Παρουσίαση βιβλίου: «Οι Μεγαρίτες σκλαβωμένοι και αλύγιστοι πολιορκημένοι»

Ένα νέο βιβλίο των εκδόσεων «Νάστου» έρχεται να ρίξει φως στην ιστορία των Μεγάρων, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας στην πόλη μας, στην καθημερινή ζωή των Μεγαριτών, στα ήθη και στα έθιμα της εποχής.

 

Με τιμή, οι εκδόσεις Νάστου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή Dr. Στέλιου Γκίνη, «Οι Μεγαρίτες σκλαβωμένοι και αλύγιστοι πολιορκημένοι», που θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Μεγάρων, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, στις 6.30 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Φιλόλογος-Ιστορικός Ελευθερία Σαμούρη-Βόρδου και η Αρχισυντάντρια της εφημερίδας «Ενημέρωση Μεγάρων & Δυτ. Αττικής», επικοινωνιολόγος Αλέκα Σταματιάδη.

 

Το βιβλίο με τον τίτλο «Οι Μεγαρίτες σκλαβωμένοι και αλύγιστοι πολιορκημένοι» αναφέρεται στο έπος των Μεγαριτών κατά την Τουρκοκρατία και την πολιορκία τους στο ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας. Επιπλέον, η ιδιαιτερότητά του ως ιστορικό βιβλίο είναι ότι αποτελείται από δύο μέρη. Στην ουσία το βιβλίο αυτό είναι δύο σε ένα, όπως περιγράφει και ο συγγραφέας Στέλιος Χαρ. Γκίνης. Ένα πεζό κείμενο σχετικό με την Ιστορία μας και ένα θεατρικό έργο γραμμένο στην σημαντικά ιστορική μεγαρική διάλεκτο. Μέσα από τις σελίδες του πρώτου μέρους, τις φωτογραφίες, τις γκραβούρες, αλλά και τις διηγήσεις των περιηγητών, ζωντανεύουν τα δεινοπαθήματα των Μεγαριτών που υπέφεραν πολλά εκείνα τα χρόνια της σκλαβιάς, δηλαδή από την άλωση το 1453 μέχρι την επανάσταση του 1821. Είναι μια περίοδος άγνωστη στους περισσότερους, για τους ηρωικούς μας προγόνους που δεν έζησαν τότε σαν ραγιάδες μισοκακόμοιροι, αλλά σαν αξιοπρεπείς αιχμάλωτοι. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου, βασίζεται σε γραπτά ντοκουμέντα και στη προφορική Μεγαρική παράδοση και με τον τίτλο «Αλύγιστοι Πολιορκημένοι» και περιλαμβάνει ένα θεατρικό έργο σε τρεις πράξεις. Στους διαλόγους του θεατρικού έργου, ο συγγραφέας τήρησε την τοπική διάλεκτο, καθιστώντας ιδιαίτερες τις ιστορικές αναφορές, μεταφέροντας στον αναγνώστη το ιστορικό σημείο της Τουρκοκρατίας στο τείχος των Μεγάρων μέσα από τους διαλόγους των απλών ανθρώπων και αγωνιστών.

 

Το βιβλίο πρόκειται να διανεμηθεί δωρεάν στην εκδήλωση της παρουσίασης, χορηγία Αθανασίου Μαρτίνου.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button