Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη Σχολή Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση, παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας, που πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απένειμε μετά θάνατον Μετάλλια Πολεμικού Σταυρού Β’ Τάξης και Εξαιρέτων Πράξεων και το βαθμό του Υποστρατήγου επί τιμή στον Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) ε.α Δημήτριο Κωστάκη, ο οποίος διακρίθηκε στα πεδία των μαχών κατά τις επιχειρήσεις των Βαλκανικών Πολέμων, της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της εποποιίας 1940- 41.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Πιστοί στις αξίες και τις μακροχρόνιες παραδόσεις του τόπου μας εορτάζουμε σήμερα με θρησκευτική ευλάβεια και εθνική υπερηφάνεια τη μνήμη, της Προστάτιδος του Όπλου του Πυροβολικού Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας.

Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Μονάκριβη κόρη του πλούσιου ειδωλολάτρη Διόσκουρου.

Υπερασπίστηκε με γενναιότητα και αυταπάρνηση το χριστιανικό της πιστεύω. Παρέμεινε αταλάντευτη στην πίστη της παρά τις απειλές, τα βασανιστήρια αλλά και τα ανταλλάγματα που της προσφέρθηκαν.

Κάθε πτυχή της ζωής της αποτελεί διδαχή για μας τους Έλληνες. Και ιδιαίτερα για όσους ανήκουν στη μεγάλη στρατιωτική οικογένεια.

Η ελευθερία του πνεύματος, της ψυχής και του σώματος ήταν πάντα το σύμβολο του ελληνισμού.

Αυτή η εικόνα της Αγίας, σύμβολο αγωνιστικότητας και πίστης, ευλογεί τα πυροβόλα σας.
 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος με τη σημερινή εορτή, τιμούμε και μνημονεύουμε τους αθάνατους ήρωες που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και της αξίες της φυλής μας.

Η θυσία τους θα αποτελεί για όλους μας φάρο και οδηγό για το δικό μας χρέος, αλλά και τρανή απόδειξη ότι ο πόθος και η φλόγα των Ελλήνων για την ελευθερία παραμένει άσβεστος.

Άλλωστε, η ελευθερία αποτελεί επιταγή βιωματική που ανακληροδοτείται συνεχώς στους αιώνες.

Αυτή η φλόγα υπάρχει και στις δικές μας ψυχές και δη στην ψυχή του Έλληνα πυροβολητή.

Εσείς, λοιπόν, ένδοξοι πυροβολητές αποτελείτε συνεχιστές του ένδοξου παρελθόντος και θεματοφύλακες της ιστορικής παράδοσης του Όπλου, που ξεκινά ήδη από το 1821, όταν ο Δημήτριος Υψηλάντης συγκρότησε την πρώτη πυροβολαρχία.

Αποτελείτε και το μέλλον του Πυροβολικού μας καθώς συνεχίζετε αθόρυβα και επάξια το έργο της επιχειρησιακής αξιοποίησης των σύγχρονων οπλικών μέσων που αυξάνουν κατακόρυφα τη μαχητική ισχύ του Στρατού μας στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, κατακτώντας ξεχωριστή θέση στην καρδιά και τη συνείδηση όλων των Ελλήνων.

Βέβαια, όπως έχει καταδείξει περίτρανα η ιστορία μας, οι μεγάλες μάχες του έθνους μας κερδήθηκαν κυρίως χάριν της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού.

Αναφέρομαι σε σας, τα στελέχη και τους οπλίτες του πυροβολικού, που ανέκαθεν ξεχωρίζατε για την άριστη στρατιωτική και επιστημονική γνώση του αντικειμένου, πιστοί στο εμβληματικό απόφθεγμα των πυροβολητών, «Ισχύς δια της Γνώσεως».

Οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι. Οι κίνδυνοι υπαρκτοί.

Οι αναθεωρητικές και αλυτρωτικές εξάρσεις, οι πολεμικές συγκρούσεις, η επιβολή του δικαίου του ισχυρότερου έναντι του διεθνούς δικαίου, η εξάπλωση της τρομοκρατίας, αποτελούν πηγές ανησυχίας και αλυσιδωτών προβλημάτων, που δυστυχώς δεν μας αφήνουν ανεπηρέαστους.

