Ο Γ. Κώτσηρας στην Παρουσίαση της Έκθεσης της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα

«Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών και η προστασία της ανηλικότητας, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης»

Σύμφωνα με δελτίο τύπου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στη Βουλή, με αφορμή την «Παρουσίαση της Έκθεσης της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα – Προτεραιότητες και δράσεις της Πολιτείας για την περίοδο 2022-2027», συμμετείχε τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής της Ν.Δ., κ. Γιώργος Κώτσηρας.

Στην ειδική συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, κ. Luciano Calestini και η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, κ. Άσπα Πλακαντωνάκη, ενώ εκ μέρους της Κυβέρνησης συμμετείχαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζέττα Μακρή, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, η Υφυπουργός Υγείας, κ. Ζωή Ράπτη και η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη.

Τα μέλη της επιτροπής ενημέρωσαν επίσης, η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης – Επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, κ. Έλενα Ράπτη, ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ηρακλής Μοσκώφ, η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), Δρ. Άρτεμις Αναγνώστου – Δεδούλη και ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Ανδρέας Ποττάκης.

Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο κ. Κώτσηρας, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την UNICEF, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της υλοποίησης πολιτικών για την προώθηση της φιλικής στα παιδιά Δικαιοσύνης.
Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών και η προστασία της ανηλικότητας, άλλωστε, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι που αποτυπώνεται και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και συμπεριληφθεί στα ετήσια σχέδια δράσης του.

Μεταξύ άλλων σημαντικών παρεμβάσεών μας:

– Ολοκληρώσαμε τη σύνταξη του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο αφορά την περίοδο 2021-2023.
– Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του φιλικού προς τα παιδιά χαρακτήρα των διαδικασιών, μέσω των πρόσφατων τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, παρέχεται επιπρόσθετη προστασία στα θύματα εγκληματικών πράξεων και ιδίως στα πλέον ευάλωτα από αυτά, όπως τα ανήλικα θύματα.
– Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του παιδοκεντρικού χαρακτήρα των διαδικασιών και της αναβάθμισης των υποδομών, μετά από ενέργειες, συνεχείς παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες και διαρκή συνεργασία με άλλους φορείς αντιμετωπίστηκαν οι πρακτικές δυσχέρειες και πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία το Αυτοτελές Γραφείο Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων (θεσμός «Σπίτια του Παιδιού») της Αθήνας.

Επίσης, στην αλλαγή του νομικού πλαισίου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής πριν λίγες ημέρες, προβλέφθηκε νομοθετικά ξεχωριστή θεματική για την επιμόρφωση των δικαστών επί των δικαιωμάτων των ανηλίκων και της φιλικής προς αυτούς Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για την υλοποίηση εντός του 2022 διεπιστημονικών σεμιναρίων για τη φιλική στα παιδιά Δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των παιδιών θυμάτων εγκληματικών πράξεων που θα βασίζονται στις κατευθυντήριες οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ακόμα στη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας προσθέσαμε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ύλη σχετική με τα ανθρώπινα δικαιώματα με έμφαση στα δικαιώματα του παιδιού.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των παιδιών, γονέων, επαγγελματιών για τα δικαιώματα των παιδιών και την φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη έχει προστεθεί σχετική ενότητα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία θα περιλαμβάνει ειδικές ενότητες για παιδιά, γονείς και επαγγελματίες με όλο το έγκυρο και απαραίτητο πληροφοριακό υλικό και θα επικαιροποιείται συνεχώς.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετέχει ενεργά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Τέλος, εντός του 2022, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα λάβει πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση και επιμόρφωση δικηγόρων και επαγγελματιών σε θέματα που αφορούν την προστασία των θυμάτων και τις αρχές της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button