Γρ. Σταμούλης: «28η Οκτωβρίου 1940. Μία ημερομηνία σταθμός»

Με δελτίο τύπου ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, δημοσιεύει το μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940:

«28η Οκτωβρίου 1940. Μία ημερομηνία σταθμός για την Πατρίδα μας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η ημέρα, που η “μικρή” Ελλάδα όρθωσε το ανάστημά της στη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. Η ημέρα, που ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το ιστορικό ΟΧΙ.

Το ΟΧΙ, που οι ήρωες αγωνιστές μας μετέτρεψαν στην ουρανομήκη κραυγή “ΑΕΡΑ”, το σύνθημα το οποίο στα χιονισμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου έγινε ο φόβος και τρόμος των Ιταλών. Των Ιταλών, που αιφνιδιάσθηκαν από το σθένος, την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα του Ελληνικού Στρατού. Ο στρατός μας γρήγορα αντεπετέθη και ανάγκασε τους εισβολείς σε υποχώρηση. Έως τα μέσα Δεκεμβρίου οι δυνάμεις μας είχαν προωθηθεί στο ένα τέταρτο σχεδόν του Αλβανικού εδάφους, μέχρι τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρα.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί σταθμό ανδρείας και ομοψυχίας στη νεότερη ιστορία του έθνους μας και ημέρα μνήμης και τιμής, για τον απανταχού ελληνισμό.

Το αθάνατο ΟΧΙ, δεν είναι μνημειακή φράση, αλλά είναι η υποθήκη που έχουμε χρέος να την επαναλαμβάνουμε κάθε φορά, που ένας επιδρομέας με όποια μορφή κι αν εμφανίζεται, επιβουλεύεται την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Η ηρωική Ελλάδα επιβιώνει στους αιώνες, αγωνιζόμενη πάντα εναντίον των μεγαλύτερων αυτοκρατοριών, με μοναδικό όπλο τη δύναμη, που της δίνει το δίκιο της, η αταλάντευτη πίστη της στο Θεό, η αγάπη για την πατρίδα και η ιερή απόφαση του να θυσιαστεί κανείς στο βωμό των ιδανικών του!

Με τις σκέψεις αυτές γιορτάζουμε και φέτος την επέτειο του ΟΧΙ, τιμούμε και δοξάζουμε τους αθάνατους νεκρούς του 40, αυτούς που αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν για να ζούμε εμείς τώρα ελεύθεροι.

Οι συνθήκες μπορεί να άλλαξαν, όμως το μήνυμα παραμένει ζωντανό και ο υπερήφανος λαός μας θέλει μόνο ειρήνη και προκοπή.

Τιμή και δόξα στους αθάνατους ήρωες.
ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ”».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button