Ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:

«Η ιστορία μας είναι γεμάτη από μεγάλες δύσκολες , κρίσιμες και δοξασμένες  στιγμές και το χαρακτηριστικό της είναι ότι «πάντα οι Έλληνες αγωνίστηκαν ενάντια σε ισχυρότερους εχθρούς και πάντα νικούσαν, έστω πέφτοντας κι ο τελευταίος».

 

Ο Φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα, όμως η ελληνική αυτοθυσία και η ελληνική ομοψυχία συνετέλεσαν να γίνει η Ελλάδα ακόμη μία φορά σημαιοφόρος της λευτεριάς, καλώντας τους λαούς της γης να μιμηθούν το παράδειγμά της.

 

Η απάντηση ολόκληρου του έθνους προς τους επιδρομείς με το θρυλικό εκείνο «ΟΧΙ», έγινε τραγούδι και αντιλάλησε απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελληνικής γης, συγκλόνισε τις καρδιές και χαλύβδωσε τα κορμιά.

 

Η 28η Οκτωβρίου 1940, έκαμε θρύψαλα και  κομμάτια το θρύλο του ανίκητου εχθρού και το κήρυγμα του συμβιβασμού και της υποτέλειας.

 

Σήμερα το «ΟΧΙ του σαράντα» εκπέμπει επίκαιρα διδάγματα και θα επαναλαμβάνεται πάντα σ’ οποιονδήποτε επιδρομέα επιβουλευτεί την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

 

Η 28η Οκτωβρίου 1940, είναι η λαϊκή αγωνιστική υποθήκη και μήνυμα αγώνα στις σημερινές εντελώς διαφορετικές συνθήκες.

 

Όπως τότε έτσι και σήμερα ο λαός μας θέλει ειρήνη και προκοπή.

 

Είναι το μήνυμα, προς αυτούς που μοιράζονται την εξουσία αλλά και για τον καθένα μας, πώς πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα  προέχει το συμφέρον της πατρίδας μας και η ελευθερία.

 

Οι 700.000 νεκροί μας, μας στέλλουν το μήνυμα «Ποτέ πια Φασισμός! Ποτέ πια Πόλεμος!».

 

Με τις σκέψεις αυτές γιορτάζουμε κι εφέτος την επέτειο του ΟΧΙ.

 

Ας είμαστε όλοι ενωμένοι και αδελφωμένοι. Είμαστε Ελληνες, γνήσιοι απόγονοι των δοξασμένων προγόνων μας.

 

Οι σκιές των ηρώων του ‘40,  μας παραστέκουν όπως  κάθε χρόνο και στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις.»   

Παρόμοια άρθρα

Back to top button