Συγκέντρωση στην Πλατεία Ηρώων Νέας Περάμου για το Κέντρο Υγείας Μεγάρων

To Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής διοργανώνουν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 18:00, συγκέντρωση στην Πλατεία Ηρώων Ν. Περάμου με θέμα: «Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων για να επανέλθει σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία – Να δημιουργηθεί Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στη Ν. Πέραμο και να ενισχυθεί το Θριάσιο Νοσοκομείο με προσωπικό»

Χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι ταλαιπωρούμαστε, κινδυνεύει η υγεία μας, ή αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στον ιδιωτικό τομέα επειδή, παρά τις κυβερνητικές «υποσχέσεις», παραμένει η απαράδεκτη κατάσταση με την αναστολή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων και την ανυπαρξία δημόσιας μονάδας υγείας στη Ν. Πέραμο.

Γι’ αυτό, πραγματοποιήσαμε συσκέψεις μαζικών φορέων στη Ν. Πέραμο την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου και στα Μέγαρα την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου γιατί δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τη σημερινή άθλια κατάσταση:
στο Κέντρο Υγείας Mεγάρων, αν και ο οργανισμός προβλέπει 11 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων, που είναι η βάση για την 24ωρη λειτουργία, σήμερα να υπηρετούν μόνο 2, από τους οποίος ο ένας έχει ουσιαστικά μετακινηθεί από το Περιφερειακό Ιατρείο Αλεποχωρίου.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες βασικές ειδικότητες γιατρών. Για παράδειγμα δεν υπάρχει κανένας οφθαλμίατρος, γυναικολόγος ή ψυχίατρος. Υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος, μόνο μία επικουρική ακτινολόγος και μια μικροβιολόγος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα εργαστήρια του κέντρου υγείας.

Ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ αρκετοί από τους γιατρούς και υπόλοιπους εργαζόμενους είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (είτε επικουρικοί είτε μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ) και κινδυνεύουν με απόλυση.

Σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία προκαλεί και η ανεπαρκής φύλαξη του κέντρου υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά περιστατικά κλοπών εξοπλισμού και επιθετικών συμπεριφορών σε βάρος υγειονομικών, ενώ διατηρείται ο διαχωρισμός, αν και συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, μεταξύ Κέντρου Υγείας και Μονάδας Υγείας (ότι έχει απομείνει από την πρώην μονάδα του ΙΚΑ) που δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα.

Προφανώς, με τέτοιες ελλείψεις, το κέντρο υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, ως δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, για παράδειγμα με τη λειτουργία υπηρεσιών σχολικής υγείας καθώς και προσανατολισμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου στους εργασιακούς χώρους της περιοχής.

σε Ν. Πέραμο, Κινέτα και Αλεποχώρι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες είναι οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας, αφού στη Ν.Πέραμο και στην Κινέτα δεν υπάρχει περιφερειακό ιατρείο ενώ στο Αλεποχώρι, ο γενικός γιατρός από το περιφερειακό ιατρείο έχει μετακινηθεί στο Κέντρο υγείας Μεγάρων

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα στο Θριάσιο Νοσοκομείο, λόγω των ελλείψεων προσωπικού (οι κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό ξεπερνούν τις 120) και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (κατά 13 εκατ. ευρώ ετησίως) με αποτέλεσμα ο οικονομικός απολογισμός του νοσοκομείου για το 2018 να είναι ελλειμματικός κατά 8 εκατ. ευρώ.
Δε δεχόμαστε να θυσιάζουν την υγεία μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις) σύμφωνα με την οποία σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι ατομική ευθύνη, η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς και οι παροχές υγείας πρέπει να μειωθούν, γιατί αυξάνουν το «μη μισθολογικό κόστος» και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό, αφήνουν ανενόχλητους τους εργοδότες να παραβιάζουν τη νομοθεσία για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.
Γι’ αυτό, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση. Γι’ αυτό, προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς και τον ΕΟΠΥΥ.

Ταυτόχρονα, προωθούν το θεσμό του «οικογενειακού γιατρού», με βασικό, όμως, προσανατολισμό να δυσκολεύουν την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου και την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, για τη μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης για φάρμακα και εξετάσεις.

Απόδειξη για τα παραπάνω είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (την απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο) ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην υγεία συνεχίζει να μειώνεται κάθε χρόνο αφού οι λιγοστές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν αρκούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις, με αποτέλεσμα οι κενές οργανικές θέσεις (με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες) στις δημόσιες μονάδες υγείας να ξεπερνούν τις 20.000.

Αντίστοιχα, είναι ότι με το πρώτο «μεταμνημονιακό» προϋπολογισμό του 2019, η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 65 εκατ. (από το 2013 έως 2019 η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ξεπέρασε το 30%) ενώ αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 770 εκατ. ευρώ. Συνολικά, από το 2013 μέχρι και το 2019, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας ξεπέρασε το 30%.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί, στα πλαίσια του Προγράμματος Σταθερότητας, για την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης . (από 5,2% του ΑΕΠ το 2017 στο 4,7% του ΑΕΠ το 2022) για τις δημόσιες μονάδες υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτή, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας.

Αντίθετα, «περίσσεψαν» οι διακηρύξεις περί επέκτασης των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα», της σύνταξης συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και της «αγοράς» υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, δηλαδή της επέκτασης της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας.

Ενώ η προγραμματική θέση της ΝΔ ότι «τα κέντρα υγείας θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης» θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας και στην επιβολή νέων τοπικών φόρων.
Ο αγώνας για σύγχρονες δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας μας αφορά όλους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και κατοίκους να διεκδικήσουμε μαζί:
► να στελεχωθεί με μόνιμους γιατρούς και προσωπικό το κέντρο Υγείας Μεγάρων και να επανέλθει σε καθημερινή, 24ωρη λειτουργία. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα φύλαξης για την προστασία της ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.
► να δημιουργηθεί Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στη Ν. Πέραμο και να λειτουργήσουν Περιφερειακά Ιατρεία σε Κινέτα και Αλεποχώρι.
► να ενισχυθεί το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό και να εξασφαλισθεί πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Ξεκαθαρίζουμε ότι η Υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος, με πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και της επιχειρηματικής δράσης. στην υγεία.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button