Παν. Μαργέτης: «Καθαριότητα: Η μισή… αρχοντιά»

Ακολουθεί άρθρο – επιστολή του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Μεγαρέων, επικεφαλής του συνδυασμού «Ορίζοντες Μεγάρων – Νέας Περάμου» και υποψήφιου δημάρχου Μεγαρέων, Παναγιώτη Μαργέτη.

Ο τομέας της καθαριότητας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς άξονες ενός Δήμου. Σε αυτόν τον τομέα ο Δήμος Μεγαρέων υστερεί. Η λειτουργία και η οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν από μηδενική βάση.

Ο Δήμος μας έχει μια τεράστια έκταση με πολλούς μικρούς οικισμούς και με σημαντική αύξηση των επισκεπτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως σε Νέα Πέραμο, Αλεποχώρι και Κινέτα. Συνεπώς, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μία δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λυθεί με μία συνολική μελέτη από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Οι βασικοί άξονες στην εκ βάθρων αλλαγή της υπηρεσίας καθαριότητας περιλαμβάνουν τα εξής:

– Μείωση του όγκου των απορριμμάτων με βελτιστοποίηση της χρήσης των μπλε κάδων (ανακύκλωση συσκευασιών)
– Χρήση των καφέ κάδων σε ευρεία κλίμακα για τα οργανικά απόβλητα και χρήση οικιακών κομποστοποιητών σε οικίες που διαθέτουν κήπο ή αυλή (αποτελούν την πλειοψηφία των κατοικιών στην περιοχή).
– Κέντρο διαλογής απορριμμάτων.
– Οργάνωση σταθμών μεταφόρτωσης μετά τη διαλογή για τη μεταφορά με ένα δρομολόγιο προς το ΧΥΤΑ της Φυλής με ειδικό όχημα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος, να μειωθούν οι φθορές σε οχήματα και οι εργατοώρες του προσωπικού που χάνονται άσκοπα.
– Πράσινα σημεία για συλλογή κλαδεμάτων και λοιπών υλικών από κήπους που θα χρησιμοποιούνται για παραγωγή βιοαερίου (πράσινα και φυλλώδη) και για παραγωγή πέλετ τα ξυλώδη με μόνιμο κλαδοτεμαχιστή σε λειτουργία.
– Χώρος εναπόθεσης των αδρανών υλικών σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της περιοχής αλλά και εταιρείες που τα διαχειρίζονται.
– Χρήση «έξυπνων κάδων» με αισθητήρες που θα ειδοποιούν το κέντρο ελέγχου για την επίσπευση ενός δρομολογίου εάν γεμίσουν ή την αναβολή εάν παραμένουν άδειοι.
– Επανασχεδιασμός των θέσεων που τοποθετούνται οι κάδοι ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες σε όποια περιοχή κι αν μένουν με συστηματικό πλύσιμο για να μην μυρίζουν, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
– ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ξεκινώντας από τα σχολεία αλλά και κάθε σπίτι. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν την δυνατότητα όλοι οι δημότες να κάνουν διαλογή στο σπίτι και να συμβάλουν στη μείωση του όγκου των οικιακών απορριμμάτων, τη σωστή διαχείρισή τους ούτως ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η αλλαγή που θα επιχειρήσει ο δήμος.

Το θέμα της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, που όμως έχει ήδη λυθεί στο εξωτερικό και σε πάρα πολλούς Δήμους της χώρας μας. Όλοι αυτοί οι Δήμοι δεν είδαν επιφανειακά ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας των δημοτών τους αλλά το αντιμετώπισαν επιστημονικά και οργανωμένα, αναθέτοντας σε ειδικούς τη μελέτη και την εφαρμογή των ενδεδειγμένων λύσεων.

Για τον συνδυασμό μας είναι προτεραιότητα το θέμα της καθαριότητας και έχουμε δρομολογήσει όλες εκείνες τις ενέργειες για να γίνει το συντομότερο δυνατόν η συνολική διαχείριση των απορριμμάτων σε σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Παναγιώτης Μαργέτης
Υποψήφιος Δήμαρχος
Δημοτικός Συνδυασμός ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button