλημμύρες). Θα έπρεπε για παράδειγμα, να είχαμε ακολουθήσει τις αναπτυξιακές προτάσεις της έρευνας εκείνης, ώστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε περιπατητικές/ορειβατικές διαδρομές στα Γεράνεια. Ακόμα θα μπορούσαμε να αναδείξουμε την αρχιτεκτονική κληρονομιά των πατητηριών στους αμπελώνες, ώστε να ήταν επισκέψιμα και πόλος έλξης.

Επίσης, όπως αναφέρει η μελέτη εκείνη: «τα απολιθώματα χλωρίδας και πανίδας στην κοιλάδα του χειμάρρου Μαυρατζά, καθώς και πάνω από το Αλεποχώρι δίπλα στο δημόσιο δρόμο, αποτελούν περιοχές εξαιρετικού γεωλογικού παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τόσο από επιστήμονες όσο και από ομάδες με ειδικά ενδιαφέροντα και απλούς πολίτες. Η επίσκεψη και παραμονή επισκεπτών στις προστατευόμενες περιοχές των Μεγάρων μπορεί να λειτουργήσει σαν υπαίθριο σχολείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ευρύτερου κοινού, παρέχοντας την δυνατότητα για την κατάλληλη περιβαλλοντική αγωγή και αυξάνοντας τη γνώση, την κατανόηση και την εκτίμησή τους για το περιβάλλον».

Επίσης, 12 χρόνια μετά, καμία δημοτική αρχή δεν ενήργησε για την προοπτική κατασκευής μαρίνας σκαφών στου «Κατσούλη μαντράκι» ή για την αξιοποίηση του λόφου «Στίκα» (μετά την δεντροφύτευση). Πως θέλουμε να χτίσουμε ασπίδα προστασίας του περιβάλλοντος του Δήμου μας χωρίς να το αξιοποιούμε και να το αναδεικνύουμε; Θα περνούσε το καλώδιο υπερυψηλής τάσης από μία μαρίνα σκαφών;

Ενημέρωσα το Σώμα ότι παρότι με ΦΕΚ του 2008 έχουν καθοριστεί οι περιοχές της Αττικής που μπορούν να υποδεχθούν αιολικά πάρκα και η περιοχή μας δεν περιλαμβάνεται (βλ. χάρτες ΡΑΕ), εντούτοις δεν πρέπει να εφησυχάζουμε! Αντιθέτως, έχει δοθεί «πράσινο» φως σε εγκατάσταση 100 ανεμογεννητριών στα Γεράνεια, σε περιοχή από το Λουτράκι μέχρι τον Σχίνο!

Άρα, είμαστε σε εγρήγορση με συμμάχους μας τις επιστημονικές μελέτες, τους ειδικούς και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Δήμου μας!

Παναγιώτης Μαργέτης
Δημοτικός Σύμβουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Μεγάρων – Ν. Περάμου

Παρόμοια άρθρα

Back to top button