Η Ναΐφ τέχνη στην Ελλάδα, από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση «Η Ναΐφ Τέχνη στην Ελλάδα», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» από τις 28 Μαΐου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2017.

Πρόκειται για έκθεση πενήντα περίπου έργων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών Ναΐφ ζωγραφικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή. Τα έργα της έκθεσης εστιάζουν θεματικά στην Ελληνική ιστορία και παράδοση, στην μυθολογία, στα ήθη και έθιμα της Ελλάδας, απεικονίζοντας στιγμιότυπα από τη ζωή στην ύπαιθρο και στη πόλη. Επίκεντρο της έκθεσης θα αποτελέσουν έργα με σκηνές από τη καθημερινή ζωή της Αθήνας του 19ου και 20ου αιώνα με φόντο τις γειτονιές της γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης. Μεταξύ των έργων που θα εκτεθούν συμπεριλαμβάνονται και δύο πίνακες της Έρσης Χατζημιχάλη (κόρη της Αγγελικής Χατζημιχάλη).

Η έκθεση θα αναπτυχθεί στους χώρους του δευτέρου ορόφου στο αρχοντικό Χατζημιχάλη, σε δύο κύριες θεματικές ενότητες. Η πρώτη θα περιλαμβάνει έργα σχετικά με την ζωή της υπαίθρου, τα οποία θα συνδιαλέγονται στο χώρο με φορεσιές και αντικείμενα του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού. H δεύτερη θα περιλαμβάνει έργα από το αστικό και νησιωτικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Στόχος της έκθεσης «Η Ναΐφ Τέχνη στην Ελλάδα» είναι η προσέγγιση της καλλιτεχνικής έκφρασης των ναΐφ ζωγράφων, η οποία πηγάζει από την αυθόρμητη διάθεση αποτύπωσης θεμάτων, τα οποία, αντικατοπτρίζουν τον συλλογικό τρόπο έκφρασης και αντίληψης της ζωής τόσο σε καθημερινό πρακτικό επίπεδο όσο και σε πνευματικό. Όλα τα έργα της συλλογής διαθέτουν έναν κοινό στοιχείο. Αφορούν ομάδες ανθρώπων, που συμβιώνουν αρμονικά, είτε στην ύπαιθρο της ελληνικής γης, είτε στο αστικό της περιβάλλον.

Ζητούμενο της έκθεσης η δημιουργία μιας διαλεκτικής σχέσης με το παρόν. Η αναζήτηση μιας χαμένης μνήμης, ενός κρίκου συνοχής και σύνδεσης των ανθρώπων μεταξύ τους αλλά και σύνδεσης των ανθρώπων με την ύπαιθρο φύση. Η πρόκληση νοσταλγίας και συναισθημάτων, το άγγιγμα της ελληνικής ψυχής. Η προσέγγιση «αυθεντικών ζωγράφων μιας τρυφερής και καθάριας Ελλάδας», όπως τους χαρακτηρίζει και η Αγγελική Χατζημιχάλη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 19.00 (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα).

Την εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης «Η Ναΐφ Τέχνη στην Ελλάδα» θα συνοδεύσει ζωντανή μουσική με τραγούδια της Παλιάς Αθήνας από τους μουσικούς, Αντιγόνη Πενέζη (φωνή και κιθάρα), Νίκο Σουλιώτη (φωνή και κρουστά), Κώστα Μπιλίση (φωνή και πιάνο).

Την έκθεση επιμελείται η Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

Πραγματοποιούνται επίσης, δωρεάν ξεναγήσεις, στους εκθεσιακούς χώρου του μουσείου σε ομάδες ατόμων κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση του μουσείου.

Η έκθεση παρατείνεται έως 4 Νοεμβρίου 2017. Τρίτη- Παρασκευή: 09:00 – 19:00, Σάββατο και Κυριακή: 09:00 – 14:00 Ελεύθερη Είσοδος]

Πληροφορίες

  • Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 28 Μαΐου, ώρα 19.00
  • Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαΐου έως 24 Σεπτεμβρίου
  • Τόπος: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ.: 210 3243987, 210 3243972
  • Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 09.00-19.00, Σάββατο & Κυριακή 09.00-14.00
  • Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια:
Η Ναΐφ τέχνη στην Ελλάδα

Η Ναΐφ τέχνη στην Ελλάδα

Η Ναΐφ τέχνη στην Ελλάδα

Ναΐφ Τέχνη στην Ελλάδα
Θεοφίλης Γιάννης,Το πλύσιμο στο ποτάμι, 1989, λάδι σε ξύλο,44Χ62

Παρόμοια άρθρα

Back to top button