Ο δήμαρχος Μεγαρέων αιτείται τη λήψη μέτρων στήριξης των πληγέντων αγροτών από την πυρκαγιά στα Γεράνεια

Ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
κ. Σπήλιο Λιβανό, να ληφθούν μέτρα στήριξης αγροτών πληγέντων από την πυρκαγιά των Γερανείων, σύμφωνα με δελτίο τύπου που απεστάλη από το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, με σχετικό έγγραφο (Αριθμ. Πρωτ: 9712/24.6.21) ζητεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό να ληφθούν μέτρα στήριξης των αγροτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά των Γερανείων.

Ο κ. Σταμούλης αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ, σας γνωρίζουμε, ότι η πυρκαγιά, που ξεκίνησε από τον Σχίνο του Δήμου Λουτρακίου στις 19 Μαΐου 2021, εισήλθε από τις 03:00 της 20ης Μαΐου στην περιοχή του Δήμου Μεγαρέων και κατέκαψε μία τεράστια έκταση 70.000 περίπου στρεμμάτων στα Γεράνεια Όρη, δημιουργώντας ανυπολόγιστες καταστροφές και ζημιές στα δάση, στις αγροτικές καλλιέργειες, σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις., σε γεωργικά μηχανήματα και σε σπίτια, σε διάφορους οικισμούς εντός των ορίων του Δήμου μας.

Κατόπιν των παραπάνω προτείνουμε τα εξής μέτρα, που εκτιμούμε, πως θα συμβάλλουν στην ανακούφιση και βοήθεια των πληγέντων αγροτών από την πυρκαγιά και στην κατά το δυνατόν στήριξή τους από την πολιτεία

1. Να χαρακτηριστούν επαναφυτεύσιμες οι υφιστάμενες αμπελουργικές εκτάσεις, οι οποίες καταστράφηκαν από την πυρκαγιά των Γερανείων και οι οποίες είναι καταχωρημένες στο Πληροφοριακό Σύστημα Αμπελουργικού Μητρώου.

2. Με νέα πρόσκληση να δοθούν άδειες φύτευσης.

3. Να ενταχθούν, όσοι επιθυμούν, στο πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των Αμπελουργικών Εκτάσεων με βάση τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και της Υπουργικής Απόφασης 1536/118137/24-025-2019.

4. Να δοθούν κίνητρα, να επαναφυτευτούν οι υφιστάμενες ελαιοκομικές εκτάσεις, οι οποίες καταστράφηκαν από την πυρκαγιά των Γερανείων και οι οποίες είναι καταχωρημένες στο Πληροφοριακό Σύστημα του Ελαιοκομικού Μητρώου.

5. Ο χαρακτήρας και οι χρήσεις γης για τις υφιστάμενες γεωργικές εκτάσεις πριν την καταστροφική πυρκαγιά, να παραμείνει αγροτικού ενδιαφέροντος ζώνη, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή των προγραμμάτων ή οι γεωργικού χαρακτήρα δραστηριότητες.

6. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες λειτουργούσαν για την εξυπηρέτηση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, να μπορούν να επαναλειτουργήσουν ανεξάρτητα από το γεγονός της ύπαρξης άδειας λειτουργίας, καθότι έχουν το δικαίωμα οι παραγωγοί, να εκδώσουν άδεια έως την 3/12/2022.

7. Να αποζημιωθούν κτηνοτροφικές μονάδες, που υπέστησαν ζημιές και να ενισχυθούν με ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι, με δεδομένο ότι δεν είναι πλέον δυνατή και για μεγάλο χρονικό διάστημα η βόσκηση των ζώων.

8. Να αποζημιωθούν οι ρητινοκαλλιεργητές, όχι μόνο για την τωρινή καταστροφή, που υπέστησαν, αλλά και για όσα χρόνια δεν μπορούν πλέον να εργαστούν στο καμένο δάσος.

9. Να αποζημιωθούν μελισσοσμήνη, τα οποία καταστράφηκαν ανεξάρτητα από την θεώρηση των μελισσοκομικών βιβλιαρίων, καθότι άλλαξε το νομικό πλαίσιο έκδοσης και θεώρησής των.

10. Λόγω του ότι, πολλές εκμεταλλεύσεις κατέχονται από μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ως εκ τούτου δεν έχουν υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης στο ΟΠΕΚΕΠΕ, να μη θεωρηθεί αυτό απαραίτητο δικαιολογητικό έγγραφο.

11. Να αποζημιωθούν όλα τα κατεστραμμένα γεωργικά εργαλεία, ανεξάρτητα αν οι ιδιοκτήτες είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

12. Κατά την κήρυξη ως αναδασωτέες των κατεστραμμένων εκτάσεων, να προσεχτούν ιδιαίτερα οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να εξαιρεθούν.

Με τη βεβαιότητα, ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στα δίκαια αιτήματά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button