Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Μέγαρα» νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Ο σκηνοθέτης της ταινίας του 1973 «Μέγαρα», Γιώργος Τσεμπερόπουλος εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Μετά την επιτυχία της ταινίας Μέγαρα ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος έφυγε για σπουδές στις Η.Π.Α. Σπούδασε στο American Film Institute στο Λος Άντζελες. Κατά την διάρκεια των σπουδών του γύρισε δυο μικρού μήκους ταινίες (Woman in a Trap, The Sojourner) και μια μεσαίου (Harry Belten). Ακόμα σκηνοθέτησε δυο θεατρικές παραστάσεις, το Επιβάτης Χωρίς Αποσκευές τού Ζαν Ανούιγ στο Agape Theater και το Ήταν όλοι τους παιδιά μου τού Άρθουρ Μίλερ στο Theater Palisades.

Αυτό είναι το ανανεωμένο σχήμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου:
Πρόεδρος: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης – παραγωγός
Αντιπρόεδρος Α’: Ελίνα Ψύκου, σκηνοθέτης – παραγωγός
Αντιπρόεδρος Β’: Γιώργος Τσούργιαννης, παραγωγός
Γενικός Γραμματέας: Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης
Ταμίας: Ελένη Κοσσυφίδου, παραγωγός
Μέλη: Σίμος Σαρκετζής, διευθυντής φωτογραφίας, Νίκος Πάστρας, σκηνοθέτης – μοντέρ

Η Ταινία «Μέγαρα»

Τα «Μέγαρα», το ντοκιμαντέρ των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου, γυρίστηκε το 1973 και σκοπό είχε να καταγράψει τον ξεσηκωμό των κατοίκων της περιοχής των Μεγάρων ενάντια στην απόφαση της Χούντας ν’ απαλλοτριώσει μια μεγάλη αγροτική περιοχή για την εγκατάσταση διυλιστηρίου πετρελαίου. Σε εποχές που «οικολογία» και «περιβάλλον» ήταν όροι άγνωστοι στην Ελλάδα (η καταστροφή του αρχαιότερου ελαιώνα των Μεγάρων είναι μια από τις σοβαρότερες οικολογικές καταστροφές στη χώρα) οι δύο σκηνοθέτες χρησιμοποίησαν δυναμική κινηματογραφική γλώσσα για να καταγράψουν πώς οι απλοί πολίτες αντιλαμβάνονται τις αλλαγές, τις πολιτικές εξεγέρσεις, τις κοινωνικές τραγωδίες και τελικά τον εαυτό τους.

Η αντίσταση των κατοίκων των Μεγάρων και η νικηφόρα έκβαση του αγώνα τους ήταν η πρώτη μαζική εκδήλωση κατά της δικτατορίας και τα «Μέγαρα» έμειναν στην ελληνική κινηματογραφική ιστορία ως ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα ντοκιμαντέρ.

Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ: Μέγαρα, 1973. Ο αγώνας για τη γη και την ελευθερία.

Διαβάστε επίσης: Μέγαρα 1973-2018: 45 χρόνια μετά το ιστορικό ντοκιμαντέρ.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button