Μέγαρα, 1973. Ο αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Μέγαρα, 1973. Ο αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Airis – Ανακαίνιση 728×270, 728×90

Στις 13 Απριλίου 1973, στην Πάχη των Μεγάρων, εκσκαφείς και μπουλντόζες ισοπεδώνουν 2.296 στρέμματα ελαιώνων. Με αυτή την ενέργεια ξεκινάει η υλοποίηση της σύμβασης μεταξύ του επιχειρηματία Στρατή Ανδρεάδη και της χούντας των Συνταγματαρχών, για την κατασκευή συγκροτήματος διυλιστηρίων, ένα έργο, στο οποίο οι Μεγαρείς θα αντιδράσουν και τελικά δε θα πραγματοποιηθεί.

Το ντοκιμαντέρ «Μέγαρα» καταγράφει τη βίαιη αλλαγή που υπέστη το φυσικό τοπίο, μαρτυρίες των κατοίκων σχετικά με τις συνέπειες της μαζικής απαλλοτρίωσης της γης τους και την οργανωμένη κινητοποίησή τους, η οποία συνέπεσε χρονικά με την εξέγερση στο Πολυτεχνείο.

Τα «Μέγαρα» έχουν χαρακτηριστεί ως το πρώτο «οικολογικό ντοκιμαντέρ» ενώ αποτέλεσε κι ένα επίκαιρο μιας άλλη μορφής του αντιδικτατορικού αγώνα.

Σενάριο: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σάκης Μανιάτης
Φωτογραφία, Μοντάζ: Σάκης Μανιάτης

Βραβεία

1974 FIPRESCI Award, Berlin Film ForumInternational of the Young Cinema
1974 Best Production Award, Thessaloniki Film Festival of Greek Cinema

Το ντοκιμαντέρ αυτό προβλήθηκε ξανά το 2018, 45 χρόνια μετά, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ντοκουμέντα» της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά, και με αυτή την αφορμή ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο Σάκης Μανιάτης συναντήθηκαν ξανά και ταξίδεψαν μέχρι τα Μέγαρα για να δούνε τι έχει απομείνει από εκείνη την εποχή.

Pegfarm

Related posts