Σήμερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία τελούσε υπό την Προεδρεία του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δυτικής Αττικής Θανάση Μπούρα έγινε αναφορά στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος. Ο κ. Μπούρας μιλώντας εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων είπε τα εξής:
«Η Βουλή των Ελλήνων, με ομόφωνη απόφαση της 24ης Σεπτεμβρίου 1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος. Έτσι σήμερα τιμούμε την ημέρα αυτή κάνοντας αναφορά στα θλιβερά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1922, που τερμάτισαν την μακρόχρονη ιστορική παρουσία των Ελλήνων στην Ιωνική γη.
Ενενήντα επτά χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή τιμούμε όχι μόνο όσους έχασαν τη ζωή τους, αλλά και όσους επέζησαν από τα τραγικά γεγονότα και κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα ως Πρόσφυγες. Ακόμη, τη μέρα αυτή η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο οποίος μολονότι είχε τη δυνατότητα να φύγει και να γλιτώσει τη ζωή του, επέλεξε να θυσιαστεί ως καλός ποιμήν, υπέρ του ποιμνίου του κι έτσι παρέμεινε ως το τέλος στις επάλξεις του αγώνα και της αντίστασης.
Για πολλούς ιστορικούς η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θεωρείται ισάξια της Άλωσης της Πόλης. Η Σμύρνη ήταν το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο της Μικράς Ασίας με κυρίαρχο στοιχείο το Ελληνικό. Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας ανέπτυξε τέχνες και γράμματα, εκεί άνθισε η οικονομία και το εμπόριο.
Σήμερα, λοιπόν, τιμούμε όλους όσους έχασαν τη ζωή τους βίαια. Ο πλήρης απολογισμός της καταστροφής αυτής που συντελέστηκε ιστορικά σε δύο περιόδους, 1914-1918 και 1920-1924 είναι πράγματι πολύ δύσκολος. Αρπαγές και λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών, γεωργικές και κτηνοτροφικές καταστροφές, γκρέμισμα σχολείων και ναών, μαρτυρικοί βασανισμοί αιχμαλώτων αποτελούν μερικά από τα θλιβερά γεγονότα.
Τιμούμε, όμως, και τη μνήμη όσων επέζησαν και ήρθαν Πρόσφυγες στην Ελλάδα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Παρά τις κακουχίες και τη συχνή αμφισβήτηση των γηγενών, οι Έλληνες που προέρχονταν από τη Μικρά Ασία κατάφεραν να προκόψουν και να διακριθούν σε πολλούς τομείς της Ελληνικής κοινωνίας. Βοήθησαν στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Εξίσου σημαντική ήταν και η πολιτισμική τους συνεισφορά. Μέσα από τις διηγήσεις, τα τραγούδια και τους χορούς κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή στη μνήμη μας τη Σμύρνη, το Αϊβαλί, το Ικόνιο, την Καισάρεια, την Τραπεζούντα και τη Σαμψούντα.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός. Η τιμή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας δε στρέφεται εναντίον της σημερινής Τουρκίας ή του τουρκικού λαού. Η Ελλάδα επιθυμεί καλές και ειλικρινείς σχέσεις με όλους τους γείτονες εταίρους και συμμάχους συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Όμως δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Καλούμε την γείτονα χώρα να προσηλωθεί σ’ αυτές τις αρχές και τις αξίες, προκειμένου να μπορέσουμε από κοινού να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ασφαλείας και ευημερίας για τους λαούς μας.
Οι προκλήσεις και η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών από την Άγκυρα δεν βοηθάει την περιφερειακή σταθερότητα.
Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει φάρος δημοκρατίας και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο.»