Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, εκπροσώπησε το ελληνικό κοινοβούλιο στην 7η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για την Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου ενημέρωσης από το γραφείο του κ. Μπούρα αναφέρεται ότι η τοποθέτησή του είχε ως εξής:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
τρεις μήνες μετά την Σύνοδο Κορυφής EUMED 9 που έλαβε χώρα στην Αθήνα, και κατά την οποία για πρώτη φορά υιοθετήθηκε ειδική «Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην Μεσόγειο», δύο μήνες μετά από την Υπουργική Σύνοδο της Ένωσης για την Μεσόγειο για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή στο Κάιρο, κατά την οποία υιοθετήσαμε σχετική πολιτική Διακήρυξη, και λίγες μόνο ημέρες μετά το πέρας των εργασιών στην Γλασκόβη, καλείται η Συνέλευσή μας να ενώσει την φωνή της με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, διατρανώνοντας, ότι η προστασία του πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελεί επιτακτική και επείγουσα ανάγκη.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής διεθνώς, αλλά ιδίως στην γειτονιά μας, την Μεσόγειο, γίνονται μη αναστρέψιμες. Οι πρόσφατες σημαντικές καταστροφές από εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες σε πολλές μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων καταστροφών που έγιναν στην Ελλάδα το καλοκαίρι που μας πέρασε, επιβεβαιώνουν ότι η κλιματική απειλή είναι μια υπαρκτή και συνεχής απειλή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή.
Συμφωνούμε λοιπόν, ότι απαιτούνται τολμηρές αλλαγές, φιλόδοξες πολιτικές και καινοτόμες δράσεις. Κυρίως όμως, απαιτείται η συνεργασία και συνέργεια όλων μας.
Για τον λόγο αυτό, συνταχθήκαμε αμέσως με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του νέου ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 κατά 55% σε σύγκριση με το 1990. Προκειμένου να διασφαλίσουμε έναν μακροπρόθεσμο κλιματικά φιλόδοξο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, προετοιμάσαμε τον εθνικό Κλιματικό Νόμο, με στόχο την μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για την επιτάχυνση της κλιματικής ουδετερότητας.
Προχωράμε ήδη ταχύτατα στην απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας, έως το 2028. Έχουμε ξεκινήσει επίσημα, την διαδικασία αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), προκειμένου οι ποσοτικοί στόχοι να αντικατοπτρίζουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μείωση των εκπομπών. Επίσης, το 38% του προϋπολογισμού που αφορά στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, είναι αφιερωμένο στην επίτευξη της πράσινης μετάβασης.
Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία αυτή να αναφερθώ σε μία πρόσφατη και σημαντική ελληνική πρωτοβουλία, στην GR-eco Islands, η οποία στοχεύει στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών, περιλαμβάνοντας τομείς όπως η χρήση ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση, η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, η κινητικότητα μηδενικών ρύπων και το «πρασίνισμα» του τουρισμού. Σε συνέχεια της Εθνικής Στρατηγικής, στον τομέα της προσαρμογής, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής, για όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα, προετοιμάζουμε ένα παρατηρητήριο παρακολούθησης, αξιολόγησης και επικαιροποίησης των δράσεων και των πολιτικών προσαρμογής. Στόχος είναι να υποστηρίξουμε τεχνικά και επιστημονικά τις περιφέρειες και τους Δήμους μας, στις σχετικές υποχρεώσεις τους, και να περάσουμε από τον σχεδιασμό της προσαρμογής στην δράση.
Αγαπητοί μου συνάδελφοι,
πιστεύουμε ότι η Διακήρυξη που υιοθετούμε σήμερα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα δεσμεύεται και σε εθνικό επίπεδο αλλά και συλλογικά, με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και συνεργασίες που αναπτύσσει, να συνδράμει στην προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αποφασιστικά.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας, εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες μας».
Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση κοινής Δήλωσης των Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για την Μεσόγειο με θέμα την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Μεσόγειο.