Στο έντονα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε δύο βασικές αποστολές.

Πρώτον, να διαφυλάξουμε την εθνική μας ταυτότητα, όρος επιβίωσης για ένα λαό. Η στροφή στις ρίζες μας και στα λοιπά συνεκτικά στοιχεία του έθνους μας, όπως η γλώσσα και η ιστορία, είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένο, εάν θέλουμε να διαβούμε την δύσκολη αυτή ατραπό.

Δεύτερον, να συνεχίσουμε να αποτελούμε  μια όαση σταθερότητας, το προπύργιο του δυτικού πολιτισμού με τις αξίες που τον συνοδεύουν, στην πολύπαθη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μια χώρα που αποτελεί ένα αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο και που εργάζεται συστηματικά για να εδραιώσει από κοινού, στην ευρύτερη περιοχή, ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας. Για ένα μέλλον δημιουργικό, ειρηνικό για τα παιδιά μας. Το καταφέρνουμε.

Διότι η δική μας πολιτική διαμορφώνεται με γνώμονα την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Επενδύουμε, μέσω των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, της μαχητικής τους ικανότητας και της αποτρεπτικής τους δύναμης, στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο. Η Ελλάς δεν υπήρξε ποτέ πολεμοχαρής. Ούτε τώρα είναι.

Αυτό ας το ακούσουν ορισμένοι στα ανατολικά, αλλά και στα βόρεια σύνορά μας.

Άλλωστε στο απολυτίκιο της Αγίας Βαρβάρας αναφέρεται ότι «εχθρού γαρ τας παγίδας συνέτριψε», ενώ στο κοντάκιό της «Βαρβάρα, τύραννων ου κατέπτηξας απειλάς».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο παράγων που εγγυάται την απαραίτητη ομοψυχία και ενότητα, δηλώνουν παρούσες και έτοιμες, κάθε ώρα και κάθε μέρα, να υποστηρίξουν τα δικαιώματα της χώρας μας και τα συμφέροντα άμυνας και ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, τα οποία προέρχονται από διεθνείς συνθήκες, είναι αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα και δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε καμία υποχώρηση.

Σήμερα, είμαστε όλοι εδώ, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, γιατί το έθνος και όλος ο ελληνικός λαός είναι δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι δίπλα σε εσάς, στους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, Οπλίτες, Εθνοφύλακες.

Είμαστε δίπλα σας ενωμένοι, γιατί η Ελλάδα πάντα μάχεται υπέρ πίστεως και πατρίδος. Η Ελλάδα πάντα μάχεται υπέρ βωμών και εστιών.

Θέλω, σήμερα, εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, να εκφράσω δημόσια την ευγνωμοσύνη όλων μας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και εν προκειμένω στους τιμημένους πυροβολητές μας.

Ένδοξοι πυροβολητές,

Σας καλώ να συνεχίσετε με υπευθυνότητα και υψηλό φρόνιμα τη συνεχή βελτίωση του προσωπικού και των μονάδων σας.

Εμπνεύστε τους νεότερους με αξίες και ιδανικά, διδάξτε τους κώδικες τιμής των πυροβολητών, ξυπνήστε τους ευαισθησίες ηθικές και ανθρωπιστικές. Και όλα αυτά με τρόπο τεκμηριωμένο, χωρίς υπερβολές. Με βάση την παράδοσή μας. Με βάση την κοσμοθεωρία των Ελλήνων και την αντίληψή τους για τη ζωή και τον άνθρωπο, για την ελευθερία και τα ιδανικά μας.

Σας καλώ να ανανεώσουμε το συμβόλαιο τιμής και χρέους, απέναντι στον ελληνικό λαό και στην ιστορία μας.

Εύχομαι η Αγία Βαρβάρα να παραστέκει και στα πυροβόλα σας και να χαρίζει υγεία και δύναμη σε εσάς και τις οικογένειές σας».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button