Η Κατερίνα Πιπιλή για τις παγκόσμιες ημέρες εθελοντισμού και ΑΜΕΑ

Η και 5η Δεκεμβρίου αποτελούν ημέρες ορόσημα σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς μας υπενθυμίζουν την αξία της προσφοράς. Η ευαισθητοποίηση απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), αλλά και η αξία του εθελοντισμού θα πρέπει να αποτελούν δύο από τους βασικότερους πυλώνες για μια υγιή και δημιουργική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην αλληλεγγύη των μελών της.

 

Την 3η Δεκεμβρίου 1992, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) υιοθέτησε το πρόγραμμα δράσης για τα ΑμεΑ, το οποίο κατοχύρωνε πλέον τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και 80 ακόμα χώρες υπέγραψαν την Σύμβαση του ΟΗΕ, κατά την οποία τα ΑμεΑ πρέπει να  αντιμετωπίζονται με ισότητα όπως και κάθε άλλος Πολίτης. Από τότε η 3η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί την αφύπνιση της Πολιτείας απέναντι στην ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα.

 

Κι εγώ με τη σειρά μου δηλώνω την αμέριστη στήριξή μου απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία και θεωρώ πως η κοινωνία θα πρέπει να υιοθετήσει μια ανθρωποκεντρική και όχι απλά και μόνο ιατροκεντρική προσέγγιση.

 

Η σημασία των κοινωνικών παραγόντων γίνεται φανερή, αν σκεφτούμε πως ένα άτομο με σωματική αναπηρία μπορεί να βιώσει ευκολότερα την αναπηρία του αυτή σε ένα περιβάλλον βοηθητικό, που δεν θα του θέτει επιπλέον κινητικούς περιορισμούς.

 

Είναι επιτακτική ανάγκη η οργανωμένη Πολιτεία να κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα λόγω και των περικοπών που έχουν συμβεί ήδη στην Υγεία και δυσκολεύουν τόσο τη ζωή των ΑμεΑ, όσο και των φροντιστών τους που στέκονται αρωγοί σε κάθε τους βήμα.

 

Πέρα όμως από την ενίσχυση του Κράτους προς τα ΑμεΑ, θα πρέπει και όλοι εμείς να προσφέρουμε τη συμπαράσταση και την έμπρακτη αγάπη μας προς τα άτομα που το χρειάζονται.

 

Η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός μπορεί αφενός να προσφέρει λύσεις σε κοινωνικά, πολιτισμικά ή οικονομικά και άλλα ζητήματα, αφετέρου συνεισφέρει στην κοινωνική συνοχή. Αν και συχνά θεωρείται πως απαιτείται δαπάνη χρόνου για μια εθελοντική δράση, πιστεύω πως η θέληση , η οποία αποτελεί ρίζα της λέξης εθελοντισμός, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στη ζωή μας.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button