Ομοσπονδία Σ. Κινέττας: «Στείρα άρνηση ή εξυπηρέτηση συμφερόντων;

Παρά τις εκκλήσεις από δημοτικούς συμβούλους αλλά και από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κινέττας για αναβολή του θέματος, το Δημοτικό Συμβούλιο στις 20-12-2016 κατά πλειοψηφία, υπερψήφισε την τροποποίηση του  Κ.Φ. 195 του ρυμοτ. Σχεδίου της περιοχής Κινέττας του Δήμου Μεγαρέων για την ανέγερση Ιερού Ναού. Οι ενστάσεις που εκφράστηκαν αρχικά από τον δημ. σύμβουλο κ. Μπερδελή αφορούσαν την επιλογή του συγκεκριμένου οικοπέδου, καθώς αυτό επιλέχθηκε χωρίς να ληφθούν υπ΄ όψιν οι κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων και η ιστορική συνέχεια των μνημείων ενός τόπου, που θα πρέπει να επιδιώκεται όταν και όπου υπάρχει η δυνατότητα. Προτάθηκε να αντικατασταθεί το προς τροποποίηση οικόπεδο με ένα άλλο, παρόμοιας έκτασης, το οποίο έχει το πλεονέκτημα να αποτελεί συνέχεια του οικοπέδου όπου βρίσκεται το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους.

 

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δαλάκας μίλησε για την αναγκαιότητα ανέγερσης ενός μεγάλου ναού που θα μπορεί να καλύπτει τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να χτιστεί δίπλα στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους.

 

Το εκκλησάκι αυτό κτίστηκε τον 16ο αιώνα, στα χρόνια της πρώιμης Τουρκοκρατίας, πάνω σε ερείπια βυζαντινού ναού. Κάθε χρόνο οι κάτοικοι της Κινέττας και των Μεγάρων τιμούν με λαμπρότητα τη μνήμη του αγίου και μάλιστα υπάρχουν φωτογραφίες από εορτασμό του 1935. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Κινέττας και αποτελεί σημείο αναφοράς, αν και ελάχιστοι γνωρίζουν την παλαιότητα και την ιστορία του, καθώς η όψη του έχει αλλοιωθεί από αυθαίρετες κατασκευές που έχουν σαν σκοπό την εξυπηρέτηση της θρησκευτικής λατρείας. Στόχος λοιπόν θα πρέπει να είναι η αφαίρεση των αυθαίρετων κατασκευών και  η επαναφορά του στην αρχική του κατάσταση.

 

Ο νέος ναός θα είναι στον ίδιο χώρο με το εκκλησάκι και βάσει του ρυμοτομικού σχεδίου θα έχει περιμετρική πρόσβαση,  δύο εισόδους από την Π.Ε.Ο.Α.Κ. αλλά και από τη ΝΕΟΑΚ.   Τη στιγμή λοιπόν που έρχεται σαν θέμα στο δημοτικό συμβούλιο η τροποποίηση ενός οικοπέδου για ανέγερση εκκλησίας – αλήθεια γιατί τώρα;- δε θα πρέπει να παρθεί ελαφρά τη καρδία μια τόσο σημαντική απόφαση που αφορά το κοινωνικό σύνολο βασιζόμενη απλώς στην άποψη κάποιων μελετητών ή υπηρεσιακών παραγόντων χωρίς να ληφθούν υπ΄ όψιν όλοι οι επιμέρους παράγοντες της περιοχής. Όσον αφορά το αρχικά επιλεγμένο οικόπεδο – το οποίο βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα δυτικά του κέντρου της Κινέττας και της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους – θα μπορούσε να οριστεί ως χώρος ανέγερσης πολυδύναμου κτιρίου ικανού να στεγάσει το Πολιτιστικό Κέντρο Κινέττας με την βιβλιοθήκη, το κέντρο υγείας, να γίνει η έδρα του Τοπικού Συμβουλίου που θα προκύψει στις προσεχείς εκλογές, να στεγάσει υπηρεσίες και να καλύψει της ανάγκες της περιοχής, καθώς δεν υπάρχει κανένα δημόσιο κτίριο σε ολόκληρη την Κινέττα. Εκτός αυτού, πολύ σημαντικό είναι ότι για την ανέγερση ναού θα πρέπει να αλλάξει  τo ύψος (σε 17 μέτρα από 8.5 που είναι σήμερα) και ο συντελεστής δόμησης (σε 0,7από 0.4 κλιμακωτό προς τα κάτω) με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 35%  και έτσι θα δημιουργηθεί ένα κτίριο 1050 m2 περίπου αλλοιώνοντας και επιβαρύνοντας πολύ την υπάρχουσα ήπια δόμηση  που έχει προβλεφθεί για την περιοχή .

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γ. Μπερδελής, Α. Χοροζάνης, Ι. Μιχάλαρος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινέττας κ. Ε. Δαλάκας πρότειναν την αναβολή του θέματος και τη σύσταση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει το θέμα και θα αποφανθεί με βάση το όφελος της τοπικής κοινωνίας της Κινέττας.

 

Η επαναλαμβανόμενη απάντηση του δημάρχου πως εμμένει στην άποψή του προκάλεσε το σχόλιο του κ. Α. Χοροζάνη πως για να επιδεικνύει αυτή την άνευ λόγου επιμονή ίσως υπάρχουν λόγοι που μόνο αυτός γνωρίζει και καλό θα ήταν να τους κοινοποιήσει ώστε να τους γνωρίσουν και οι υπόλοιποι, ενώ ο κ. Ι. Μιχάλαρος μεταξύ άλλων εξέφρασε την απογοήτευσή του καθώς όπως είπε όταν η αντιπολίτευση προτείνει κάτι που θεωρεί πως μπορεί να διορθώσει ένα λάθος, αντιμετωπίζει από την δημοτική αρχή αδιάλλακτη συμπεριφορά. Ο κ. Δαλάκας στην τοποθέτησή του αφού ανέλυσε τους λόγους που επιβάλλεται η αναβολή και η περαιτέρω μελέτη του θέματος, επέστησε την προσοχή για την αποφυγή κτιρίων-φαντασμάτων που μέρα με τη μέρα αποσυντίθενται και τα οποία δεν παρέχουν τελικά καμία ωφέλεια στους πολίτες.

 

Η Ομοσπονδία Σ. Κινέττας θεωρεί ότι είναι μια άστοχη απόφαση, μια χαμένη ευκαιρία για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μας και μια τροχοπέδη για τη δημιουργία ενός πολυδύναμου κέντρου που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας. Τη θέση αυτή  την επικύρωσε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Σ. Κινέττας σε συμβούλιο του στις 19-11-2016 και  την υποστήριξε στο δημοτικό συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ο οποίος σύμφωνα με το καταστατικό είναι και ο μόνος αρμόδιος.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button