Νικ. Δουμένης: Οι πολίτες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το μέλλον της χώρας

Αναμφίβολα, η ενασχόληση των πολιτών με τα πολιτικά δρώμενα είναι μια δραστηριότητα, που θεωρείται σημαντική και ουσιαστική για την ευημερία ενός τόπου.

Στην Αρχαία Ελλάδα, ο Περικλής στον Επιτάφιο Λόγο είχε πει τα εξής:
«Γιατί είμαστε ο μόνος λαός που τον μη αναμειγνυόμενο με τα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο αλλά άχρηστο.»

Είναι αληθές γεγονός ότι έχουν αλλάξει πολλά σήμερα. Βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο μέσα σε μια άλλη πραγματικότητα, το ενδιαφέρον των πολιτών, και ειδικά των νέων, με τα κοινά περνάει ένα είδος κρίσης. Από τη στιγμή που επιλέγουμε τη λύση της μη συμμετοχής, οποιαδήποτε περίοδο και αν διανύουμε , η περιφρόνηση των πολιτών στα κοινά συνήθως συνεπάγεται με αδράνεια., απραξία, έλλειψη πολιτικής γνώμης. Όσο το ποσοστό αποστροφής στα κοινά αυξάνεται τόσο αντιστοίχως πιο αδύναμη γίνεται η δημοκρατία καθώς συρρικνώνεται γιατί απευθύνεται σε λίγους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, γιατί κανείς δεν διεκδικεί τίποτα.

Μια διαχρονική φιλοσοφική άποψη σχετικά με το κύριο ερώτημα μα εξηγεί:
Ας θεωρήσουμε ότι το πολιτικό σύστημα είναι ένας οργανισμός που εξασθενεί και ο άνθρωπος που συμμετέχει μάχεται να αυξήσει τις πιθανότητες ώστε να εξυγιανθεί σταδιακά ο οργανισμός και να θεραπευτεί. Επομένως συμπεραίνουμε ότι οι πολίτες σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκονται, πρέπει να σκέπτονται πολιτικά ώστε να συνεισφέρουν στην εξέλιξη, την αναβάθμιση και την προστασία της κοινωνίας από την παρακμή.

Οι λόγοι λοιπόν για τους οποίους πρέπει οι πολίτες να ενδιαφερθούν πηγάζουν από τη δημοκρατία και από την ελευθερία να αγωνιζόμαστε και να εκφράζουμε τις απόψεις μας, γιατί μέσα από αυτές μπορούμε πραγματικά να γίνουμε ουσιαστικοί, παρεμβατικοί και αποτελεσματικοί διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Μελετώντας την ανθρωποκεντρική διάσταση του θέματος, είναι γεγονός πως όλοι μαζί εργαζόμαστε, αγωνιζόμαστε και θέλουμε τη βελτίωση όρων ζωής του συνόλου των πολιτών μέσω της δημιουργίας κατάλληλων υποδομών. Η ενασχόληση με την πολιτική πρέπει να έχει την έννοια του συνόλου. Είναι το μέσον για να συμβάλλει ο καθένας από εμάς, με τον τρόπο του, για ένα καλύτερο αύριο.

Για τις εκλογές που πλησιάζουν, ως θεσμός, υπερασπίζεται σε τοπικό επίπεδο τη δημοκρατία, καθώς και την επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων των πολιτών. Γι’ αυτό το λόγο οι πολίτες πρέπει να είναι μπροστά στις αποφάσεις που λαμβάνονται, καθώς επηρεάζεται η καθημερινότητά τους, η οποία ή βελτιώνεται ή χειροτερεύει. Τα πρόσωπα, που επιλέγουν οι πολίτες , παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία των θεσμών. Ο ενεργός πολίτης είναι χρήσιμος, γιατί με τη δραστηριότητά του χτίζει το μέλλον και επερχόμενες γενεές.

Επειδή όλοι οι πολίτες, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, μπορούν να προσφέρουν στα κοινά, είναι αναγκαίοι για την κοινωνία και το θεσμό της δημοκρατίας ενώ εκείνοι που πιστεύουν στην απαξίωση των κοινών, στην ουσία, παραμένουν σε «ύπνωση» και τιμωρούν την κοινωνία που τους χρειάζεται. Τίποτα δεν άλλαξε με την απραξία, τίποτα δεν εξελίχθηκε. Τίποτα δεν αναδιαρθρώθηκε, αντιθέτως, χάθηκαν πολλά. Μέσα από τα κοινά, οι πολίτες πρέπει να αγωνίζονται για το καλύτερο και αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι ένας λόγος παραπάνω. Πρέπει να καταλάβουμε πως ο ψηφοφόρος έχει τη δύναμη να αλλάξει το μέλλον του τόπου.
Ήρθε η ώρα με την ψήφος τους οι πολίτες στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, να αλλάξουμε οριστικά σελίδα, να πάμε μπροστά και σε αυτή την προσπάθεια πάμε όλοι μαζί!
Μαζί με όραμα για ένα καλύτερο μέλλον!

Νίκος Δουμένης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, Μαζί με Όραμα, δημοτικές εκλογές Μαΐου 2019ΔΟΥΜΕΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΔΙΑΣΜΟ
«ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button