Ο δήμος Μεγαρέων καθημερινά δίπλα στο συμπολίτη – Άρθρο του Κλεάνθη Βαρελά

Η κατάσταση που βιώνει η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια έχει περιγραφεί και αναλυθεί πολλές φορές από ειδικούς και μη. Όσα και αν γραφτούν ή αν ειπωθούν κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την δύσκολη καθημερινότητα που ζει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας αν δεν την βιώνει.

Οι δημότες, σε όποια οικονομική κατάσταση και αν βρίσκονται, θεωρούν το δημαρχείο σπίτι τους, και τους αιρετούς  ανθρώπους που μπορούν να μοιραστούν το πρόβλημα τους και ενίοτε να βρουν λύση. Προσωπικά  βιώνω καθημερινά αυτή ακριβώς τη συγκινητική προσέγγιση του κόσμου.

Άνθρωποι με οικονομικά προβλήματα υπήρχαν πάντα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάστηκαν και μαζί οι ανάγκες τους όχι μόνο για τη διατήρηση της ατομικής και οικογενειακής τους αξιοπρέπειας αλλά και της εξασφάλισης των απλών καθημερινών αναγκών τους.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα δεν υπήρχε άλλος δρόμος από το να δημιουργηθούν οι υποδομές για ένα δήμο με υπηρεσίες πρόνοιας και στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και συγκεκριμένα:

  • Ιδρύθηκε  κοινωνικό φαρμακείο και αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη λειτουργία, το οποίο στηρίζεται καθημερινά από εθελοντές φαρμακοποιούς και εξυπηρετεί πάνω από 40 ανασφάλιστες οικογένειες.
  • Iδρύθηκε και λειτουργεί κοινωνικό φροντιστήριο με τη συμμετοχή  30 και άνω μαθητών   και  με εθελοντική προσφορά 7 εθελοντών καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων.
  • Ιδρύθηκε και λειτουργεί κοινωνικό παντοπωλείο στη Νέα Πέραμο το οποίο στηρίζει συνολικά 80 οικογένειες και μεμονωμένα άτομα της περιοχής.
  • Από την πρώτη μέρα στηρίξαμε την λειτουργία του καταστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης της Ιεράς Μητρόπολης Μεγάρων και Σαλαμίνος.
  • Στο σοβαρό θέμα της σίτισης οι ενέργειες μας δεν σταμάτησαν εδώ. Ο δήμος μας εντάχθηκε σε πρόγραμμα σίτισης απόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του ΕΣΠΑ και διένειμε τόνους τροφίμων.
  • Το κέντρο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είναι μία από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες προς τους δημότες και λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Ο χειμώνας που πέρασε ήταν από τους πιο δύσκολους των τελευταίων ετών. Ήταν ακόμα δυσκολότερος για όσα νοικοκυριά είχε διακοπεί η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ λόγω οφειλών. Χωρίς χρονοτριβές υλοποιήσαμε, σε συνεργασία με την ΔΕΗ,  τις επανασυνδέσεις στο δίκτυο δίνοντας παράλληλα  στους χρήστες – οφειλέτες τις οδηγίες για το πώς θα εκμεταλλευτούν την εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ και τη δυνατότητα για ένταξη τους στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Οι ανασφάλιστοι δημότες δυστυχώς πολλαπλασιάζονται μαζί με τις κλειστές επιχειρήσεις και την ανεργία. Η Κοινωνική Υπηρεσία στα πλαίσια των τακτικών υποχρεώσεων της εξέδωσε και εκδίδει καθημερινά βιβλιάρια υγείας για τους ανασφάλιστους και δίνει βεβαιώσεις οικονομικής αδυναμίας.

Τολμώ να πω ότι νιώθω υπερήφανος που στην δύσκολη καθημερινότητα  που βιώνουμε   λειτουργεί άψογα στο δήμο μας ένα δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας και πραγματικής στήριξης όλων αυτών που το έχουν  ανάγκη. Το δίκτυο κοινωνικής αρωγής και αλληλεγγύης  «Ελπί-ΖΩ».

Ως διοίκηση του δήμου δεν σταματήσαμε  ποτέ να ελπίζουμε και να μεταφέρουμε στον κόσμο την ελπίδα και την αισιοδοξία.  Όμως όσο αισιόδοξα και αν ακούγονται τα λόγια δεν συγκρίνονται με τη χαρά της πράξης και της δημιουργίας και κυρίως δε συγκρίνονται με το συναίσθημα που δημιουργείται στην εικόνα των ανακουφισμένων συμπολιτών.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button